18 jan. 2012

Take off your fancypants!

Var sak har sin plats, så även burgare.

En underbar trend har gått från grillglöd till löpeld: Att på restaurang erbjuda en riktigt bra hamburgare gjord på egenmalt kött, kanske egenbakt bröd till och med, samt toppings som inte kommer från en Kavli-tub...och dessutom ganska väl tilltagna i storlek, 2-300 gram är ju inte helt ovanligt. Något som man kan och bör glädjas åt. Hamburgaren har fått en plats i finrummet utan att för den skull bli finmat. Lovely!


Från hamburgare.org


Detta fenomen i sig förtar inte alla våra underbara kedjor som 24/7 ser till att vi aldrig står utan köttsemlor och dessutom snabbt och gott. Tvärtom
Men - ibland ger man sig in på saker som man kanske ska hålla sig ifrån. Att försöka rida på en framgångsvåg utan att ha surfat i samma vatten innan...

Jag talar om "gourmetburgare" på kedjor. När man tar konceptet "gourmet" och försöker lansera det i en miljö av plast, i en processorienterad produktion baserat på tid. Kort tid. Det blir aldrig bra

Bild härifrån

MAX har ju sina umamiburgare och de har jag ju delvis hyllat innan. Men vid en testätning av deras tripple cheese så känner jag att för 85 pix så räcker det inte hela vägen. Genomkokt och stekt kött i stor klump gör det sisådär gott. 
McDonald's hade i höstas en köttorgie med sin "steakhouse"(hette den det egentligen?Eller var det nåt med double meat? I forget) där man placerade 2 köttskivor ovanpå varandra och lät köttet dominera hela bygget. Om du tar en fryst tunn burgare och steker den snabbt på jättehög värme så blir det jättebra i en QP eller Big mac, men när den ska ta över burgaren så blir det faktiskt sådär bra.
Burger King har sin Angus - en burgare som ska se lite "hempressad" ut men kollar du så ser du att det hempressade mönstret är precis likadant på alla burgare. Köttet är ju av högre kvalitet men eftersom du även här förvägras medium/medium rare utan bara får extremely well done så blir det därefter(brödet kan däremot ge Friscobrödet en match).

Det finns säkert fler exempel men det räcker med ovanstående, de talar sitt tydliga språk - bliv vid er läst. Längtar vanliga kampanjburgare blandat med fasta menyn. As simple as that.


Kanon!
Och när verkligheten slagit oss i ansiktet med ovan tirad - låt oss drömma om att ha en egen Burger-cannon! Se 0.15 in i klippet(lägger ingen värdering, positiv eller negativ i övrig delar av filmen eller kedjan, vill bara ha kanonen!)Har jag fel? Lufta era åsikter i kommentarerna - kom igen nu, säg emot! 


8 kommentarer:

Skäggig & Arg sa...

Det är sällan du har fel.

Skulle dock önska att den där trenden med bra fin-burgare tog sig till "min" stad... :(

consfi sa...

Har kedjorna någonsin lyckats med en riktigt stor hamburgare? Oavsett gourmet-stuk eller ej?

Xtian sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Xtian sa...

consfi: valid question. Vissa säger ju att Big Tasty är en succé, men det är ju inget jag gillar. Tyckte iofs att Jurassic Park-whoppern med dubbelt kött kom undan ganska bra. Men visst, du har en poäng, definitivt.

dubbelmackan sa...

Kanonen är jag inte helt övertygad om, men shit vad god Carl's Jr-burgaren ser ut.

Jesper sa...

Tripple cheese från Max är rent utsagt äcklig. Ang McDs försök i höstas så var den väl ok, men alldeles för mycket sås på vilket gjorde den i stort oätbar.

anna n sa...

Burger King har slutat med Angusburgare - går de mot trenden?

V sa...

Ha ha, konstaterar att smaken är som baken ;-)
Jag diggar MAX Tripple Cheese helskarpt och betalar mer än gärna ngn krona extra :-)