30 jan. 2012

Fastfoodlovin' 101

Hur jag blev jag. Del 1


Inte för att på något sätt förhäva mig själv, men här är en liten historia om hur det blivit som det har blivit. Och som en liten programförklaring till hela FastFoodLovers kanske...

Del ett är lite mer personfokuserat medan del två (morgondagens bloggpost) är lite av en snabbmatens helt egna bloggpost.
Hur blir man en FastFoodLover - en kronologi.

Tiden 1970-1987 - matfostran:
Väx upp i ett hem med föräldrar som gillar traditionell hemlagad mat och besök på flotta restauranger. Lär dig att färskvaror är av godo och all mat ska ätas upp, rester får inte förekomma. Lev med föräldrars livsvisdom att "frysen är till för frysta ärtor, isbitar och löjrom".
Allt som är prefabricerat är djävulens sattyg och saker om O'boy "är bara en massa socker, choklad kan man lika gärna göra själv" - lev med kakaoklumpar i mjölken och minst lika mycket socker som O'boy....

Älska husmanskost och hylla regionala specialiteter(pölsa, surtrömming, grisfötter, rökt ål etc.)
Nymodigheter som "spagetti" betraktas med sund skepsis och hemmagjord "kinagryta" är stekt nötkött med banan samt grön paprika i nån buljongsås. Grytan serveras med ris - och potatis för säkerhets skull.

Boendes i Norrland blir första kontakten med snabbmat strömmingsmacka-stopp nånstans kring fiskelägena vid Söderhamn på väg ner mot Stockholm. Gastronomisk uppfostran sker på Operakällaren i Stockholm, Knaust i Sundsvall och Savoy i Malmö - vägmat är antingen hemmagjorda knäckemackor med stekt ägg(som gör knäcket mjukt...) på rastplatsen Brahehus i Jönköping eller äts på restaurang Gyllene Uttern .

Flytta till Malmö 1977 och ät din första hamburgare på Burger King, Gustav Adolfs torg nånstans 1978.
Testa också på nymodigheten "pizza" på kalas hos andra barn - lyxvarianten från det moderna "Pizza No1".
Första egna hämtpizzan blir ca 1980, en pescatore (tonfisk med lök) från Pizzeria Pompei

Åk på semester till USA: ärv faderns stamställe för hamburgare i NY - PJ Clarke's. Fortfarande en klassiker och mycket god hamburgare.
Tvinga föräldrar att lämna flott hotellfrukost till "förmån" för Burger King - och upplev en morgontrött Kingenanställd ropa upp vår order som "am and hegg"(och påminns om den historien ca 2 ggr/år resten av ditt liv...).
Tidigt 80tal - smaka nymodighet från utrikes - kött på rulle som skalas av och läggs i franskbröd. Kebab. På Malmö Kebab, Saluhallen i Malmö.

The Turning Point: åk till USA som utbytesstudent 1987. Ett helt år av BK, McD's, TacoBell, KFC, TacoTaco, DelTaco, Jack in the Box, Wendys samt casual dining-restauranger såsom Olive garden, Sizzlers och Long John Silver. Beställ amerikansk pizza till söndagens fotbollsmatcher. Smaka chips som smakar sourcream&onion med devisen "you can't eat just one". Lev efter den devisen.

1988: Få mikrougn. Familjen testar att göra "tomattorsk" i den nya snabbugnen ur medföljande mikrovågsugnskokbok. Ugnen används sedermera bara för att poppa popcorn.
Upptäck korvkioskkedjan Tom Fritz och succékonceptet: pulvermos+hamburgerdressing, nånstans kring 88-89.

Plugga franska i Pau, Frankrike 1991(läs: umgås med amerikaner och norrmän, drick en hel del, lär bristfällig franska) och upptäck skink- och ostfyllda croissanter att gå hand i hand med hem efter blöta aftnar. Föräta sig på croque monsiuer


Flytta hemifrån till studieort(Kalmar) -92. Första matinköpet som egen blir - beroende dels på känslan av "I'm free" och skral kassa - snabbmakaroner, ketchup, O'boy, en liter mjölk. Living the life!
Byt studentboende så att du bor granne med en pizzeria. Missa helt att Kalmar tydligen har "Sveriges bästa Gyros" (helt obekräftat rykte, men ändå)
Få halvårsstipendie till Arizona State University - lev drömliv för en FastFoodLover. Första och sista beställningen av "cheese pizza with extra cheese". Bo med fattiga studenter och sälj in konceptet "all you can eat"-buffé.

Återvänd, bo i Stockholm. Ha slitigt jobb, lev på middagar som "en påse chips och en liter mjölk". Upptäck Sandys och inled ett halvårs helgförhållande. Gör slut och dela din kärlek mellan McDonalds och Burger King.2001-snåret: Börja skriva e-brev till kompisar om nya fantastiska kampanjburgare. Beskriv ingående. Inse att du helt plötsligt har ca 110 pers som vill ha ditt utlåtande - bli med nyhetsbrev.

7 juni 2005 - skriv ditt första inlägg på nåt som kallas "blogg".
(Med reservation att jag har missat några stora händelser, ni som har varit med längs resan får gärna fylla på i kommentarerna)

3 kommentarer:

bark sa...

Tack för denna inblick i ditt liv!

Anne sa...

Underbar läsning :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Haha, vilket härligt inlägg; nu förstår jag dig precis! Har också studerat i USA och vet att det verkligen är svårt att inte bli en fast foodälskare när man ser alla möjligheter där ;)