21 feb. 2012

koll på boll

En omtalad klassiker i ny skrud

Chokladbollen. En ständig kamrat på fikafaten, i cafédiskarna och på bakdagar med barn(och vuxna för den delen).Man kan diskutera recept och ingredienser till dödsdagar - dock inte på den här bloggen. Om vi pratar chokladbollsrecept är det mest för att hitta nåt som gör jobbet snabbt och sen äter vi upp smeten direkt - det känns bäst så för oss..

Nä, här pratar vi riktigt industrigjorda grejer - Delicato. För några år sen testade vi ju 2 sorters bollar som ni kommer ihåg(ähum...) och då kom på Delicato på en hedrande andraplats, mest för att vi lockades av nyhetens behag lite. Men oavsett nyhetens behag - få saker slår den där härliga känslan av att bita igenom den där lilla hårda chokladhinnan och mötas av ett chokladinnamäte av grandios smulmjuknad.

Naturligtvis ser ju Delicato samma sak som alla andra - att om man inte kommer med nåt nytt så tar nån annan ens plats i hyllan. Så därför kör man en "Limited Edition"-variant för att locka till nyköp och sen återköp av klassikern - det gamla "komma hem"-tricket typ.

Nu - en hallon och lakritschokladboll. hallon och lakrits - två smaker som brukar gå hand i hand ganska ofta och passar hyfsat bra ihop - typ som det där förhållandet som var så bra den där sommaren och sen var det bara den där lilla grejen med att ni bodde en bit ifrån varandra men det gick ju att lösa med en tågresa och sen blev det helt plötsligt inte så enkelt och egentligen ganska dyrt med tåg och sen så...ja, du vet. Typ så.Problemet med den här bollen är att smakerna lever för kort. Och att det ligger en chokladboll under. Hallon-Lakritsströsslet som har ersatt kokosen som topping är just det - ett strössel - som efter att man fått det i munnen avger sina smaker för att sen smälta bort ganska snabbt och då sitter du där med chokladsmet i pajhålet. Utan tillstymmelse till minne av varken hallon eller lakritssmak(lite som den där sommarkärleken som du kanske tror att du kommer ihåg men när du försöker tänka på hur h*n såg ut så är det lite halvdimmigt) utan "bara" en vanlig chokladboll.

Hade man ansträngt sig så hade man kanske slängt in ett uns hallon och/eller lakritssmak i smeten också. Eller gjort en havreboll med smak av hallon/lakrits och mer smak i smeten där med.
Men - nu sitter ingen av oss på redaktionen i nån smakpanel på Delicato så vi håller våra produktutvecklingsidéer för oss själva

Men här står vi fast vid traditionen - gammal är äldst. Dessutom bäst. Förhållandet med hallon/lakrits blir inte ens en liten fling utan vi rundar av det med "det är inte dig det är fel på, det är mig.."


(bilder från tasteline.se och delicato.se)

1 kommentar:

bark sa...

Jag provade deras specialboll med Daim i… våras? Men det var en liten besvikelse: Skalet blev för hårt och innandömmet för smörigt.