14 jan. 2012

Snack om Snacks II

Lämnar chipshyllan bakom oss och dukar upp lite alternativ

Ville ju inte låta gårdagens sour cream-smak ligga som en hinna över våra gemensamma smaklökar. Så jag dukar upp lite alternativ, saker som jag faktiskt gillar och försöker servera (läs: äta själv) vid festliga tillfällen (läs: när som helst). Saker som kanske är nya, kanske gamla men som kan vara ett alternativ till det trötta "tag två för 30"-påsgreppet man oftast tar när man "inför helgen"-handlar.Lövtunna potatischips - enklast. Alla märken har dem. Just nu har ICAs ekologiska halkat upp på listan över "poppis" tjibbor. Tänka sig va'? Perfekt att dippa lite lagom med. Och nej, Vickningschips (eller som en mig närstående trodde att det hette: "Vikingchips"...) göre sig icke besvär. Större fettlappar får man leta efter. Och smakmässigt är det som att tugga oljebadad kartongbit . Sorry, vanliga släta lättsaltade potatischips är den enda vägen framåt på snacksbuffén.

Cashewnötter - 2000talets jordnöt! Finns ju spannavis av sätt att njuta dessa men bäst just nu: Parrots cashewnötter med salt och peppar. Grymt goda, salt med liten svartpepparkick.

Wasabiärtor - snacksens Teenage Ninja Mutant Turtles. Gröna torra ärtor som muterats till ettrigt snacks med rejäl kick. Inget man äter kilovis av, perfekt att bryta av färgmässigt med - och smakmässigt vågar jag lova

Ugnsrostade cashewnötter med Marmite - ok, här är nåt som inte är för gemene man. Marmite, det jästextraktspålägget som är jättepopulärt i England, är ganska salt och smakar just lite jäst. Ganska konstigt och inget jag egentligen gillar. Alls. Men när de har ungsbakat cashewnötter (I'm telling you, 2000talets jordnöt!) och låtit lite Marmite gå med så är det spännande gott. Varning utfärdas dock, kan vara jätteäckligt!

Skinkchips - dvs en fejkad och överklassvariant på Beef Jerky. Ugnstorkad lufttorkad skinka. Ta nån prosciutto eller nåt, låg ugnsvärme och en liten stund(10-15 min kanske?) och du har lite krispiga salta småbitar att njuta. Beef Jerky blir lite för mycket och kanske lite segt om du har gäster. Ensam hemma i soffan? Go Beef Jerky vilken dag i veckan som helst - godare än torkad medelhavsskinka.

Smoked Almonds - rökta mandlar. Också nåt som man inte grabbnävar i sig av. Allra bäst - Blue Diamond Almonds, bold jalapeño smokehouse. Det rökta med en hetta som leker runt i gommen. Fick mail för nåt år sen att de skulle komma till Sverige men efter initial kontakt hörde jag aldrig av dem. Synd på så rara mandlar.


Jag skulle ju kunna fylla på med mer, gå all the way med cornichoner, syltlökar, nötmixar, pretzels och parmeasanchips. Men roligare än så här ska vi inte ha det. Såvida ni inte vill fortsätta i kommentarerna - varmt välkomna att öppna upp med nya "snackisar".
2 kommentarer:

belompan sa...

Kronärtskockshjärtan är riktigt bra. Godast att göra nån egen skön lag att slänga dom i.

dubbelmackan sa...

Det finns ju två snackskategorier: finsnacks och fulsnacks. Finsnacksen är pretto och hemlagade. Passar fint ibland, men bara när man vill showa off. Fulsnacksen är köpta i påse. Flottiga, syndiga. Äts utan utomstående (för då kan man hetsäta på det sätt som cheeze twisters/chips o dipp kräver).