17 maj 2013

Scan-ning the season news

Redaktionen bjuder på köttfest

Scan har alltid haft ett gott öga till oss och vi till dem - och följdaktligen har vi fått testa lite av det nya som du ska grilla i sommar - och trust us - vissa grejer bara måste du slänga på ditt heta galler.

De som vi testade härom helgen var "brännhet karré" och "Halvspjut Kaffe och anchochili"som båda två var saftiga bitar kött men som kanske inte var så fullpumpade med smak som man hade förväntat sig - vilket kanske många av er tycker är bra -"för man vill ju krydda själv".. Men då ska du inte köpa ett förmarinerat stycke kött - vilket är hela poängen med dessa. Inte dåliga men kanske inte våra favoriter.

Och på tal om marinerat - den marinerade köttbitens Grand old lady - Flintasteken- kommer i år i ny dress(ing)... Hon presenteras såhär: "Årets Smak Flintastek 2013 är Örter. En mild Flinta med tydlig smak av örter och en fruktig efterton som kommer från granatäpplejuice"
Well, den beskrivningen kanske inte riktigt passar in på den köttsliga Haute Couture vi kände av på våra smaklökars catwalk. Mer "Grillkrydda light med en ton av citrus".
Problemet med Flintasteken är att den ses ju som ett dasslock av kött som en kille i wifebeater-linne daskar på grillen och sen slevar bea på och sköljer ner det med en fulöl. Allt detta gärna inramat av ett förtält på en risig camping.
Men - Flintans storhet ligger ju inte i helheten - det är summan av bitarna som ger en större slutsumma. För om man grillar Flintan ordentligt och sen skär den i strimlor/strips och lägger den till exempel på en glasnudelsallad så har du något helt annat än den gängse bilden ovan.
Hur eller hur - årets Flintamadame var inte tokig om än inte på vår topp tre men nåt man kanske har till en buffélösning under sommaren.


Det däremot är Nötspett Tellicherrypeppar som ser ut som köttglassar med sina pinnar stickandes rätt ur  bitar från luffarbiffen, pepprade precis lagom för att ge det där bettet i smaken samtidigt som köttsmaken får blomma fritt. En favorit som rider lite på vågen av vår andra klassiska favorit - Flankstek med smak av grön-, vit- och svartpeppar - nåt som vi kommer att grilla om och om igen på Redaktionsgrillen.En annan nyhet som är precis "hot off the grill" är från Scans "Omsorgsfullt utvalt-sortiment" och är en mörad rumpstek. Goddamn people! Fettkappa tjock som en babyarm som famnar en härligt mör bit
kött. Det fräser och flammar på grillen när fettet tar fart och precis så lång tid det tar att dricka en 33a Corona på en fredagskväll tar det att grilla två bitar rumpstek - då har du en lätt rosa kärna, härliga köttjuicer och en fettkappa att sutta lite i smyg på. Mumma för själ och gom!

Det finns mer att berätta men det blir en annan dag och en annan post....

Vad ska ni grilla i sommar? Berätta för oss i kommentarerna?

Inga kommentarer: