8 feb. 2012

Förgyllda dosor

Blir det bättre med lyx?

Jag funderar lite över det här med att våra kedjevänner lanserar lyxburgare.

Burger King har haft sin Angus och lanserar enligt rykte en ny på måndag (Angus XT) som kommer att ligga i nåt prisspann kring 80-90 spänn(meny). MAX kör sina Grand Deluxe som också landar kring 80-strecket. I utrikeslandet så har McDonald's kört Angusburgare och annat. Får se om de lanserar nåt i Sverige.Utvecklingen är väl inte direkt förvånande - hamburgaren har, som vi nämnt innan, de senaste åren seglat in på varje krogs meny som en självklarhet bredvid annan finmat och krogarna slåss om att skryta om andel fett, köttblandningar och egenbakat bröd. Vilket vi ju naturligtvis applåderar.

Problemet med kedjeburgarna är att det fortfarande serveras i en miljö som gjord för att klämma snabb mat. Inte för att sitta och njuta finburgare. Well, njuta gör ju vi på Redaktionen varje gång, men av helt andra orsaker än lyxburgare. Vidare så är alla övriga ingredienser desamma du får på din ordinarie burgare, nästintill. Och det tillagas på samma sätt. Fryst kött som snabbsteks och aldrig serveras annat än well done.

Allt för ett pris som ligger uppåt 30% över normala snabbmatshamburgare.

Sen när det dyker upp/finns ställen som E4-baren och Flippin' burgers som kostar samma lika eller kanske nåt litet snäpp över, ja då blir det än mer tveksamt.Så min fråga är då - är det lönt för kedjorna att lansera lyxburgare? Ja, antagligen eftersom de finns och vi köper dem. Men om man jämför McDonald's dilemma de hade för ett par år sen - då man hade kunder frukost-lunch-middag men dalar däremellan. Lösningen - "ingen big deal" och kaffe. 
Dvs de fick dig att ta den där lilla burgaren/wrapen/glassen på väg hem från jobbet som en tidig förrätt/snabb mat innan träningspasset/eftermiddagstreat samt att de fick dig att dricka deras kaffe - som visar sig vara helt okej och matchar lätt(egen åsikt) bensinmackarnas och Reitans kedjebutikers. 
Genom små menyförändringar och billiga produkter gjorde man dalarna mindre djupa och ökade försäljning och förtjänst.

Frågan är då att lansera dyrare burgare gentemot "vanliga" som ändå äts lunch och middag som ett alternativ? Räknar man att gemene man, som inte har tillgång till andra möjligheter ska "lyxa till det" då och då - och vad är då tanken, hur många ska byta ut sin vanliga Whopper meal mot en Angus? 
Och om jag gör det, köper en meny för 80-90 spänn - kommer jag då att lägga min vanliga order på chili cheese, som en härlig add-on eller tycker jag att totalsumman blir för hög och avstår - och BK tappar försäljning av en högmarginalsprodukt?


Lite snurrigt kanske - men: är lyxburgare på kedja något som är av godo. Eller är det fortfarande snus i förgyllda dososr och något som vi inte kommer att köpa i längden?

You tell me! Lämpligast i kommentarerna.

5 kommentarer:

Fredrik, bisonburgers.se sa...

Intressant fråga. Jag undrar i nästa steg hur den ökade köttkostnaden på burgaren står i relation till det högre priset. Kan ju vara så att man ser tillfälle till att ta ut ännu större marginaler med lyxburgarna och på så sätt drar in mer pengar per burgare.

Stefan sa...

Jag tror definitivt att de tjänar på dem. Som Fredrik säger - man ser det som ett tillfälle att ta ut fel marginaler. Och innan den breda massan får upp ögonen för att de faktiskt inte är ett dugg lyxigare just pga det du skriver (fortfarande fryst kött etc.) kommer de att fortsätta sälja.

Jag misstänker att den dagen vi får en snabbmatskedja á la In n' Out / Five Guys / Shake Shack som serverar snabbmatsburgare av den bättre modellen kommer marknaden för "fulsnabbmatslyxburgare" vika, i alla fall lokalt där dessa fiktiva finsnabbmatskedjor finns.

Mårten sa...

Här i Tokyo har Wendy's precis relanserats efter ett par års frånvaro. På introduktionsmenyn finns en lyxburgare toppad med en generös bit foie gras. Kostar drygt 115 spänn. För bara burgaren.

Man kan äta betydligt bättre i betydligt trevligare lokaler för den slanten, men en upplevelse är det verkligen.

Bild.

Den japanska menyn.

bark sa...

Det här är intressant. Och man kan se det i ett vidare perspektiv där exempelvis en stor svensk pubkedja säljer hamburgare gjorde på ungefär samma halvfabrikat som gatuköken för sådär 130:-, man får bara lite snyggare uppläggning och en blompinne genom anrättningen. Andra kan ta nära 200:- för i stort samma rätt med inköpt burgare, bröd och dressing.

Samtidigt som små entusiastgatukök kan göra fantastiska kvartskilos burgare från köttfärs för halva priset (jag tänker främst på Stångebro Gatukök här i Linköping).

bark sa...

Igår provade jag Max' "Grand de Luxe Spicy Cheddar".

Visst. Jalapeños. Men annars var mitt intryck när det gäller smaker, konsistens, komposition och storlek "klumpig".

Inget finlir. Bara mer av allt. Jag gillade den inte alls.