8 okt. 2009

Béarnaise-fadäs


Besviken och förbannad

Så sammanfattar jag mina intryck efter att ha smakat OLW's nya chipssmak "Béarnaise och Sour Cream".

Med högt ställda förväntningar så var fallet desto längre. Och smärtan när jag nådde botten desto större. Eller förlåt, det var ju inte förrän jag nådde botten som jag stötte på OLW's chips. För det här var verkligen botten.

Här har man kanske det största möjlighetsfönstret vidöppet - att slå en kil i De 4 Stora smakerna(Grill, Dill, Potatis, Sour cream&Onion) och ta lite marknadsandel. Med folkhemssmaken Béarnaise så torde det vara en lätt sak. Dessutom med en Béarnaise-dip i sortimentet som tydligen(bara hörsägen dock) ska vara helt okej.

Och så slår man igen ovanstående fönster med en smäll. Och tappar bollen. Sparkar i gräset. Luftsvingar. Missar bussen. Tappar pengarna när smöret är sålt. Allt på samma gång.

Det smakar som en gammal människas lägenhet luktar. Lite unket sötsyrligt omedvetet förfall.

Av Béarnaise finns det inget. Första reaktionen var "har jag bränt tungan och tappat lite smaklökar?" och "har jag ätit nåt annat som bedövat tungan?". Men icke. Det smakar inget béarnaise bara. Testade olika ätsätt: "grabbnäven", "fina fingret", "snabbplockaren". Nothing.

Smaken är egentligen precis vad det är - ja förutom produktlöftet Béarnaise - fettfriterad potatisskiva med ljummen halvunken gräddfilsskugga. Inget mer, inget mindre.
Efter cirka halva påsen inser jag att jag att jag sitter och tuggar på ren rutin och att det smakar både dåligt och intetsägande på samma gång. Och jag slutar och slänger resten.

För att du skall slippa samma upplevelse, att behöva slänga chips, köp inte OLW's chips "Sourcream & Béarnaise". Påsen skriver checkar som innehållet inte kan lösa in.

(det här är den spiken i kistan jag känner för den svenska chipsmarknaden och något som jag försöker få ihop i nån smart text som kanske snart dyker upp på en FFL-sajt nära dig)

12 kommentarer:

bark sa...

Jag fick en provpåse av den här för några veckor sedan. Och samtidigt som jag förstår och känner sympati för din besvikelse så...

Själv kände jag enbart en lika stor likgiltighet som smaken var just - likgiltig.

Hoppas någon börjar importera Walker's i större skala.

Oskar sa...

Förklara för mig; potatis? Är det en chipssmak? Eller syftar du på lättsaltade?

Anonym sa...

Nja. Så illa var dom inte. Men bättre hade det kunnat vara, absolut!

Anonym sa...

kul att du börjar skriva igen.
uppskattas.
jag läser bloggen och jag älskar detta ämne.

Xtian sa...

bark: min besvikelse kanske är större över att man missar en bra chans att ta fram en ny spännande smak genom att dribbla bort det. Smaken blev precis som din upplevelse - likgiltig.
Så jag håller med dig t. punkt o pricka.

Oskar: ja, jag menar lättsaltade.

Anonym(1): nja, jag tycker nog att om det utlovas Béarnaise och jag verkligen inte känner skuggan av smak så är det illa. Men som jag skrev ovan - jag är minst lika irriterad på att man dribblar bort en möjlighet.

Anonym(2): tack för att du läser och sorry för att jag skriver så sällan. Har mycket inom mig men har blivit fullbokad och lat, typ. Kolla gärna på twitter där jag slänger ur mig smågrejer då och då.

Susie sa...

Haha, precis så var smakupplevelsen, eller rättare sagt upplevelsen utan smak. Bättre kan de...

Rebecca sa...

Min lillasyster testade beachipsen igår. Hon är beaberoende, och äter det säkert 2 ggr i veckan med pommes frites (vi gör en enkel, men god, fuskvariant i vår familj). Hon älskade dem! Chipsen alltså. Men det kan ju vara att hon var bakis...

Anonym sa...

Håller med till 100% Det smakar NADA bearnaisesås -.- Är det bara jag som tycker att dom smakar exakt som dom klassiska sourcream & ONION ? Skäms OLW!

Anonym sa...

Bearnaisedippen är inte okej. Den är "fucking far from okay" som Marcellus Wallace skulle ha uttryckt det. Jag fick ge mig ut i kylan och inhandla en lökdipp för att återställa lördagsfriden.

Magnus J. sa...

Jodå, lite bea smakade det allt. Och nog kan jag tänka mig att köpa dessa chips fler gånger, som variation när jag känner för sourcream. Men nej, någon smaksensation var det ju inte direkt och jag misstänker att de är försvunna ur sortimentet inom något år.

Oskar sa...

Jösses. Den smakade ju inte bea alls! Inte ett dyft. Skulle kunna heta Sourcream och Glutamat kanske. Vilken besvikelse. Trots att mina förväntningar var grymt låga efter att ha läst redaktionens recension här.

Marie sa...

Detta är första gången som min make inte klämmer en hel påse chips på en kväll. Påsen blev stående en vecka för att till sist hamna bland soporna.

Ingen hit, tänk om dom gamla goda pepparchipsen kunde återvända istället...