3 apr. 2012

Taste of America

Ännu en resa i smakens tjänst

Som tidigare rapporterat så har OLW gått ut med en ny kampanj där man släpper tre sorters chips och du som konsument ska testa och rösta. Smart på så sätt att du kanske verkligen köper tre påsar för att smaka och rösta. Inte så smart på det sättet att man undrar hur många som faktiskt gör det - snarare "nämen jag gillar inte starka chips, så den sorten köper jag inte" och sen röstar på den sort som redan på sorten fallit en i smaken. Dessutom, den som nu blir framröstad - hur stor smak blir det egentligen? Kommer den att bli så stor att den kan stjäla plats i butikens hylla från storsäljarna Potatis, Grill, Dill och Sour Cream and Onion? Vi är tveksamma.

Hur eller hur - hela Redaktionen har suttit och finsmakat, mölat i sig grabbnävar, småpetat i sig i snabb takt, sugit på ett chips länge, smulat sönder och snorta..nä, det gjorde vi aldrig.... Men smakat på alla möjliga sätt. Och bestämt oss om vad vi tycker.


New York style Baked Potato & Sourcream - ganska mesig i smaken, som ett potatischips med mjukvarm gräddfil på. Tilltalande på ett mysigt sätt, insmickrande som en liten mespropp som inte riktigt ger upp utan hänger med var du än går. Men, efter ett tag med mesproppsmaken som vän så blir det gammalt och smaken övergår till nån slags svag känsla av doften i en mycket gammal människas lägenhet. Lite unket surt liksom.
Nu tror man ju att vi tycker att det är äckligt - men inte då. Bara det att den här smaken räcker som liten påse. Varken mer eller mindre.
(Not. Vid första smaken så infann sig en känsla av "ÄNTLIGEN, de har lyckats hitta den gamla sour cream-smaken igen, lite mindre spetsigt syrlig och lite mer mjukgräddfilig." Men, nä egentligen inte...)


Texas style Grilled Cheese & Onion - "Vad känns riktigt amerikanskt och gott att smaksätta chips med? Vi lät smaklökarna visa vägen och landade i Texas, i en klassisk grilled cheese & onion sandwich". Vad har vi missat - är det inte en grilled cheese man beställer? Sen när är den med lök "klassisk"? Men strunt i det. Vid ett första anslag av smak på tungan så smakar det kemisk ostsmak - den där goda härligt gyllengyla smaken av ostsåsen man har på sina makaroner borta i västerlandet. Tyvärr försvinner den smaken alltför snabbt.Tyvärr infinner sig aldrig en gnutta av löksmak. Så det blir en raketstart på smaken som sen bara blir en dalande smakkapsel som landar djupt och hårt i tomma intet. Synd att man inte vågar ta i lite här.


Louisiana style Hot BBQ -"Vi lät smaklökarna visa vägen och landade i Louisiana, där kärleken för BBQ och heta såser är extra stark. Resultatet blev ett chips inspirerat av en BBQ-sås med sting och smak av cayennepeppar, paprika och lök." Okej, vi standardiserar texten lite och låter smaklökarna visa vägen till varje smak... Men, again, strunt i det.
För oss är en BBQ-sås något som är lite rökigt sött så då är förväntan kanske lite fel ställd när man går in i den här smaken. För det är varken rökigt eller sött - eller jo, lite sött. Cayennepepparen är tydlig, inte paprikan och tur är väl det eftersom alla andra chips som ska vara "starka" eller nåt annat som inte är grill eller dill brukar ha ett tydligt drag av paprika. Så icke här. det smakar tunn styrka och sen, om du riktigt trycker i dig(oj, jättejobbigt om du gillar chips..) så känner du en svag syra från det balsamvinägerpulver som också finns i innehållsförteckningen. Inte dumt.


Totalt så kanske vi inte är jätteimpade. Det är i grund och botten samma innehåll som redan finns med i alla andra chipssmaker och därem borgar du för en släthet redan från början. Kampanjidéen om att ha USA som exotiskt kampanjtema känns ganska trött. Funkar men är inte speciellt upphetsande. Om än med god tanke.
Vi föll lite för Lousianachipsen, suktade lite efter den där första vaga känslan att ha hittat tillbaks till rötterna i surkrämen och gillade anslaget av kemiosten. Men som så många gånger annars så går man bort sig lite med ordinär kryddning och lika mycket uttagna svängar som på ett par stuprörsjeans.


Vad tyckte du? Vad har du smakat och vad vill du smaka? Berätta för oss.


1 kommentar:

BD sa...

fler chipsälskare!

har skrivit några torftiga rader i mitt sökande jag med =)

http://hemmahosbd.blogspot.se/search/label/chips