7 feb. 2013

Inte så illa, Barilla

Nya färdigrätter från Barilla

Pastagiganten från Parma - Barilla lanserar nu tre färdigrätter för dig som är på språng. Man beskriver rätterna såhär: "De italienska rätterna kommer i de tre utsökta smakerna basilika & tomat, köttfärssås och blandade grönsaker. Förutom de goda italienska recepten så använder Barilla en speciell tillverkningsprocess som ger bra produktegenskaper. Genom att hög värme tillförs under packningen behöver inte rätterna förvaras i kyl eller frys – utan att tappa vare sig smak eller riskera att bli gamla. Alltså perfekt att förvara i skafferiet, i skrivbordslådan på jobbet eller i träningsväskan som en smakrik och snabb lunch eller som återhämtningsmål efter träningen.

Givetvis är de tillagade enligt klassiska italienska recept och precis som våra övriga produkter, innehåller de bara naturliga ingredienser och är tillagade utan tillsatser och konserveringsmedel."

Vi slog oss ned vid Redaktionsmikron och testade två av de tre rätterna, den med tomatsås och den som var "bolognese".

För det första, det är alltså en torrvara, den behöver inte stå kylt. Bara en sån sak.
Sedan - oerhört lätt och snabbt, nästintill det bästa vi har varit med om: Öppna folien en tredjedel, in i mikron i 90 sekunder och sen öppna upp. Häll över såsen över pastan - ät. Visst, det låter precis som alla andra rätter ("stick hål i folien...etc") men skillnaden här är att det blev perfekt värme direkt. Dessutom okladdigt och ätklart i sitt eget plastaktiga, helt okejiga, tråg från start. Inga övervarma papptråg som soggar sönder, inga apvarm-i-kanten-och-kall-i-mitten-känsla här inte. Nä, serveringen är oklanderlig - vilket kanske inte är så vitkigt tycker ni - men har du väl bestämt dig att äta en färdigrätt så ska det väl vara så smidigt som möjligt, eller hur?
Och det är lite så man måste se det. Har du väl gett upp tanken på att gå ut och äta på lunchen, bestämt dig redan dagen innan att du ska träna på lunchen och har bara en kort stund till mat - ja, då kanske man inte ska jämföra den här rätten med en "affärslunch" på kvarterskrogen med bordsservering och vita dukar.

För jämför du det så - ja. då är det här kanske inte fantastisk upplevelse som kommer att få dina smaklökar att lyfta på en kulinarisk flygtur.
Men ser du det som den lösning på en stressig dag där långluncher inte existerar eller där middagen blir försenad på grunda av andra åtaganden - ja, då smakar det här gott.

För det är helt okej i den värld av mat serverad snabbt som vi rör oss i. Pasta är av god kvalitet och med al dente-känsla om än kanske lite lite luftig i smaken, tror det beror på att pastan är förkokt för att sedan värmas upp utan vätska. Såserna, båda två, har en hyfsat djup tomatsmak där bolognesen har småbitar av färs men ändå kanske inte toklevererar köttfärssåssmak mer än grynig tomatsås(köttinnehåll på ca 8%). Fortfarande helt okej smakmässigt ändå.
Vi både saltade och pepprade och då lyfte det lite och blev bättre från "okej-nivån".

Portionerna är inte jättestora men det är generöst med pasta som mättar bra. Om du är byggjobbare så är det här mer en förrätt för dig. Om du är kontorsjobbare med tangenttryckning som jobbigaste uppgift så är det en lämplig portion.När ska man äta det här då? Några så kallade  "user scenarios" som vi kom på:

- Efter träning med fortfarande nån timme kvar på jobbet innan middag.
- För dig som vill ta en lätt, snabb lunch på kontoret och har tillgång till salt, peppar och en frukt efteråt.
- I skidstugans skafferi, när man inte vill mecka med mat för massa barn men ändå dra i sig lite snabb pasta innan man ska ut till den där förbannade barnbacken igen.
- Att ha i skrivbordslådan för paniksituationer.
- I husbilar/-vagnar när man inte vet om man hinner fram till campingplatsen innan deras servicebutik(med alldeles för höga priser) stänger.

Så - ha inga färväntningar på nån Paolo Roberto-faster vid lunchbordet, det här är färdigmat. Men för att vara just det så är det helt okej med extra plus för hantering och servering. I vår värld är det en viktig parameter - borde det vara det för dig på kontoret också...

Vad tror du - när passar den här rätten bäst? Berätta i kommentarerna.

1 kommentar:

Peter sa...

Jag har ätit tomatsåsvarianten men blev lite besviken.
Efter uppvärmningen (som gjordes exakt enligt instruktionen) så blev det bara en stor pastaklump.
Efter såsen var hälld över pastan så fick jag hålla på ganska länge och röra runt och försöka dela på pastan. Problemet var större i denna än det brukar vara med tex Felix frysta pastarätter.
Min var iofs kylskåpskall innan jag värmde den så nästa gång ska jag se om det blir bättre om den är rumstempererad istället.

Smaken var ganska bra. Bättre än mycket lunchmat men sämre än om man lagar en snabb och enkel pastasås hemma.