21 okt. 2009

Starbucks baby, Starbucks!


en nyhet som får många att jubla.

Starbucks, en av världens största kaffekedjor etablerar sig i Sverige står att läsa lite överallt

Och reaktionerna låter sig inte vänta - Allt från "jippiee" till "avskyvärt kaffe, gå inte dit". På twitter, snillen-spekulerar-forum och i artikelkommentarer låter man glädje, avsky och vilda spekulationer blandas hej vilt. Kul att det engagerar. Och det tas ju upp även här.

Länge länge har folk till höger och vänster propagerat för att Starbucks skall komma hit, det finns inte mindre än 3 grupperFacebook bara för att ge ett exempel(eller tre då...) och även vi på Redaktionen har ju länge haft en mer eller mindre officiell önskan om Starbucks i Sverige.

Men varför blir det så? Vad får folk att engagera sig så i en kaffekedja med hyfsat gott men långtifrån världens bästa kaffe och i ett land där du går högst 50 m i vilken stad som helst så möts du av en caféskylt?

Kanske är det för det starka varumärket, ett varumärke som i USA var lite annorlunda när de började genom att vara ganska laidback, lite bohemkapitalister och dessutom dra upp kaffekvaliteten med sisådär 3000% i landet där ölen ibland är mörkare än kaffet. Och som gjorde "coola varumärkesälskande" svenskar sugna

Kanske är det för att det är en internationell kedja och alla kosmopolitiska svenskar vill så gärna vara en del av den internationella arenan där Starbucks står för kaffet - och har vi inte Starbucks är vi inte en internationell spelare av rang.

Kanske är det för deras fantasifulla dryckesblandningar som kanske är mer åt desserthållet än kaffe men fortfarande sötsliskigt lockande goda (ett av mina favorit-argument).

Eller nåt annat? Feel free att ge din version i kommentarerna.

Men, innan alla jublande Starbucks-salutörer går loss - håll era hästar lite.
SSP som har representerar Starbucks på olika internationella marknader kommer att lansera en enhet på Arlanda. En enhet. Och SSP kör väldigt lite verksamheter utanför huvudområdet Flygplatser/Tågstationer.

Blir det en bredare satsning så kommer den nog att begränsas till Stockholm Central och nån enstaka flygplats/tågstation till(här har jag naturligtvis gärna fel). Troligtvis inte så mycket mer. I så fall krävs det en annan spelar som drar det lasset vidare under SSP's flagg.

Jämför exemplet Starbucks på Kastrup där det finns 2 enheter. Hur många fler finns det i övriga Danmark? Noll(inga alltså). Jag tror på Arlanda och kanske Stockholm Central. Dessutom har SSP har ju ett samarbete med Robert's Coffee som måste tas hänsyn till.

Till alla er som tycker det är "skitkaffe" - vill ni dricka världens bästa kaffe(och då är jag inte subjektiv, jag menar världens bäst ansedda kaffesorter/-bönor och är jag rent subjektiv - en häftig passionerad upplevelse) gå till Johan & Nyström, där får ni se på grejer. Annars kan ni nog inte kaffesnobba så värst mycket kan man tycka.

Alla andra, pretton som sportar attityden "fattar inte vad som är så speciellt, det är ju som Wayne's/EspressoHouse/[insert your coffeechain of choice]" - gå inte dit då. Ät döbakade scones och mjölmuffins eller gå till ditt favoritfik med den där "helt speciella espresson"(illy troligtvis...) så njuter jag av min Caramel Frappuccino (och äter inget mer socker den veckan..) i fred.
(förutsatt att jag är på resande fot, annars går jag till mitt kvartersfik där jag får en bra kaffe till ett bra pris och trevlig samvaro)

Men välkommen Starbucks - kul att du är här, du är efterlängtad!

8 kommentarer:

Oskar sa...

Och jag som precis skulle tipsa dig om detta...

Anne sa...

Alltså, all of the above. Plus att det alltid är lika - precis som en big mac inte varierar mycket gör inte heller en starbuckslatte det. (Espresso house är också bra på det, övriga svenska, not so much.)

Håller helt med om att det här antagligen är ett one-shot och inte alls nåt första steg i Sverigelansering. Tyvärr. Det här är ju ett favoritämne för mig som jag gladeligen ältat med många "in the biz" och jag tror tyvärr inte att Starbucks kommer dyka upp på allvar här. (det ryktades ju att de ev ville köpa EH - not so likely. Däremot SKA EH säljas när tillräckligt många har öppnats, men spekulanterna är såklart jättehemliga.)

nåja. Nu hoppas jag bara att den hamnar utanför säkerhetskontrollen - då blir det party på Arlanda!

Anonym sa...

Precis som du säger Anne så kom Espresso House endast till för att bygga upp ett antal kaféer (150 tror jag det var) för att sen säljas till en större utländsk aktör. Däremot tror jag stenhårt på att det just är Starbucks som är den aktören. Nåja, den som lever får se. Själv dricker jag endast kalla kaffedrinkar och skulle inte alls ha något emot Starbucks.

Anonym sa...

Den starbuck som kommer till Sverige kommer vara i Arlanda men den kanske kommer till stockholm sen senare men inte just nu.

[SH] sa...

Förstår inte riktigt den beundran som Starbucks får - de har ju liksom inte uppfunnit espresson. Eller latten...

Tacka vet jag Johan & Nyström på Swedenborgsgatan - världsklass på kaffet och underbart passionerat folk bakom spakarna.

Anonym sa...

Mycket bra sammanfattning. Bättre än alla andra aktörer. Man kan ju möjligen lägga till att Starbucks lagt ner 1000 butiker senaste året, vilket gör att lite talar för att de köper Espresso House.

Mikaela Mars sa...

Jag tänker att i USA, där vi varit på besök iaf, så har det definitivt fyllt en funktion, eftersom många andra vanliga diners bara har bryggkaffe - utspädd skit dessutom! Jag drack inte månjga bra koppar kaffe förutom Starbucks-muggarna under mina två veckor over there förra hösten.

Här hemma undrar jag dock, här köper man riktigt bra take away både här och där, det finns originella handlare i vart hörn och till detta kan läggas att espresso house redan brett ut sig rätt bra, dock ej i sann starbucksanda utan något mer modest.

Så, undrar om marknaden verkligen finns här, när nyhetens behag lagt sig?

Anonym sa...

Alltså försökte jag mig på att dricka en espresso på Starbucks. Den gick inte att dricka upp. Den var tunn som en vanlig kaffe med en bismak som om de hade lagt i någon arom skit... GÅ INTE dit om du gillar riktig espresso. Förvånar mig inte om det bara kör "poddar) som blandas med varmt vatten.