30 mars 2010

Macho Nacho, lattjo?


MAX möter våren med Mexiko


"Vinnaren i Hamburger-SM 2009, Macho Nacho. Med salsa, guacamole, nachos och Friscobröd. Välj mellan saftigt nötkött eller smarrig kyckling.Välkommen in och smaka nu!"

Låter väl inte så dumt? Och dessutom vinnaren från Hamburger-SM 2009. Folkets burgare och allt det där

Kollar man på vinnaren i Hamburger-SM och hans bidrag så skiljer det sig lite. Vi var ju där som ni säkert kommer ihåg...
Då hette burgaren TexMax (gjordes av Andreas Lännerberg) och innehöll guacamole, stark salsa, tomat, rödlök, ruccola.

Nu har man lagt till nachos och tagit bort ruccolan. Och ändrat namnet. Så det är vinnarburgarens kusin från landet egentligen.
Med sämre namn och med 2000-talets bacon för svenska kampanjburgare - nachon. För att säkra upp försäljningen och driva trafiken och populariteten så lägger man till nachos. Utan nachos så är det ju "bara" en mexikansk burgare. Inget mer.

Bluff? Nja. Trist - både ja och nej- Är det en bra produkt i övrigt så är det gott med krispiga nachos kan jag tycka. Tråkigt är det då man vågar inte köra på med konceptet Hamburger-SM fullt ut.
Även om jag vet och förstår att produktionstekniska problem kan framtvinga ändringar, såsom lagerhållning av känsliga produkter, pris på enskilda ingredienser och tillgång på råvaror etc. som gör det omöjligt att göra exakt som en ett recept föreskriver.
Men i det här fallet så har man lagt till ingredienser och ändrat namnet för att försäkra sig om den kommersiella framgången och missar för mig ganska starka PR-poäng (folkets burgare etc) - sånt som MAX av tradition är ganska bra på att plocka. Även om man försöker göra en lätt putslustig reklamfilm om det. Still...

Men det följer trenden kring Hamburger-SM - ett smart drag att äga SM i hamburgare men som har slarvats bort med en tafflig hantering. Folk får skicka in bidrag och sen blir det ett par partytält på en bakgård med risig speaker och samarbetspartners som ger bort en flygresa till Berlin.

Vad hände med regionfinaler, lokala evenemang, press och massa slå-på-trummangrejer i samband med en större final? Nä, en Facebookgrupp med info från förra året och 31 medlemmar samt en kampanjsajt.

Efter 4 år har man lyckats få till en final på Smaka på Stockholm-jippot (utan att det nämns på den sajten drygt 2 månader innan). Bra så men jag är lite sådär pinsamt rädd för att det kan bli halvtaffligt. Och en folkölsstinn publik som inte bryr sig, några MAX-orangea ballonger och flaggor. Och en Kungsträdgården-scen som är alldeles för stor och för långt ifrån.
Please, se till att det blir så bra som SM i Hamburgare förtjänar.

(Hur smakar MachoNacho då? Vet ej, har bara fått rapporter om att guacamolen är "äcklig". Men det låter jag vara osagt tills jag testat. Som tröst har de ju pommes med smältost, gräddfil, lök och jalapeños...)


Bild lånad från MAX sajt.

5 kommentarer:

Andy sa...

Så de uppmärksammar fusket i reklamfilmen alltså? Jag var kanske lite tidig med mitt förra inlägg...men i stridens hetta, osv.

Stefan sa...

Jag provade den här igår och tycker inte att den var någon höjdare direkt. Salsa var för tam och guacan smakade för lite vilket resulterade i många svaga smaker - en sörja utan något specifikt i sig. Färre ingredienser fast mer smak på de som faktiskt är med skulle varit fint!

bark sa...

Jag håller med Stefan: Visst var den god, men samtidigt väldigt mesig. Vad hände med det Max som för 4-5 år sedan kunde dra på rejält med kryddningen? Skrämde de bort ett par småbarnsfamiljer? Tråkigt.

Henrik sa...

Ja salsan var alldeles för vek - jag märkte inte av den - och guacamolen smakade mest bara kallt, inte alls i stil med den starka guacamolen som ingick i det tidiga 90-talets hot chili-mål (eller hette det tex mex-mål? minns inte).

Nej, Macho Nacho var en besvikelse! Då var Americanaburgaren bra mycket bättre, trots att den på papperet inte var så spännande.

Mikkan sa...

Surfade lite på Loyal Armys hemsida (klädmärke i USA med prints av unga designers) och tänkte på dig :)
http://www.loyalarmy.com/store/index.php?p=product&id=512&parent=7
http://www.loyalarmy.com/store/index.php?p=product&id=1&parent=6