28 feb. 2011

Done with de Luxe

Snabbmatsburgarnas Rolls Royce är provkörd.

MAX ger sig in det lyxträsk som varit tongivande i USA ett tag nu där kedjor som In 'n Out, Five Guys och Fatburger skrivit agendan för hur det ska vara - bra bröd, hög klass på kött med högre fetthalt och få tillbehör och inte crazy-smaker till höger och vänster. Lite "back to basics" och en flirt med det hemlagade.

Skillnaden här är att det ska matchas mot en vettig prisbild och klaras av att göras i större volymer i ett snabbmatskök. Hur klarar den sig då?

Burgaren kröns av MAX's starka kort - bröd. Ett briochebröd, lite sötare och mjukare än vanligt omfamnar med sin sötma på ett härligt sätt en rejäl köttbit(160g?) som är saftig som andra snabbmatsburgare aldrig är. Visst, den hade kunnat vara lite mer "rare" men det är att stretcha önskemålet för en snabbmatsrestaurang kanske? Har svårt att se att det skulle funka + det faktum att väldigt många fattar inte att en burgare ska vara lite rosa i mitten och inte brun rakt igenom. Sorry men så är det.

Dressingen lämnar mig lite ambivalent. Sötmjuk majonnäsig med tydligt drag av rostad vitlök. Inte lika tydlig tryffelsmak men jag tycker det drar en fläkt av parmesan i gomseglet. Men det kanske bara är jag? Hmm..inte alls dum, men fantastisk? Lämnar hela umamidiskussionen åt andra, jag lämnade den femte smaken bakom mig 2008.

I övrigt ett salladsblad som jag kan vara utan, en tomat som jag gärna har kvar och ingen lök som jag gärna hade sett som smakkamrat.

Totalt - en bra burgare, ingen tvekan. En av de bästa som finns på svenska snabbmatsmarknaden och konstigt vore det väl annars. De vill ha 85 pix för den och det kommer att avskräcka gemene man. Jag har inga problem med det priset men kanske inte vid varje besök. Typ så.

Frågan är vad som hade gjort den bättre? Well, who am I to say..men kanske lite mer rostning av brödet? Nu blir det skönt soggigt men i kombo med rikt smetad dressing blir det lite väl degsoggigt. Och på tal om dressing - lägg ner dressingsprutan lite tidigare - smaken bär sig bra och ni behöver dra ner det med en klick eller två.
Nästa gång ska jag be om lök och utan sallad - tror mycket på det.

För det blir en tur till. Kanske inte i en hamburgarens Rolls Royce, för det är det inte. Snarare en fet, hottad Chevy Impala - en lowrider av smak med välkomnande köttsoffa att softa i. Spetsa till den så blir det mer hoppande i smakhydrauliken!(Vill du läsa vad andra tycker? Kolla Bisonburgers, foodie sthlm och hamburgare.org. De vet!)

9 kommentarer:

BeRKA sa...

Tack för infon.

Det låter som om detta inte är en burgare för mig. Tack för att ni sparat mig 85 kronor.

Lotta sa...

Tack för infon.

Det låter som att detta är en burgare för mig.

Jag älskar bacon dock och tycker att alla burgare jag någonsin smakat, utan undantag, har blivit godare med bacon. Vad tror ni om att lägga till bacon på denna?

bark sa...

Jag kan ju kort rapportera att jag varit på Burger King och provat deras nya "Bourbon Whopper".

Sås: Mjäkig. Den lätta rökigheten hade mått bra av aningen mer syra.

Lökringar: Bättre än förr, det här är en lite mindre, lägre och tunnare variant av lökringarna än vanligt.

Problemet var att jag valde fullkornsbröd till denna burgare. De ramlade sönder och tillsammans med lökringarna resulterade det hela mest i något som liknade hambugersallad.

Pytte sa...

Jag tyckte brödet fullständigt sänkte hela upplevelsen, som i övrigt var trevlig. Varför vill man ha en sötsliskig solbulle runt maten?! Men en Deluxe med sesam skulle jag betala för. Fast VERKLIGEN inte 85 spänn.

jonas sa...

Hmmm....har Max lyckats få bort sin trista kokta konsistens på denna burgare??...Deras andra burgare har inte den minsta antydan till stekyta....Vill inte ens veta hur de tillagar dessa burgare..

Anonym sa...

Väldigt besviken på den där jävla burgaren. Årets bluff. Max har fått sig en svårreparerad skada i och med den här missen.

maluw sa...

Tyckte den var riktigt äcklig! Sämsta burgaren jag någonsin käkat...uurk.

bark sa...

Nu har även jag provätit. En besvikelse. Men det är väl så här bra det blir utan att ändra deras tillverkningsmetod radikalt.

d--- sa...

tycker den verkar god. ska prova