2 mars 2012

Hatkärlek till Junk Food "på riktigt"

Som en åsna mellan två hötappar

Det har släppts en bok som heter Junk Food-på riktigt av den mycket duktiga och sympatiska Liselotte Forslin. Något som man kanske skulle jubla över - vilket vi delvis gör. Samtidigt så skaver det lite när vi läser om boken.Citat från Buffé nr 1 2012: "Ska man äta junk food ska det vara på riktigt" jo, tjena, då behövs det kanske ingen receptbok för det - då köper vi det. Sen fortsätter det "Liselotte Forslin drar hamburgaren ur snabbmastträsket" - ja, lite efter alla andra som har haft den på restaurangmenyer sedan länge, så det finns liksom ingen heder att återupprätta här känner vi. Bara en vanlig sammanblandning med snabbmat och skräpmat - but let's not go there...

Liselotte berättar för Buffé: "nästan alltid lagar jag hyfsat hälsosamt men ibland blir man sugen på riktig junk food. Då ska det vara på riktigt. Alltså hemlagat på de bästa råvaror jag kan hitta. Det får gärna ta lite tid. Se det som ett projekt att våga gå motströms och laga riktigt "skräpmat" "

Lady please. Om junk food ska vara "på riktigt" så ska det inte vara på de bästa råvarorna, inte ta tid och inte nåt projekt tillsammans med vänner.

Vi kollar lite på definition här:junk food, noun
A high-calorie food that is low in nutritional value.


junk food, noun
(Cookery) food that is low in nutritional value, often highly processed or ready-prepared, and eaten instead of or in addition to well-balanced meals
(fr. The free dictionary)


Så, alltså "med de bästa råvaror man kan hitta" ochom det "får ta lite tid" så slår vi ut det mesta som har med junk food att göra... Och det enda man gör med vänner och junk food är svulla sittandes så bekvämt som möjligt. Inget annat.


Hela boken hade kunnats skrivas såhär: "Om du vill ha [insert valfri skräpmat], gå då till [insert correspondning försäljningsställe], köp njut på plats eller hemma eller därhelst det passar dig bäst." Då blir det junk food "på riktigt".


Tittar vi sen på Kakao förlag som ger ut boken och deras intro-text så läser vi:
"Skräpmat är ju gott men sällan särskilt hälsosamt. Här får den utskällda snabbmaten revansch! Nu får du chansen att laga allt gott från grunden med härliga råvaror. Så blir det inte bara väldigt gott utan även nyttigare! Festa loss på hemgjorda hamburgare, pizzor, sallader, tex-mex och mycket, mycket mer. Snabblagat och uppskattat av både stora och små familjemedlemmar!"

Får verkligen den utskällda snabbmaten(again, snabbmat/skräpmat - bestäm er.) revansch? Förpackas den inte om till att bli nåt den inte är - något för den "duktiga människan" som vill "unna sig" utan att få sådär dåligt samvete efter sitt spinningpass på SATS och dessutom få något lite spännande att prata om med vännerna - att man har lämnat risotton och ripasson därhän och minsann gjort nåt riktigt tokigt "men faktiskt ganska gott när man vill vara lite onyttig". Jösses.

"Snabblagat"? Skulle det inte enligt Liselotte "få ta tid", well again - bestäm er...

Samtidigt kommer inget att hindra oss från att köpa boken till Redaktionsbiblioteket - jättemånga bra recept på jättegoda saker som man gärna vill laga till när andan faller på. Liselotte Forslin har satt ihop en imponerande receptsamling som gör att hela munnen saliverar i dreglande salut

Men det kommer att skava lite....

Vad tycker du - sugen på att köpa boken? Eller fortsätter du att äta junk food på riktigt på riktigt? Kommentera!(för den som vill se lite TV om boken och lite recept, kolla in klippet. Det blir lite klyschor, saker som är helt uppåt väggarna störigt samtidigt som en del saker är klarsynta. Missa inte det underbara uttalandet - "en riktigt god hamburgare kan va väldigt god"- å fan...)2 kommentarer:

bark sa...

Jag tycker det redan finns för många kokböcker.

Undrar hur stor likhet det finns mellan den anmälda och den här?

Catta sa...

Grejen är ju den att jag har både friterat och stekt och malt och grejat för att göra "snabbmat" hemma. Och när man är klar är man smått illamående av frityros, köttslamsor och synen av för mycket dressing på en gång att man inte vill ha. Så nej, vill jag ha kyckling steker jag den själv men hamburgaren får någon annan stå för. Jag blir dessutom bara sugen på snabbmat (dvs skitmat, inte snabbt stekt omelett) när jag är trött, bakfull eller skithungrig. I samtliga fall är det rent av farligt att vistas nära heta föremål.