2 feb. 2012

Some like it hot

Det hettar till lite överallt.

Vanligtvis i januari brukar snabbmatsvärlden hedras med besök från vår vän från söder om gränsen - El Maco på McDonalds. En kampanjburgare som måste ha slagit nåt rekord nånstans i kassorna på Donken. För jäklar vad de har kört den, vissa år till och med två gånger per år. Och ingen är gladare än jag - eller jo kanske eftersom det är en hel del jubel i busken så fort det dyker upp mustiga män med mustasch och sombrero i köket på McDonalds.

Så icke 2012.


Året började istället med att Burger King rullade ut sin "Hot Texas Whopper": "Hot Texas Whopper är en amerikansk burgare av 100% nötkött med heta jalapeños. Fylld med krispig sallad, fräscha tomater och god barbequesås. Om du är riktigt sugen kan du dessutom få den med knaprigt bacon."
(citat BKs web)

Tyvärr inget jag har hunnit testa, men vad kan vara fel med grillat kött, bbq-sås och jalapeños?Inte så lång tid därefter låter MAX meddela att man släpper en till i raden av lyxiga burgare - Grand de Luxe Spicy Cheddar"På med säkerhetsbältet. Grand de Luxe Spicy Cheddar är turboladdad med en burgare av saftigt svensk nötkött, heta jalapeños och smält cheddarost. Nu spränger vi smakvallen" (citat MAX web)

Även denna har (hittills) lyckats undfly mitt stora gap. Men - vad kan vara osmakligt med cheddar, jalapeños och saftigt kött?
Sist, men inte minst (men inte större) släpper McDonalds en "het" nyhet - Big Hot Jalapeño: "Vår heta burgare med chiliflakes på brödet blir tillsammans med starka jalapeños och salsasås en flammande smakexplosion. För att krydda till det lite extra har vi även lagt till en stark guacamolesås. En stark burgare, med andra ord." (citat McD's web)

Den har jag smakat - till middag i kväll.
Vågad het för att vara McDonalds som annars brukar vara lite mellanmjölksalternativ för att passa för många. Den som har saknat El Maco hittar en het flört här. Salsan är exakt samma sås som du smakar på El Maco, det måst det vara, om det inte är en mexikansk kusin från landet. Jalapeñosarna gör sitt jobb, chiliflakesn likaså. Den påstådda guacamolesåsen märker jag inte av så mycket men kanske var det därför salladen kändes lite kladdig?
En god burgare om du gillar lite hetta - ja, om du inte är en såndär tuffing som gillar att prata såser som heter saker som "flamin' ass", som gillar att skryta om hur högt upp på Scovilleskalan du har varit och hur många tjejer du har...nä, just det, du har oftast inte det nä....
I. alla. fall - McDonalds serverar även "Salt 'n Pepper Stripes"(inte min felstavning, de heter så) - tillplattade och pepprade pommes. Inte tokigt. Lägg därtill deras Jalabites - typ chili cheese fast med cream cheese och jalapeños. Inte helt dumt - förutom namnet. Hur uttalar man det? Som i pepparfrukten "halabajts" eller som det står "jallabajts". Lite svårt och sitta där i McDriven med uttalsproblem kan jag säga...


Men....
Den noggranne läsaren har redan märkt att jag snart har slut på ~-tecken, att det anas en gemensam nämnare i kampanjerna och/eller att nån intresseorganisation inom starka chilifrukter verkar har lagt hela sin årsbudget på svenska snabbmatsinköpare. Jalapeño - på varje kedja, just nu.
Dags att sätta på sig en foliehatt? Konspirationsdags? Lyckat sammanträffande? Industrispionage?
Det både låter konstigt och känns lite trist. Även om jag säkert kommer att gilla dem alla så känns det lite "jaha, en jalapeñolmåltid igen då" över det.

Snälla kedjor - tänk utanför förpackningen lite - gnugga genismaklökarna. Surprise us! Just nu verkar det lite överhettat i huvudet på er alla - av jalapeño...

3 kommentarer:

Matias Zakrisson sa...

Riktigt kul läsning.

Skäggig och arg sa...

Jalapeño är sååå 2008...

bark sa...

Åt en Stark på Frasses i lördags. Den borde de andra titta lite närmre på. Jalapeño och starka korven!