21 juli 2010

Ruby vs. Riche, a burger-off

Vi kör lite burger bash

Som en liten semestertreat till mig själv så gav jag mig ut i ett sommartomt Stockholm..förlåt, ett turistfyllt Stockholm för ett par kvällar med Hamburgaren som bästa sällskap.

Den här veckan hann jag med att klippa Grill Ruby i Gamla Stan och Riche på Östermalm. Och ja, hamburgerställen finns det fler av och de kommer, tids nog. Feel free att ge tips i kommentarerna.

Ruby: 200g grovmalet kött, frasigt hamburgerbröd, tomat, isbergssallad, rödlök och ost. Hamburgerdressing on the side och saltgurka. 2 tillval ingår, jag tog pommes och chilibéarnaise(på servitrisens inrådan).

Den var mycket god. Jag fick den förvisso inte så medium rare som jag ville men köttet var saftigt med bra grillyta. Isbergssalladen kan jag vara utan - och det var jag eftersom tog av den och åt upp den först. Hamburgerdressingen var god men stack inte ut något speciellt. Som en mesig variant av BigMac-dressing. Osten var perfekt smält och la en diskret smak till helheten.
Brödet var varmt, frasigt och kändes hembakat alt. nyinköpt vattenfranska(in a good way).
Pommesen var helt okej.
Den här burgaren seglar upp som en god utmanare till en framtida topplista.

Riche: "Richeburgare med tillbehör"(se bild) - en puckformad rejäl burgare med sallad, tomat, lök och till synes tre skivor ost(Wästgöta kloster?) med lantbröd som grillats. Pommes ingick samt en hamburgerdressing och en liten skål senap.

Den var ljummen på gränsen till kall. Och där nånstans är man redan fel. (jag kunde naturligtvis sagt till men ville äta och orkade inte). Osten var smakrik och det var rikligt men då den stått ett tag så hade den blivit lite trist i konsistensen. Köttet, om än kallt, var perfekt medium rare. Formen kändes lite väl förpressad-i-perfekt-rund-form-plockad-direkt-från-frysen men hade en bra jämn stek-och grillyta. Salladen plockades bort även här, fattar inte varför man måste lägga sallad på, men det kanske bara är jag?
Med brödet är det en annan visa - lantbröd...Kom igen. Lantbröd. Känns som en sån där lösning mamma kommer på när hon har glömt att köpa hamburgerbröd och försöker få det till "att det är ju ändå bara bröd". Det är det inte. Slutar att man tar av toppen och lämnar den och äter det som en open-faced sandwich

Även på Riche kändes hamburgerdressingen lite halvmesig och byttes ut mot ketchup. Senapen var himmelsk, en hemgjord variant som var lite starksyrlig. Pommesen var fantastiska - gyllengult krispigt goda.

Riche är en favorit i vanliga fall. Inte för burgaren. Den levererar inget utöver det vanliga, snarare tvärtom. Då finns det annat på menyn som lockar mer - även jag om jag älskar hamburgare.


Ruby-Riche: 1-0.

På listan att äta: Vassa Eggen, Grill, Zink(igen), kanske Grand Hôtel.


(tips till Riche-personalen: bara för att stammisarna har tagit sommarlov så är det fortfarande gäster som sitter vid era bord. Nonchalans är ingen klädsam egenskap för någon som jobbar i ett serviceyrke.)

5 kommentarer:

Malin sa...

Det där med "lantbröd" får en genast att tänka på Eddie Murphys berättande om hans mamma som minsann skulle göra bättre hamburgare än McDonald's (ur "Raw"). Följden: att grannens ungar sprang framför honom med en McD-burgare sjungandes: "I've got a McDonald's!"

Annars kan jag tillägga att BouleBar i Rålis har en grym lammburgare som har lite mynta i dressingen och serveras med schysta pommes och aioli "on the side".

Malin Collin sa...

Nu har du säkert redan provat men i lördags åt jag en burgare på Mississippi Inn som var väldigt god. Medium rare som var närmast en halstrad råbiff i jämförelse - fint och saftigt kött. Köttet var också penslat med någon rökig glaze och till hamburgaren kom en vit sås som var god (senap och ketchup vid sidan). Dessutom en skiva ost (fast det inte framgick i menyn). Pommesen var spröd och god. En glad överraskning helt enkelt.

Stefan sa...

Här kommer lite "do's and don'ts":

Burgaren på Björks bar & grill - yuck! Mer kompakt köttpuck får man leta efter.
Burgaren på Kungsholmen längs norrmälarstrand = WIN! Skitgod, tyvärr var det mörkt så jag såg inte riktigt allt som var till, men gott var det!
Och se för bövelen till att besöka vegabaren och få i dig en sambalburgare någon gång!

Maria sa...

Jag instämmer med Stefans varning om Björks burgare. Kompakt köttpuck är inte vad man förväntar sig efter att ha läst beskrivningen i menyn, men det är vad man får.

Clive sa...

Jag har ätit burgare på många ställen i Stockholm och Texas burger är fortfarande bäst. Debasers burgare är under all kritik. Dyr och torr.