9 okt. 2010

The 2-burger dilemma

Ett okänt dilemma i din vardag?

Du vet hur det är - man sitter på en hamburgerbar, har beställt en meny och stärkt upp med en extra liten burgare (om du inte känner igen dig så kanske du har kommit till fel blogg).

Känslan  att sitta med en extra burgare är underbar. En trygghet, en visshet om att "ja, jag har lika mycket glädje kvar när jag är klar med den här". Att slänga en blick ner på brickan framför dig när du sitter och mumsar, ser den andra burgaren - och nästan(ja, bara nästan, jag gör inte det här på riktigt) blir sugen på att säga till den väntande, trängtande "other one" att "Hey, be cool, det är din tur sen. Jag gillar dig lika mycket".

Man kan ju tycka att detta bara för gott med sig för en hamburgerälskare. Men icke - även vi har stunder av tvivel, existentiella frågeställningar och frosserifilosofiska funderingar. När jag i mitt i min glädje går med den av köttglädje fyllda brickan mot bordet så börjar den där gnagande tanken i huvudet att mala. Varenda gång, utan undantag.

"Vilken burgare äter man först?"

Ja, skratta ni om ni vill. Tyck att det är trivialt, larvigt och ett "i-landsproblem. Men återigen - då är ni nog på fel blogg. För oss som älskar att äta hamburgare är detta ett dilemma som ständigt förföljer oss.
Å ena sidan - ur ett hungerperspektiv så drar man i sig den mindre stödburgaren först för att stilla den värsta sugenheten och sen njuter man av "the main event". Å andra sidan, huvudburgaren, om man nu kan säga att det finns en sån, skall ju avnjutas så fort det går innan den slocknar som en falnande stjärna med ljummen sallad eller soggigt bröd.
Jag hävdar att det är mer komplicerat än så. Har du parametern "oprövad kampanjburgare" eller "länge-sen-vi-åt-en-sån-här-burgare"-fallet, ja då står du inför ytterligare bryderier. Våga chansa att kampanjburgaren är så god att du gärna väntar med dess mindre kusin? Lita på dina smakminnen och att den där burgaren som du innan tyckt varit helt okej fortfarande är det?

Ni ser ju. Att äta hamburgare innefattar en större ångest du kan ana.

Lösningen då? Finns det nån? Hur gör jag? Ja, jag vet inte men det brukar sluta med att jag sparar stödburgaren. Den klarar sig ett tag, lite av hamburgervärldens AK47:a, enkel, effektiv och klarar sig smärtfritt i alla miljöer. Har jag köpt en favoritburgare eller en bra kampanjburgare så blir stödcheesen en härlig sidekick. Riskar jag med eventuella obehagliga efterspel så blir den en vän när det blåser kallt i gommen.
Men ibland är cheesen en sån lockande läckerhet att den bara far ned i glupsk glädje.

Det skall sägas att detta är primärt en McDonald's-grej. I andra fall så finns det andra lösningar - KingWings eller chili cheese på Kingen eller mozzarella sticks/falafel snacks på MAX - som tar bort hela diskussionen och tveksamheten från brickan. Men då blir ju frågan en annan och den dyker upp redan i kön - vilken sidekick ska jag välja idag?

Hur gör du? Känn dig manad att berätta i kommentarsfältet.

8 kommentarer:

bark sa...

Jag brukar äta den lilla först - den stora brukar vara bättre förpackad och håller värmen bättre. Mc Donalds Cheeseburkare brukar dessutom få en liten bismak av plåt när de är kalla.

!calle sa...

På McD: cheeseburgaren först, så får jag ett papper att vira in den stora i när jag äter den.

Spisat sa...

Japp, den lilla först. Alltid.
Extra gurka & utan senap, tack :)

Stefan sa...

Jag brukar ta den stora först, om jag inte sitter i bilen - då ryker den mindre först eftersom det tar lite längre tid att få i sig hela kalaset med en hand på ratten. :)

Falluja sa...

Lilla först, den slinker så fort ner att det knappt märks.

Helena Ljunggren sa...

Cheeseburgaren sist :)

Ditt fan sa...

Till att börja med vill jag bara säga att det känns som att vi är soulmates. Du tar upp allt jag tänker på och du sätter så fina ord på mina tankar.

Anledningen till att jag äter "the main event" först är för att jag vill mätta min stora hunger utan att behöva ta en onödig paus som man måste då man äter upp småttingen först. För att sätta igång med den stora. En annan anledning är att jag äter upp den stora goda dressingfyllda härligheten och kan sedan använda stödburgaren för att fylla kroppen.

Maria sa...

Precis som !calle tar jag cheeseburgaren först för att därefter använda papperet från den till "the main event".