5 apr. 2012

Hemmaburgare goes deluxe

Nu slipper du stå där och mala på

Precis som med allt annat inom matvärlden som man kan nörda loss på - surdegar, korvstoppning och umamieffekter så kan man gå loss på hamburgare och den perfekta färsen. Tro oss när vi säger att det kan inte diskuteras nog om fryskalla köttkvarnar, köttblandningar samt eventuell kryddning i färsen.

Med alla såna här nörderier så når det förr eller senare ut till det som man kan kalla "gemene man". Det blir "mainstream" - nåt som hipsterna i SoFo fasar för mer än en återkomst av digerdöden till Södermalm (och om det kom tillbaks hade det säkert blivit ett "statement" på Södermalm bland alla longboardåkare och fixed gear-cyklister..).

För den som nu precis har börjat fundera på det här med att "man kanske skulle ge sig på det där med att mala kött själv" eller "undrar hur jag får min hamburgare lite lite bättre än med den köttfärs som finns tillgänglig idag så finns det en smart utväg - ICAs hamburgerfärs.


Lanseras inom kort(v15) och är en färs på högrev och ryggbiff. Grovmalen (hey, nerd - 3,8 mm. För att vi visste att du skulle fråga) och med en fetthalt på 12%.

Utan att ha testat den så kan vi väl lugnt påstå att detta är ett steg i helt rätt riktning, speciellt för oss som vill att det ska gå snabbt och inte gitter stå med köttkvarn och veva på helgerna. Fetthalten är kanske lite låg om man vill ha en sjysst "juicy" burgare med mycket smak i köttet men kanske inget som innan nämnda "gemene man" känner sig lockad av. Och det är ju de som ska köpa färsen till syvende och sist. Vill man så kan man ju tillföra fett själv, men då är du ju redan inne och tallar på själva idén, att slippa mecka med det och kan lika bra göra det från scratch själv...

Hur eller hur, perfekt lansering lagom till grillsäsongen och något som hela Redaktionen kommer att köpa om och om igen till sommargrillen.(ja, om det nu inte smakar helt åt helsicke..).

Hur känner du inför det här? Dela med dig av dina känslor.


4 kommentarer:

Fredrik sa...

Tack för tipset. Verkligen åt rätt håll som du säger, men fetthalten är ju på tok för låg. Den skulle behöva vara det dubbla tycker jag.

Pär sa...

Ser fabrikspackat ut, och går därför fetbort!
Då köper jag hellre nymalt i min lokala ICA butik.
Våga vägra gammal färs!

Elin sa...

Nymalet säger jag också för lyxburgaren. Dock köpte vi paketerad gourmetfärs (styckningsdel uppmärksammade jag inte i fredagsstöket) från Ejmunds gård som blev superfina hamburgare. Vet inte riktigt vart de levererar men fanns på vårt ICA här i förorten :)

Erik sa...

Vad spelar det för roll om den är mald i en butik eller i en fabrik? same same för mig, bara råvaran är färsk...