4 mars 2012

Korvaluan*

Ett besök hos korvkiosken


Det skrivs alldeles för lite om korvkiosker på den här bloggen. Kanske därför att det besöks inte så ofta. Eller, jo det gör det faktikst. Undertecknad köper varm korv till barnen hela tiden och får sen äta upp resterna...

Men i övrigt är det långt mellan korvkioskstoppen. Spelar liten roll om det är Sibylla eller frifräare eller annat, det blir bara ett stopp då och då, utan preferenser - ja förutom vad man ska äta.Pulvermos. Alltid nåt med pulvermos, hur "hemlagat" de än kallar det så sitter där en skön fadd lite vattnig känsla i moset som lämpar sig ypperligt att blanda med hamburgerdressing eller gurkmajo. Helst det förstnämnda, kanske med en skvätt grillkrydda på. Ja, och så får man ju lägga till en korv för syns skull, och för att ha en ursäkt att blanda i lite ketchup i röran av "smaskens i drivor". Svårt också att inte falla för ordet "mosbricka" - en hel bricka med mos liksom...Vill man lyxa kan det beställas tunnbrödrulle men oftast blir det lite av en besvikelse då det blir ganska torrt av brödet mot moset, så det lyxas inte så ofta nuförtiden.

Hemma äts det aldrig pulvermos, faktum är att ingen på Redaktionen kan påminna sig att vi har haft det hemma nån gång faktiskt. Nä, där ska det vara ritktigthemlagat, gärna med konceptet "ersätt mjölk med smör". Blir godast så. Och utan muskotnöt.

Vad köper du i korvkiosken? Och vad tycker du om pulvermos? Berätta i kommentarerna


(* Skånskt ord för korvkiosk)

3 kommentarer:

Aristofanes sa...

Sen jag upptäckte Korvhuset är det slut på "vanliga" korvaluor. Hälften surkål, hälften mos (lagat i butiken på riktigt) och en Andouille. Eller en Debreciner. Eller någon annan av deras fantastiska korvar. Himmelriket!

bark sa...

Sedan jag upptäckte Günthers finner jag inga andra svenska korvkiosker värdiga. Synd att det är 20 mil dit bara.

(Okej då, ibland blir det en Pusta i Chicagobröd hos Pølsemannen)

Anonym sa...

Jag äter aldrig i korvkioskar, men jag minns med glädje tunnbrödsrullarna med mos och en kompis som alltid la till göökmajonäs. Mums. Korven kan jag dock klara mig utan.

Karin