2 sep. 2010

Har ni fest i Oktober, eller?


Kan man festa i Oktober?

Ja, vi svenskar väljer att festa på årets längsta dag, när solen står som högst. Och tyskarna väljer en av de tråkigaste månaderna på året att festa - oktober. Antingen så är de helt dumma i huvet eller så är de något på spåren - att lyfta en våt filt av mörker och tristess med lite ompa-ompa, bystiga fräuleins och spannavis med öl. Hmmm...

Vännerna på Galatea har bestämt sig för att vara en gnutta tyska och ser till att dela med sig av tre stycken Oktoberfestöl - ett tyskt, ett svenskt och ett amerikanskt.
Vi tog en "around-the-world-Oktoberfest"-resa igår. Minnesbilden är något skummande dimmig, men några av våra reseminnen är:


Hofbräu Oktoberfestbier, 6.3% (11298-01). Syrlig, lite spritig i slutet och inte vår favorit. Men säkert som en riktigt Oktobersfest-öl ska vara. Den här håller tristessen borta och man ser säkert allt i ett härligt skimmer....

Arboga Oktoberfest 6.5% (1251-01). Styrkan är något högre men spritigheten märks knappt alls. Fyllig smak som mättar och en beska som är något(men bara något) för framträdande i min smak. Också en som håller hela natten tillsammans med sauerkraut framför sig och bastuba-tutande bakom.

Samuel Adams Octoberfest 5.5% (11261-03). En len, sötaktigt knäckig smekning och vår absoluta favorit. Lite Bostonöverklass som försöker flirta lite med "the old country" men fegar ur och gör en insmickrande amerikansk variant far from the festivities i öltältet i München. Men en mycket god öl.


Vårt samlade tips: ta en härlig förfest hemma med lite baconlindade dadlar och Samuel Adams. Efter 2 flaskor kränger ni på er Lederhosen, sticker ner till München -och dricker Arboga på vägen dit för god stimmung - och ångar på hela natten med den lokala Hofbräu:en.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alla fester i oktober som inkluderar obegränsade mängder öl och mat är väldigt fina och trevliga.

BeRKA sa...

Jag har själv en oktoberfestölprovning på min blog. I denna har jag provat Hofbräu Oktoberfestbier och jämfört med tre andra tyska oktoberfest-öl.