11 apr. 2013

Baton Rouge Burger

Staten Lousiana hyllas på McDonald's

Staten Louisiana, med huvudstaden Baton Rouge,  har ett mångkulturellt och flerspråkigt arv och är starkt påverkade av en blandning av 1700-talsfranska, spanska och indianska och afrikanska kulturer vilket ju höjer förväntningarna inför en kampanjburgare från USAs 18 delstat i unionen.*

Men, då smaklökar hos gemene man ska tillfredsställas och dessutom i all hast så går det inte att bli alltför kreativ bakom stekbordet och i kryddboden. Man hoppas på att svepande generaliseringar såsom "Amerikanska Södern" och "BBQ" räcker långt för att tillfredsställa. Och det gör det. Vem är vi att ge oss in på någon slags kulinarisk etymologi kring en snabbmatsburgare liksom?

Burgaren presenteras enligt följande:
"Smaker från den Amerikanska södern. 150g nötkött, härlig amerikansk BBQ-sås, rostad lök, krispig sallad, cheddarost och baconstrips. Serverat i ett nyrostat bröd toppat med sesamfrön."


Det största problemet vi har är just storleken. 150 gram är för mycket för den här burgaren, generellt för kampanjen skulle vi säga. Det blir torrt i kanterna och toppings når inte hela vägen ut. Nästintill så att man vill be om en kniv att bre ut toppings:en med, kanske lägga till lite BBQ-sås så att det räcker till.
Baconet spelar en tredjefiol och känns inte som om det täcker upp sin del av smakerbjudandet - återigen köttet som är för stort för den portionsbit bacon som är beräknad för burgaren?
Såsen är god, sötrökig BBQsås som tar för sig utan att utmana. Osten gör sitt jobb. Den rostade löken är ett välkommet inslag återigen, en liten favorist som har seglat upp i Redaktionens gomsegel.

Sammanfattningsvis - en god burgare som behöver mer av allt eller mindre kött.


(*snitsigt lånat från Wikipedia, bild fr. McD's)

Inga kommentarer: