1 apr. 2012

MER födelsedagsfirande

Be still my drink.

Nationalstilldrinken MER fyller 50 år - och det firar man med en ny smak och ett utskick till Redaktionen.

2 saker sticker ut i det material vi fick ta del av - dels den ny smaken, dels den tidslinje som man har konstruerat för att visa på 50 år av stilla dryck. OM man som oss på redaktionen gärna nördar loss på sånt så finner man sitt lystmäte längre ner.

Men först den nya smaken - persika/melon. Det som mest slår oss är att detta inte är den törstsläcker som MER har varit för oss - visserligen en njtningsprodukt, men även för att släcka törsten har MER varit en hjälte - lagom tokiga smaker med en lättdruckenhet som krävs för en törstande gom. Persika/Melon kräver sin drickare. Smaken är som att slicka på en sammetskudde - eller ja, ett persikoskal. Mjukt, fussigt mjukt. Insmickrande lent. Sen kommer melonkicken - blaskig fräschör som snabbt tunnar ut sammetskänslan och lämnar dig ren i smaksensorerna men med en svag nästan tuttifruttituggummikänsla...eller nåt. Ett slags fräsch tomhet, på ett hyfsat bra sätt. Inget att bälga i sig, mer en stilla sippstund på en parkbänk en sommardag.


Och om du nu sitter där och sippar på en MER Persika/Melon -scrolla sakta nedåt och se den del av svensk dryckeshistoria du är en del av.


Det började på Bjärehalvön – 1962-1965
På Bjärehalvön kokar man saft och sylt så att det står härliga till. Den lilla fabriken Bjäre är redan känd i Skåne för sina goda kunskaper om frukt och bär. Tillverkning utan onödiga tillsatser och respekt för råvarorna är det som driver företaget. Kunskaper som man nu ville föra vidare i fler produkter. Man bestämmer sig för att tillverka en kolsyrefri läskedryck baserad på naturliga ingredienser. Den nya drycken blev en så kallad stilldrink, året är 1962 och MER blir till. De första smakerna MER Äpple och MER Apelsin lanseras i en så kallad ”stubbeflaska” i glas

Plåtburken kommer – 1970
Året är 1970, MER har vuxit och den nya fabrikshallen invigs. De första produkterna som lämnar den nya fabriken är MER Äpple och MER Apelsin på plåtburk. Detta är unikt då det är den första stilldrinken på plåtburk i Sverige.

MER i tetraförpackning -1971
1971 är även det år då MER för första gången går att köpa i tetraförpackning. Smidig att bära med sig på utflykten och kul för barnen med sugrör.

Päronsaften är brun! – 1971
MER Päron lanseras 1971 i en 30 cl glasflaska. Andra pärondrycker på marknaden är artificiellt gröna för att efterlikna färgen på päronskalet. Men på MER tycker man att det känns onaturligt att inte använda den naturliga färgen från råsaften. Det vill säga brun. MER Päron blir snabbt populär trots den för konsumenten ”ovanliga” bruna färgen.

Will you carbonate? – 1994
MER börjar sända den idag nästan ikoniska reklamfilmen som visar den egna Vd:n vid en presskonferens. En journalist ställer frågan Will you carbonate? Och hela världen håller andan innan han svarar; NEJ! I och med detta fortsätter MER vara för god att kolsyra med hela svenska folket.

Coca-Cola köper MER - 1997
Falcon AB som köpte Bjäre 1985 säljer nu MER till The Coca-Cola Company som flyttar tillverkningen till Jordbro. Här tillverkas MER med endast naturliga ingredienser än idag

PET-flaskan lanseras – 1999
Känslan för naturliga ingredienser och miljön går igenom även i förpackningen. MER på PET har
många miljöfördelar jämfört med glasflaskan. Den är lätt, vilket betyder mindre energiåtgång vid transporter. Återvinningen underlättas då flaskorna mals ner för att sedan bli små rör, även de enkla att transportera. De små rören blåses sedan upp till nya PET-flaskor igen.

Älska MER – 2006
För god för att kolsyra har varit en framgångsrik slogan ända sedan 1967. Men nu är det dags att byta. MER får svenska folket att Älska MER. Ett nytt kommunikationskoncept som syns både i TV och ute på stan, bland annat i form av ”loveseats” i parker och på bussar.

MER 50 år! – 2012
Nu, 50 år sedan starten på Bjärehalvön, finns MER i 8 olika smaker. En ny 1 liters tetraförpackning har tagit plats i kyldiskarna och en 33 cl aluminiumburk för MER Apelsin och MER Äpple har specialdesignats för att högtidlighålla 50-års jubileumet. Kunskapen och kärleken till bär och saft finns kvar och MER är fortfarande för god att kolsyra.


Och för dig som fortfarande har nåt kvar i MER-flaskan, kolla in MERs nya reklamkoncept - The Lovinator - i deras YouTubekanal


Vilken är din MER-favorit - do tell!Inga kommentarer: