11 jan. 2012

Deutsche Fast-Food

Vi låter Tyskland komma hem till oss

Alla har någon slags relation till Lidl. Utskälld och älskad lågprisgigant med både hög- och lågvattenmärken när det gäller butik, kvalitet och utbud. Men, icke desto mindre har de något som andra livsmedelsbutiker saknar.Färdiga cheeseburgare. Kalla. Att köras i mikrovågsugn.

Under det underbart klassiskt amerikanska släktnamnet "Mcennedy" har de samlat allt det som man förknippar med det stora landet i väster. I butiken kan du hitta saker som jordnötssmör, chocolate chip cookies, frysta hamburgare, bbq-sås - och helt färdiga hamburgare med ost.

Just det - hamburgare gjort på fläskkött. Inget fel på fläskkött, tvärtom. Men kollar man lite på hamburgerrecept så börjar de alltsomoftast oftast med "nötfärs" eller "mal nötkött till färs". Men hey, vi pratar ju lågpris så vi ignorerar det en stund och går vidare. 

Mcennedy Cheeseburger produceras av ett företag med det föga amerikanskklingande namnet Abbelen Fleischwaren och som ligger i den lilla staden Tönisvort i det tyska förbundslandet Nordrhein-Westfalen. Man delar alltså förbundsstat med Ruhrområdet. Men vi ignorerar det en stund och går vidare.


Vid den först påsynen ser det ju inte så illa ut. Ostburgare liksom. Lyfter man sen på locket - som är svårt i sig då brödet från Ruhr gärna vill brytas i bitar än att vara mjukt och följsamt - så ser man att produktbeteckningen inte ljuger - det är kött och ost mellan brödhalvor. Varken mer eller mindre. 

Den prismedvetne, som man ju är om man handlar på Lidl, funderar då lite över priset - 19.90 som ordinarie pris. För 20 spänn får jag två cheeseburgare på McDonald's. Tillagade och med nötkött. Och med saltgurka,senap och alldeles för mycket ketchup*.
Vill jag ha samma här så behöver jag ha senap, ketchup och saltgurka hemma - vilket man som hamburgerälskare naturligtvis har - men ändå. Det haltar lite ekonomiskt. Visst, det rör sig om ören, men kan Lidl prata ören så kan jag.


Nu till smaken. En smakupplevelse kan ju rädda ganska mycket andra bryderier man kan tänkas ha(och som vi redan har haft fram tills smaktillfället). Och det är nu vi återvänder till dels fläskköttet, dels Ruhrområdet. Köttet har finmalts vilken ger den där sköna känslan av förtuggat, av lite eller inget motstånd i munnen. Som en skönt stelnad fettsmet typ. Som tur är verkar de ha använt sig av samma tillagningsmetod som alla färdiga färsprodukter - att de kokas/friteras i kotalg - vilket ger en härlig arom av släppt väder. Vidare så gör smetkonsistensen det mycket lättare att upptäcka det flertal broskbitar som finns i burgaren, bara en sån sak. Och som med allt kött av dålig kvalitet, speciellt fläskkött, så blir smaken intetsägande och trist.Men, där smyger det sig in en liten smaksensation. I slutet av smakresan genom munnen och över smaklökarna framkommer en ton av..ja vaddå? Efter ett par tuggor så har vi det. Tysk ingenjörskonst och industri gör sig påmind även i den enklaste av livsmedelsprodukter. Någon nitisk maskinoperatör på Abbelen Fleischwaren har med öm handpåläggning sett till att just hans maskin är väloljad och smord. Och när väl det smörjmedel han använder blir både härligt varmt flytande och dessutom kanske lite gammalt  och skämt - så kommer det med i köttprodukten nånstans. 

Och - ända här hemma i en hyreslägenhet i Malmö får jag känna en svag bitter eftersmak av det tyska exportundret. Fascinerande.

Dock inte gott. Alls. Mer intetsägande vedervärdigt. 

Bra så. Aldrig mer.


* McD's är ganska frikostiga med ketchupen på just cheeseburgaren. Vill man vara petig så beställer man sin cheese på Donken utan ketchup och lägger sen till lite på egen hand så får man en perfekt cheese-upplevelse. Bara så att ni vet.


1 kommentar:

bark sa...

När jag är på humör och har gott om tid på McD brukar jag beställa cheeseburgare utan ketchup och sedan kladda på en förpackning chili-dip. Mmmm.