18 mars 2010

Trend i tiden


Vi plockar godbitar ur Ridderheimsrapporten

Årets Ridderheimsrapport är inget undantag från föregående rapporter - läcker läsning för den matintresserade. Och även för den som vill få en aning om vad som komma skall, framtidsspaningarna är många och intressanta. Visst, ett mått av nördighet krävs men rapporten är skriven på ett lättsamt sätt och lockar nog de flesta till fortsatt läsning och egna funderingar.

Och som vi delar med oss av här, naturligtvis fett understödda av rapportens innehåll.
I kapitlet som pratar kring fenomen - något som man inte tycker har blivit en trend ännu men som på sikt kan påverka - fastnade vi för "Street corner Gourmet och Pop-up restauranger". Inte helt oväntat.

Men också för att man hittat en företrädare just för Street corner Gourmet" i vår närhet och dessutom nån vi gillar. Wiggo.
"Här kan man få delikatesser som brässerad högrevsstek eller kalvfrikadeller inrullade i tortillabröd. Och man satsar på god, vällagad mat utan halvfabrikat och riktiga kryddor".
Well, jag ska ju inte säga "vad var det jag sa" men....

Dessutom nämner man den nya vågen av Thaikiosker som väller in över Sveriges konkursade korvkiosker. Visst, mest i Stockholm i nuläget men med ett cementerat intresse för bra mat och andra kulturer även på mindre orter än Stockholm, i samspel med korvkioskens alltmer tynande tillvaro så kommer nuvarande Thaivagnar att bytas ut mot fasta positioner. Sen får vi se om prisläget förbättras eftersom du idag kan pynta 70 kr för en papplåda wok, en tia/tjuga kort från att få sitta ner och äta samma rätt på en thairestaurang på lunchen. Inklusive det traditionella kaffet på maten...(som i och för sig börjar dö ut då folk heller köper en lyxkaffe på vägen tillbaks till sin arbetsplats. Eller så har arbetsgivaren investerat i bra nog kaffemaskin - en helt annan spaning).

Men tillbaks till Wiggo och street corner gourmet. Egentligen kan man tycka att det inte är nån trend eller ens ett fenomen. Snabbmat är ju ett serveringssätt, inget annat. Så länge du kan servera något så att det blir snabbt att servera och lätt att äta eller bära med sig så - you're good to go. Typ som nån sa en gång att ostron är världens bästa snabbmat och tillsammans med ett glas champagne så har du dessutom en måltid.

Och det nya är att någon eller några har valt att ta trenden med alltmer kvalitetsmedvetna konsumenter och applicera den på något som kan tas med eller ätas stående. En trendtolkning eller en trend i trenden. Dock inte fristående.
Wiggo väljer att lägga den i wraps. Vad blir nästa? Vällagad husman i kinakartong(som Gooh! fast inte sous-vide) - typ som på Östermalmshallen eller vissa manuella diskar i matbutiker men i större skala och under eget namn/tema.
En jag tänkte på var ju La Neta - men det är ju mer en restaurang och dessutom är det inte gourmet, det är äkta till skillnad från den svenne-fredasgmys-tolkningen vi är vana vid. Men La Neta rör sig i ytterkanten av fenomenet med sin vällagade mexikanska gatumat.

Sen tycker jag att rapporten blandar bort sig med en spaning inom Street corner gourmet med ett ställe i Londons tågstation St Pancras "som i och för sig inte säljer färdiga rätter men erbjuder färsk frukt, bröd, fisk och andra råvaror". Det ser jag ju mer som en ny plats för en exklusiv butik. Som om nån skulle starta en delikatess och fiskdisk på Stockholms central. Det är inte mat, mer livsmedel. Typ.

Men det ska bli spännande att se vilka saker som dyker upp inom fenomenet "Street corner gourmet". Tror ju inte bara att det ställer krav på maten men även förpackningar som måste bli mer lockande att äta ur. Om maten blir bättre så kanske jag inte vill äta ur en 4smårätters-frigolitlåda. Eller?


(Funderingarna är inte klara, jag tänker mer högt just nu. Kanske ändrar jag mig eller lägger till lite mer vad det det lider. Läs mer om mattrender och vad andra tycker om rapporten på den här sidan, där jag också lånade bilden ifrån)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Xtian, kul och välskrivet. Men är inte Östermalmshallen - som trots allt funnits ett tag - ett Mecka för alla oss FF-lovers?

Anonym sa...

Läsvärt! Välskrivet!
Jag skulle vilja trycka lite mer på att synen på snabbmat förändras hos konsumenten:
från fult, slarvigt, onyttigt till just mer lättillgänglig gourmetmat runt hörnan. Vi är inte helt där än. Det är klart, hela spannet kommer väl finnas kvar, från det dåliga till det bra.
Tyvärr harjag inte din formuleringskonst.

Cocovaja sa...

Välkommen till Cocovaja.
http://kaffenjutning.blogspot.com/2010/03/cocovaja-street-corner-gourmet.html