15 jan. 2012

"Ja, men vilken är bäst då?"

Den vanligaste frågan besvarad.


När man har ett intresse som väldigt få andra har. dvs att gilla att äta snabbmat och skriva om det. Att ständigt hålla koll på hemsidor, läsa nyhetsbrev och sticka in huvudet på snabbmatsrestauranger var man än är. Att seriöst fundera över hur det skulle smaka att lägga ett grillat kött från Burger King i en cheeseburgare från McDonald's och sen göra det - springa med en varm hamburgare från Kingen till närmsta Dodde's och beställa cheeseburgare och diskret ersätta deras stekta kött med det grillade*. Att läsa om surf 'n turf-burgare, inspireras och bygga ihop en BigMac och en fiskburgare**. Att testa cheeseburgare på burk. ja, att vara en del av FFL - då får man till slut alltid frågan.


"Ja, men vilken burgare är bäst då?"Svaret? Vill man vara svår och fackidiot så nämner man en liten sylta i Atlanta som konstant hamnar på alla listor. Men där har jag ju inte varit. Vill man vara diplomatisk och konfliktundvikande så svarar man "det beror ju alltid på tillfälle och person" - vilket naturligtvis är rätt. Men kanske lite trist. Jag brukar ställa motfrågan - "Menar du kedja eller restaurang? (säger de restaurang så frågar jag "Sverige eller världen?"). De svara oftast "kedja".

Och då trattar jag ner det till:

Mina favoriter av hamburgare på kedjerestauranger i Sverige, utan massa extra ändringar ser ut enligt följande:


1. Whopper. Gärna "extra allt" - nåt som gör det mycket godare och en liten grej de alltid har erbjudit utan att lägga på en spänn. Lyx! Men nu fick jag ju inte ändra för mycket..
2. BigMac. För mig är den "snabbmatsburgaren" personifierad. Jag kan älska kampanjburgare hur mycket som helst men man hittar alltid hem till en BigMac igen.
3. QP. Egentligen en helt vanlig hamburgare. Men så bra gjord.
4. Friscoburgare. Eller Frisco Cheese 'n Bacom som den heter. Mest för brödet. Marknadens bästa bröd just nu. Riktigt smart drag att släppa Friscobröden i handeln.
5. Cheeseburgare. McDonalds cheeseburgare. Ingen annan cheese når upp till den lilla vän som man gärna går hand i hand med på väg hem.

Men sen kan man prata om så mycket annat - tillbehör, fräschör på restaurangerna för respektive kedja, kampanjburgare, personal, varumärke - ja, listan kan göras lång. Men jag vill ju inte skrämma bort ev. nytillkomna läsare eller några gamla för den delen. Så vi stannar där.

Lista gärna din topplista i kommentarerna. Jag är nyfiken (seriöst, det är jag!)
*det smakade gott. Förbjudet gott på nåt sätt. Men inget jag kommer att springa av mig benen för.

** nja. Krävs kanske ännu ett test för att få till det. Fick inte ihop dressingar och andra toppings på nåt sjysst sätt. Men nåt under av smakupplevelse var det inte.

13 kommentarer:

Oskar sa...

Lysande inlägg! Och härligt att det är 95 dagar kvar!

Sanna sa...

hahahaha... det är underbart att läsa om din favorisering av snabbmaten samtidigt som jag (och många med mig) tänker och skriver om det som är precis tvärtom. Men jag tycker det är totalt frigörande att du står upp för och driver din sak med snabbmaten. För hur det än är så är du nog inte ensam :)

En topplista har jag nog inte till dig men om jag ska äta snabbmat så blir det utan tvekan en falafel på JallaJalla på möllevången. Helst en vanlig falafel med fetaost och en vegorulle med blomkål och haloumi. Sen delar maken och jag 50/50 på dessa två underverk :)

Niclas sa...

Härligt. :-)

Du kan snabbt få mina tankar på det

1 Whopper förr var det i hård strid med Tom Fritz vid kronprinsen deras 150 grammare smakade fantastiskt framförallt tidiga lördag och söndagmorgnar. Nu är den ensam på toppen den där Whoppern.

Bondhustrun sa...

1. Whopper.

2. McFeast! En nygjord McFeastburgare är väldigt väldigtgott. En favorit sen jag jobbade på McD själv. Allra helst ska man göra en vanlig burgare dressad som McFeast - dvs litet kött och litet bröd. Men det är förstås överkurs.

3. Max Supreme.

4. QP - klassiker!

Leijon sa...

Dubbel cheeseburgare på McDonald's är i mitt tycke den bästa snabbmatsburgaren som går att få tag på i Sverige. Perfekt balanserad!

Elin sa...

Att skyffla in två små cheeseburgare (mindre kladdigt) på stående fot är ett av livets glädjeämnen. Så kul att du är up and running igen!

bark sa...

Här kommer min topplista efter kedja:

Mc Donalds:

1. Mc Feast. Lätta, rena goda smaker. Frisk. Balanserad. Ger lagom mättnad. Litet minus för kartongen som lätt gör den torr. Pappringen och omslaget får gärna komma åter!

2. Cheeseburgare. Även här en bra balans av söt ost och syrlighet från saltgurkan och ketchupen. Ångat bröd är också bra här.

3. Big Mac. Remouladen.

Burger King:

1. Whopper Pepper. Köttig och lite hetare. Förr brukade jag beställa med extra dressing och lök, men det blir numera mest svårhanterligt.

Max:

1. Frisco. Brödet skapar en sammanhållen smak, rätt komplex faktiskt.

2. Ultimate Cheese. All mat blir bättre med mer ost. Kladdig. Flottig. Men det är ju ost! (reservation: Den verkar inte finnas längre)

3. GI-burgare. Gott bröd med lite tuggmotstånd. Smaskig tomatsås. Kan vara lite torr ibland.

Frasses:

1. Stor stark. Varför har inte fler kommit på den fantastiska idén med skivad het korv i hamburgaren?

Sibylla:

1. Pepper Cheese Bacon. Peppar. Ost. Bacon. Och så beställer man den med stark senap. En bra kombination av nya smaker och nostalgi.

Anton sa...

Hur är det, finns McFeast utanför Sverige, eller är det en egen affär?

bark sa...

Förresten, är jag den ende här som äter de större burgarna med bestick? Tycker det både är mer praktiskt och godare.

Kinna Jonsson sa...

Gillar lyxburgare som på t ex Restaurang J i Nacka...med en saltgurka, tjocka helst handskurna pommes.

Har också testat MAX burgare med tryffelsås (umamismak) som jag tror var ngn slags kampanjburgare.

Jesper sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jesper sa...

Big Mac är nummer 1, den man återfaller till när suget på snabb burgare faller på, ofta sena kvällar eller nätter.... En Mcd cheesburgare på gående fot funkar också.

Max däremot kommer inte ens i närheten. Tycker deras burgare smakar unket och mer liknar dålig köttfärslimpa än burgare. Däremot är Frisco-brödet hyfsat.

Johan Tennbäck, Kundserviceansvarig McDonald's Sverige sa...

Kul lista! Intressant att se hur olika det faktiskt kan vara med smak.

Tänkte passa på att svara på Antons fråga om huruvida McFeast är en svensk burgare och om den finns i andra länder.

McFeast är en svensk uppfinning som från början även innehöll saltgurka, senap och ketchup. Den finns även som standard i de andra nordiska länderna men till skillnad från Sverige har den i de länderna kvar grundreceptet.

McFeast har även funnits i några andra länder men då med annat namn, Royal Deluxe.

Vänliga hälsningar
Johan Tennbäck, Kundserviceansvarig McDonald's Sverige