16 dec. 2009

Jul: senap


Vad smetar vi på köttet i jul.

Joni, det ska jag berätta. Det blir Provisorns Senap från Apoteket.
Efter att Apoteket skickat över smakprov så la jag den traditionella senapen åt sidan - inget fel i den men är just vad den heter - traditionell. Bra för vissa, så icke för mig.

Provisorns senap är lite mörkare, lite svårare. Som en Bergman-typ, en senapens Lars Norén kanske. Mörk och lite mjuk på ytan men med en hetta och ett bett som ligger som en vass eftertanke i smaken. Kanske beror det på den tillsatta vitlöken (japp, det är vitlök i. Hade ingen aning tills jag läste innehållsförteckningen) kanske är det vinättikan och den högre sockerhalten som ger en brygga av sötma in till den saltsyrliga vassa avslutningen?

Den här har jag redan smetat på skink- och ostmackan i över en vecka nu så det blir en runda till Apoteket snart för att garantera en Provisor-täckt skinka.

Och till "vän av ordning" - en provisor är en nyutbildad apotekare som ännu inte blivit apotekschef - det är först då man får kalla sig apotekare. I alla fall förr...

(smakprov o bilder från Apoteket/deras PR-byrå)

3 kommentarer:

dan s. sa...

Provisorn var slut på det apotek jag var inne på (kungsgatan, Stockholm). Tacksam för tips om var den står att finna i centrala Stockhlm.

Xtian sa...

C.W Scheele har tydligen kvar. Sen tyckte jag att jag såg den på Apote´ket Björnen i Sturegallerian i helgen, men det var ju då det...

Kinna sa...

Jag gillade också den mkt. Gissar att eftersom den var i limiterad utgåva kan vara slut på vissa ställe. God Jul!