14 mars 2013

Regionalt tips - Bjärred

Om du är i Skåne...

...och gillar hamburgare av den traditionella typen - då kan du lätt ta en tur till Långa Bryggan i Bjärred.
Vanligtvis håller vi oss ifrån att bli alltför regionala eftersom det kanske inte gagnar alla som inte bor i närheten. Men ibland struntar vi helt enkelt i det där.

Långa bryggan är...well, en lång brygga. 500 meter ut i Öresund har man byggt upp ett kallbadhus och därvid anhängande restaurang.
Enkelt, stramt nordiskt designat med blandning av ski lodge och preppy östkust-känsla i restaurangen med avslappnat trevlig personal. Enkel meny men vällagat hela vägen.Burgaren - visar det sig- är lokalt känd som "mycket bra". Vilket stämmer.
Nötkött, kanske inte tillräckligt grovmalt, men luftig packat och stekt till en härligt krispig yta med rosarött inre(vi beställde 'medium rare' hela Redaktionen) ger en härlig naturlig köttsmak. Brödet, vanligtvis ett fullkornsbröd men den här gången ett majsbröd är precis sådär lagom sött och luftigt utan att bli intetsägande som de man köper av Korvbrödsbagarn. Tipset till köket - ta inte tillbaks fullkornsbröd, det är aldrig en bra idé på en burgare.

Den egna dressingen görs av picklade grönsaker, ketchup och majonnäs och är i alla sin enkelhet en liten dutt med glädje mitt i allt kött och bröd. Osten är lagom, på gränsen till för liten skiva, härligt smält över köttet och ger perfekt balans till det nyttiga salladsbladet och tomatskivan.

Vi ska kanske inte dra det här för långt, det är ingalunda någon mästerskapsburgare men väl värt promenaden ut till mittivattnetrestaurangen. En upplevelse för sinne och själ, en lite solstråle i det mörker som hamburgerSkåne ibland visar upp.

Allt ni behöver veta hittar ni på Långa Bryggans sajt.

Har du varit där? Vad tycker du? Berätta för oss i kommentarsfältet

Inga kommentarer: