20 sep. 2011

Krossade drömmar

och ett nedslag i matchen om bästa myset

I den eviga kampen om marknadsandelar och soffpotatisarnas gunst slänger snacksjättarna sig efter dig som konsument och försöker överträffa varandra i innovation och skojigheter.

Just nu är väl OLW den jätte med mest vind i seglen som försöker plocka hela fredagsmyset och äga familjens tid framför [insert valfri familjeproduktion på TV som är i ropet just nu].  Fine by me, jag är mer fundersam vad som hände med "kyckling på fredag"? Eller är det överspelat av tacos innan chipsen?

Hur eller hur, kyckling och tacos aside - nu ska vi snacka chips. OLW har lanserat nåt de kallar mysmatchen för andra eller tredje gången där du som konsument kan skicka in dina egna smaksättningar och om det fallen OLW på läppen blir du en av tre som går vidare till final - som innebär att din smak säljs i butik under begränsad tid. Den smak som säljer bäst och får flest röster vinner och smaken blir lanserad som produkt i sortimentet.

I år heter smakdeltagarna "Kebabdrömmen", "Salt&Vinegar" och "Sour Cream and Italian cheese".
Jag har inte för avsikt att smaka alla och ge nån slags recension eller så. Tycker inte att Salt&Vinegar är tillräckligt nyskapande, det är ju en smak som redan finns - bara inte i OLW's sortiment... Och Italian cheese my ass... Lägger du till sour cream så kommer ju ändå smaken av ost dämpas till en svag förnimmelse. Killen som tävlar med italienska ostchipsen hänvisar till "mammas goda parmesandip" och om det är typ en sån som alla gör så måste man ju alltid dubbla parmesaninnehållet för att smaken ska tränga igenom den tunga ridån av neutraliserande creme fraiche and my point is proven...ungefär.

Kebabdrömmen då? Den idén ska naturligtvis hyllas för sin enkla självklarhet - kebab är ju en klassiker och nåt som vi införlivat till och med på pizzan så varför inte som chips? Lysande av Annelie Pettersson i Tranås säger vi på FFL.
Smaken behöver däremot inte hyllas nåt speciellt. Det är vid första anblick..eller ja, när det första chipset når smaklökarna en behaglig känsla av spiskummin och kebbaberia. Men sen blir det raskt en vanlig sötaktig ton av lökpulver och paprikapulver - en tydlig känsla av grillchips med en hint av de gamla BBQ-chipsen alternativt billiga paprikachips. Helt klart något av en besvikelse.Sen kan man ju inte, såhär i Kinapuff-skandaltider, undgå att reflektera över namnet Kebabdrömmen och det tyska hårdsynthbandet DAF och dess låt "Kebabträume". En låt som sågs som djupt rasistisk på sin tid men som mer kanske var en spegling av den västtyska skräcken för kalla kriget, DDR och Turkiska gästarbetare. Men det kanske bara var jag som tänkte på den kopplingen?? (helt ärligt, kollar man på filmen på OLW med KebabDrömmen-Annelie så ser hon inte ut som nån DAF-tjej så jag är nog ute i lite ogjort väder...).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag testade salt & vinäger-chipsen eftersom jag gillar den smaken på chips (speciellt Walkers).

Tycker att OLW missat på vinägerfronten, chipsen smakar mest surt och inte specifikt vinäger. Synd.

//CK

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Håller med om att salt and vinegar är lite väl trist med tanke på att smaken är ganska vanlig annars. God - men vanlig. Och haha, kinapuffskandaltider =D Så sant!

Henrik sa...

Jag provade också salt & vinäger-cipsen, och precis som Anonym skriver här ovan så smakar de inte vinäger! De smakar svagt av citronsyra, men ingen vinägersmak och absolut ingen vinägereffekt i näsan. Helr meningslös!

Magnus sa...

Tyckte förra årets smaker var bra allihop, särskilt Pickles & Mayo, men årets årets är en klar besvikelse. Kan dock tänka mig att köpa Kebabdrömmen igen eftersom de påminner om mina gamla favoriter Barbecue.

Men har ni sett att OLW också lanserat nya majschips? Sourcream & Ranch och Chili & Cheese. De är klart bättre.

lifeloge sa...

Tycker kebabdrömmen var riktigt god.