23 feb. 2010

Blå Band bjuder bastanta Béarnaiser


Pulversåskungarna ger sig in i kyldisken

Blå Band - pulversåsernas prins och prinsessa i ett. Har du bara 2 dl mjölk eller vatten hemma så öppnar sig en veritabel värld av flytande smaker -krämiga,rinniga, klibbiga. Sällan har nån hjälpt så många med så lite men ändå betytt så mycket för så många (låter det rörigt? Då förstår ni hur viktiga Blå Band faktiskt har varit. Och kanske fortfarande är).

Och nu behöver du inte ens mjölk eller vatten. Nu kan du sitta hemma och såsa redan från start.
Med béarnaisesås.

Sällan har en sås etsat sig fast på så många svenskars smaklökar (och rövar). Folk erkänner utan omsvep att de kan dricka béarnaisesås rakt av ur ett dricksglas och räknar upp "kvällen då jag grillade och hällde bea över alltsammans" till en av sommarens absoluta höjdpunkter. Vi har bearnaisesås på pizza och även till chips. Om det någon gång skall utlysas en nationalsås så blir det "Bea". Inte Sauce Béarnaise - "bea"...

Och här tar vi en paus - för det finns 2 ord här som vi på Redaktionen ogillar så starkt att ordet "hata" dansar runt i munnen och vi känner oss tvingade att förklara.
Båda två går att koppla till Béarnaise.


1) "Bea". Det heter Béarnaise. "Bea" är lika fjantigt som att kalla stor starköl för "stöl", typ. Använder man "bea" i sitt språkbruk så dansar man farligt nära en Vitt Skräp-stämpel i vår bok.

2) "Hemvevad". Okej, nåt som är gjort hemma för hand är ju kanske inget som ni tror att vi skall jubla över. Och även om det ligger nåt i det så uppskattar vi de som vill skapa perfektion i köket, så länge vi slipper. Men nåt så otroligt fjantigt som att säga att man kör "hemvevad" majonnäs/bea har vi inte skådat sen single malt-töntarna satt och snackade tångdoft och rökig läderportfölj. Lägg av.Förlåt, tillbaks till Blå Band och färdig kyld Béarnaise. Den kommer i tre smaker - Klassisk Béarnaise, Béarnaise Tomat-Chili och Béarnaise Foyot.
Vi har smakat Klassisk och Foyot.

Båda två är mycket goda. Den klassiska blir mäktig i sin smakstyrka, på gränsen till för mäktig. Hög syrlighet, fett-smak så det förslår och en känsla av en dragonkvist som daskas på tungan. Klar en konkurrent till den så hyllade Lohmanders.

Foyot - en Béarnaisesås med tillsatt kalvfond som ger en såsen en våt filt av köttsmak. Eller snarare en Béarnaise med eftersmak av kött. Och det kanske låter konstigt men det smakar mycket gott.
(M.Foyot var hovkock vid Franska hovet under Ludvig Philip I. När Foyot dog var han så tung så man var tvungen att bygga en speciell kista åt den stackaren (Källa)).

Foyoten kommer att få gå hand i hand med i ugn helstekta köttbitar, typ rostas. Den klassiska blir mer en passande vän åt filébitar eller hederlig biff.

Rekommenderas.

1 kommentar:

Victoria (matplatsen) sa...

hahaha jag älskar att säga bea ;) eller på sin höjd beasås. Sen får ni tycka vad ni vill :)

Kul att de verkar goda, har dem i kylen och väntar på att magsjukan ska gå över så jag vågar provsmaka. men först blir det ett säkert kort för magen, QP & co :)

kram på er!
Vickan