7 apr. 2009

Whopper chicken-stopper


Fegisar göre sig icke besvär.

Kingen backar ju aldrig för att sticka ut lite med sina kampanjburgare. Där McDonalds måste "appeal to the masses" och MAX står för nåt slags hemvävd folkdräkts-burgare med internationella flörtar så kan Burger King ta sig platsen som "underdog" eller "for the chosen few".

Just nu rullar deras "Whopper pepper"-kampanj där man fetat på med jalapeños och pepparmajonnäs så det sjunger i munnen. Nu är det ju så att om man skall vara helt ärlig så är det ju först när man tar "Whopper More Pepper" som det börjar rycka lite i näsvingarna. Men vilken man än väljer så är det en god smak och en bra hetta. Ingen "stark sås" som bara ger en stark smak, mer en smygande het känsla under hela ätupplevelsen.

En annan fördel, kan jag tycka, är sättet man bygger kampanjburgaren på. Man tar en bra burgare - whoppern - och adderar smaker till den. Kollegorna i branschen tar oftast och hittar på egna, nya kampanburgare som kan kännas krystade. Och dessutom skall man uppfinna hela hjulet (bröd, toppings etc) istället för att lägga till en ny kromad fälg.

Burgaren är god i vilket fall som helst och numera kan lyckliga invånare i Halmstad(i sommar) och Ö-vik(april 09) njuta av en Whopper. Dessutom får Malmö en till BK i köpcentret Entré.
All o' you - Lucky bastards!

13 kommentarer:

BeRKA sa...

Lite peppar räcker inte för att få mig att äta deras (äckliga) burgare igen.

Leve MAX och McDonalds!

Anonym sa...

Xtian, du är ju lite rolig. Å ena sidan klagar du på McDonald's kampanjburgare för att det händer för lite när man bara byter ut sås och bröd. I nästa stund hyllar du BK för att de bara ändrar sås och lägger på lite jalapenos.. Hur ska du ha det?

Xtian sa...

Anonym: ser den ev. logiska tankevurpan från min sida. Men, för att klargöra - skapar man en kampanjburgare som inte har en färdig produkt som utgångspunkt(tex en BigMac)och beskriver det som lite annorlunda - när det det facto bara är samma saker som man har haft innan i andra kampanjer (plus den obligatoriska baconskivan) - då är det trist.

Å andra sidan - visst, Kingen kör sin whopper med bara lite tillägg = trist enl ovanstående. Men, man är konsekvent - en whopper med tillägg. Varken mer eller mindre.

Skulle Donken ha en BigMac Hawaii till exempel så skulle jag säkert tycka det vara en rolig utsvävning från den vanliga BigMac:en. Däremot lanserar man en McHawaii med kött, tomat och hawaii-skiva liknande en föregående kampanj (ex. McKaribien), ja då är det lite tristare.

Se på El Maco - en kampanjburgare som tog ut svängarna och var banbrytande i sin texmex-smaksättning. Och även med nachos i - det är en bra kampanjburgare. Bevisligen eftersom den kommer igen hela tiden. Men du kommer nog inte att se så många av de Taste of America-burgare som visats upp nu ett par ggr. Tror jag iallafall.

Lite klarare så? Hoppas det.

En sak till - jag är ju lite subjektiv på det sättet att jag gillar ju whoppern mycket och därför gillar nya kombinationer av den. Skulle man göra samma sak med en QP så skulle jag säkert uppskatta det också.

Clive sa...

Men varför micrar BK sina burgare, det känns lite motsägelsefull att grilla för att sedan stråla köttbitarna i micron.

Henrik Lundström sa...

Mikrar de burgarna? Hela burgarna eller bara köttet? Har nämligen undrat varför brödet varit så jäkla geggigt (och hett!) på BK de senaste åren.

Xtian sa...

Clive: som jag har fattat det - och här är jag inte 100 - så grillas burgaren och hamnar i en grillkorg/bricka typ. Sen tar man köttet därifrån och lägger på ett underdelsbröd, micrar det ett par sek för att få upp värmen som ev. har droppat. Men jag är ej säker.

Anonym sa...

Då förstår jag hur du menar. Men då är det mer namnet du stör dig på och inte själva produkten som du får det att låta som.
För övrigt en underbar blogg som jag ständigt läser.

Xtian sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Xtian sa...

Anonym: nja, egentligen inte även om det oxå spelar in.
Det är känslan av att man inte försöker ta det så mycket längre när man gör en "ny" burgare. Dvs - håller man sig till en redan färdig burgare (QP, BigMac. Whopper etc) så kan man göra den lite bättre/roligare/mer annorlunda för ett tag.
Men lanserar man en "ny" burgare och det är samma pepperjack cheese, samma starka chilisås, samma senapsmajo etc som man redan har använt innan och inte lyckas med en ny kombination som känns spännande och fräsch - det är då jag tröttnar. och när man börjar med att lägga på en baconskiva och tycka att man har hottat till det lite.

Däremot hade jag totalälskat om man hade sagt "QP-bacon" som en kampanj för en vecka, "QP-chili" nästa etc etc. och gjort en "QP"-lampanj.
Eller, kommit med en helt ny burgare - ta McRibs, en succé i bl.a. Tyskland - lansera den som kampanjburgare och jag är övertygad om att du har en succé. Men sluta komma med en "nytt bröd"(som egentligen är samma svampiga bröd som man kallade "ciabatta"/"lantbröd" i föregående kampanjer (förresten, det nya brödet för McDonalds kampanjer är ju det med chiliflingor på, gott - men återkommer om och om igen. Typexempel). och komma med "välsmakande dreesing" som är antingen senapsmajo eller stark chilisås. Och en pepperjack cheese-ost.

Jag svamlar. Men - istället för att försöka skapa nya burgare och titta på en palett av redan använda ingredienser så måste man titta utanför det egna kylskåpet. Annars blir det tråkiga kombinationer som inte väcker några känslor. Alternativt hitta spännande enkla kombinationer på redan etablerade och omtyckta burgare (typ. pimp my burger).

Slutligen, tack för att du läser och utmanar - jag behöver synas då och då eftersom jag inte alltid är konsekvent... Och tack för satt du är passionerad och intresserad.

dubbelmackan sa...

Håller helt med om att BK har godast burgare och pommes frites. Och jag håller helt med om att det bästa är att utgå från en standardburgare, då helst whoppern. Du har helt rätt helt enkelt. Den som tycker McDonald's är gott är det något fel på.

Clive sa...

Yepp, det är så processen går till. Men jag undrar varför. Om man inte kan leverera purfärsk fastfood kan man i princip äta rester. Därför har jag slutat äta på BK

henrik sa...

Aha, de mikrar underbrödet tillsammans med köttet. Det förklarar varför brödet är hett och geggigt.

Ang McD-kampanjerna: Ja det är ju bara samma jäkla ingredienser som de kombinerar på olika sätt - Pepperjack-ost, bacon, chiliflingsbrödet etc etc. Nej, då saknar jag de mer udda kampanjerna som verkligen hade helt nya såser (tex Lallerstedt-kampanjerna).

Bo sa...

Provade MAX nu när vi fått det i vår lilla håla Göteborg, burgaren var väl rätt okej, ingen katastrof iallafall. Men vad är det för pommes, fy vad trist den var.

Plus för att det finns gratis WIFI iallafall.