19 aug. 2009

Boktips


Bra böcker om burgers

Sommaren har ju inte bara ägnats åt kroppslig förplägnad utan även övriga sinnen har ju fått sig en fettdrypande dos av den underbara snabbmatsvärlden.

Idag vill jag berätta om 2 böcker.

1) "The Hamburger" av Josh Ozersky
Lite av en bibel inom hamburgervärlden. Och Josh Ozersky är dess Jesus, grovt uttryckt. Visst, det finns de som hävdar att "Hamburger: a global history" av Andrew Smith är lite bättre. Jag säger att det är lite av en battle of the giants över det hela. Ozersky kanske är liite torrare i sin historiebeskrivning och Smith kanske blir liite mer lättviktig.
Hur eller hur, "The Hamburger" - en historiebeskrivning av ett popkulturfenomen typ. En genomgång av den eviga striden om var hamburgaren uppfanns, vad den består av och dess avarter och sen hur den genom födseln av snabbmatsindustrin, som inspirerades av Taylorismens standardiserade arbetsflöden, dyker upp i var mans hand och mun. Och hur sedan hamburgaren blir en integrerad del av amerikansk kultur, från 50-tal fram till idag.

För den generellt hamburgerintresserade är det här kanske inte årets julklapp. Den här boken är mer en hardcoreversion för den snabbmatsnördige. Och föga överraskande - jag älskade den!
(och du köper den här )

2) "In-N-Out burger - a behind-the-counter look at the fast food chain that breaks all the rules"
av Stacy Perman
En riktigt bra bok. Inte bara för att det handlar om en av världens bästa hamburgerkedjor med hamburgare som piskar det mesta. Det är en exposé över en mans övertygelse om att med hårt arbete och hög kvalitet i allt man gör och alltid med kundens bästa för ögonen så blir det bra. Och hur hela familjen deltar i byggandet av ett fantastiskt koncept och imperium. Blanda det med en familjehistoria som är både medryckande och dramatisk. Resultatet blir en romanliknande dokumentär i företagande och med hamburgaren som huvudperson.
Passar den som gillar dramatik, den som vill lära sig om entreprenörskap och företagande. Och den som gillar hamburgare.
Även här så är det kanske föga överraskade över att..ja, jag älskade den....
(och du köper den här )

2 kommentarer:

the foodie sa...

Jag testade In-and-Out i somras och det var ju faktiskt en höjdare... och jag gjorde ett litet "gästspel" i er division, http://foodiesthlm.blogspot.com/2009/08/hamburgare-i-amerikat.html

Xtian sa...

the foodie: gästspel? Snarare en "a giant amongst fastfood-dwarfs". Läser med nöje!