12 jan. 2012

Malmöburgare?

På spaning efter den köttpuck som flytt

Jag har bott i Malmö i lite över ett år nu. Och ätit hamburgare kanske 4-5 gånger. Visst, då räknar jag inte med McDonalds/Max/Burger King - där jag har fått mitt dagliga behov stillat. Men har jag tappat stinget, lusten eller är jag bara inte sugen längre? Nope, inte alls. Det har bara inte dykt upp några självklara "måste"-ställen.

En del nämner Tusen&2 och som själva påstår sig ha "Sveriges bäste burgare". I beg to differ... Ett ställe där pommesen är bara lite tröttare än personalen och där hamburgarna, om än i över fantasifulla 30 varianter, serveras med tråkigt bröd. Och ingen visar intresse för hur du vill ha ditt kött(som ändå känns fryst) i en lokal som mer påminner om ett sunkhak. Och på tal om det - nämnde jag att det ligger nära Möllan och har billig öl på halvlitersflaska som inropare från gatan... Ambitionsnivån är hög på papperet, hamburgare långt ifrån äcklig men "Sveriges bästa"? Please. Malmös bästa? Inte ens det tror jag.

enkelt, saftig, gott


Och när vi ändå pratar bra hamburgare i Malmö - Sydsvenskans matkrönikör Mattias Kroon skrev en text om hamburgare i nov 2010 och rekommenderar 3 bra hamburgare - den på Skanörs gästis (som har bacon i köttfärsen!) och 2 i Köpenhamn. I rest my case.

Så, det är svårt att hitta en bra burgare.

Men skam den som ger sig

På såndär kollegial afterwork som man kanske tror att man ska "bara tar en öl" och sen övergår i "jaha, vad ska ni ha att äta då" på Bishops Arms vid Gustav Adolfs torg serverades det burgare. sDen var ombedd att stekas "medium rare", men som alla förstår är det ju lätt att misstolka det till "well done". Vilket den också serverades som. Sorglig ursäkt till bröd, ni vet sådär att man nästa funderar på att ta bort över delen och äta med kniv och gaffel. Men bara nästan

En saftig glans på brödet ser lockande ut. Eller hur.


Däremot överraskades jag häromhelgen av en BBQ-burger på TGI Friday's. Och det vet vi ju alla hur det är - konceptkrog med fokus på skojsigt familje-/gängmys med färgglad spritkant. Men till min förvåning fick jag både frågan om hur jag ville ha köttet och sen serverades det som jag verkligen ville ha det. Positivt. BBQ-dressingen var efter förväntan - lite väl insmickrande söt och lökringarna på burgaren naturligtvis soggiga. Men fortfarande över förväntan(den var ju inte så hög i och för sig). Lätt bättre än vad Stockholms TGI lyckade klämma ur sig under mina år där.

Därmed inte sagt att det är en fantastisk burgare.

Underbart god ser den ut. Ingen association med ställena i inlägget.


En fantastisk burgare hör man däremot talas om i Lund, på Viggos. Ett litet skjul vid tågstationen som ska sägas servera gudomliga köttskapelser. Det gör dom icke. Har lunchat två gånger där och faktiskt inte imponerats en enda gång. När de enda tillbehör/"condiments" som erbjuds är en plastflaska Felix ketchup samt ett ton storpacksburkar grillkrydda ska man ju vända i dörren. Det gjorde inte jag. Storlek på burgare, urval av varianter och snabbhet är helt okej. Men återigen, är det enda man serverar hamburgare och sägs vara bra på det så kanske inte köttet ska vara 1) helt genomstekt och 2) hårt på ytan av torrhet, inte skön stekyta, torrhet av att ha legat förstekt(därav snabbheten kanske?). Bacone på min burgare var kallt och måste ha varit förstekt och legat klart i plastburk typ. Nä, seriöst - "bra burgare" my ass.

Jakten fortsätter. Ni får gärna tipsa i kommentarerna!. Jag har ju inte ens ansträngt mig eftersom det alltid brukar dyka upp tips om "här ska du äta burgare" - tycker man ju. Men jag kanske omger mig med fel människor helt enkelt. Tro mig, jag är inte ute efter en AG-upplevelse där man låter burgaren blir en helgedom (who am I kidding, of course I do...) mer en bra rejäl saftig burgare av färskmalet nötkött med mjukt, lite frasigt rostat bröd och lagom med accessoarer. Men den lyser just nu med sin frånvaro.

Eller har jag fel? Prove me wrong.


14 kommentarer:

Anonym sa...

Stippes då?? Det som jag har hört så mycket om!! =)

Mr N.Y.... =)

Fredrik sa...

Glorias i Lund vill jag minnas som helt OK burgare, min var trevligt rosa och saftig.

Viggos har raserat totalt senaste åren, ägarbyte?

Stefan sa...

Problemet med att ställa den frågan så öppet är att många har sjukt låga standarder för burgare. För många är just fryspucka á la Texas Burger / TGI Fridays / Tusen&2 de bästa burgarna de smakat. Sorgligt, men sant.

Ställ en mer specifik fråga. Är det någon som vet var i Malmö man kan få tag på en burgare gjord på dagsfärsk, egenmalen, aldrig fryst köttfärs och egenbakat / ej industribakat bröd?

Xtian sa...

Stefan: true. Tyckte jag varv lite tydlig med det i slutet av posten "inte AG men färskmalet kött..."typ. men visst, jag håller med.
Och ja, så fort man ställer frågan alltför öppet så får man i bästa fall de du nämner men än värre och ofta är det ett "j*vligt bra burgare på freddans grill för han lägger jättestark chili och beasås och sen har han doppat salladen i sweet chilisås"-svar...

Anonym sa...

Har du varit på nya MEAT i Lund då?
http://meatgrill.se/menyer/meny_meat_okt.pdf
/nackspärrstanten

Anonym sa...

Glorias i Lund gör regionens bästa hamburgare. Den de serverar på lunchen. De får kött levererat dagligen från Sjöbo det funkar utmärkt att äta det extremt rare.
En outsider i Malmö är Kvarterskrogen på Regementsgatan.

Anonym sa...

Glorias gör, med enkla medel, regionens bästa burgare. Jag talar då om den de serverar på lunchen.
Köttet är av bästa kvalitet och kan med fördel ätas extrem-rare. De köper sitt kött av ngn vettig verksamhet i Sjöbo och får leverans varje morgon. Utöver detta får du köttet stekt som du vill ha det.

I Malmö kan jag rekommendera en burgarvisit på Kvarterskrogen på Regementsgatan. En bra burgare i, vad ska man säga, festlig miljö.

Vill minnas att Hilton gjorde en fenomenal burgare för ett antal år sedan men vet inget om hur det ser ut idag.
/gustaf

Anonym sa...

olearys då?

Xtian sa...

Anonym: O'learys är ett skämt när det kommer till burgare, åtminstone på de jag har ätit i Stockholm. Inte bra alls för det priset och den uppförsäljningen på menyn

/gustaf: ska testa kvarterskrogen, låter spännande

Anonym sa...

Testade burgare på T-bone idag, var överraskande bra faktiskt. Gott kött (rosa i mitten, även utan att man sade något), även om det kanske var något torrt. Trevligt bröd, något ciabattaliknande. Bra kryddning på pommesen.

Anonym sa...

Bronx Burgerbar på Baltzargatan kanske kan locka mycket gott tycker jag.

Andreas Halonen sa...

Tycker absolut du ska testa burgarna på Pixel K.a.f.e som nyligen öppnat i Malmö. Ligger på Östra förstadsgatan 16 mellan Värnhem och Caroli. Sjukt kul koncept som blandar riktigt bra högrevs (eller vegan)burgare med tv-spel, arkadspel och flipperspelsnostalgi.

Andreas Halonen sa...

Tycker absolut du ska testa burgarna på Pixel K.a.f.e som nyligen öppnat i Malmö. Ligger på Östra förstadsgatan 16 mellan Värnhem och Caroli. Sjukt kul koncept som blandar riktigt bra högrevs (eller vegan)burgare med tv-spel, arkadspel och flipperspelsnostalgi.

Anonym sa...

Tusen & 2 har ju det du letar efter, köttpuck!. De har dagsfärsk malen ej fryst kött, och vad jag har hört så har de numera dagsfärskbröd då de har övertagit Franska Bageriet./JUGGERNAUT FAN