8 apr. 2009

Pilsner till Påsk


Lite drycker till stundande mathelg

Under påsken kommer ni säkert, förutom att smeta lammblod på era dörrar, att inmundiga en del mat. Och dricka därtill.

PR-byråer och importörer har vänligt nog försett oss med information och smakprov på vad som rekommenderas. Och vi gör vårt jobb, allt för att ni ska veta vad som skall införskaffas när ni står där på Apoteket Göken.

Carlsberg slänger fram ett gäng med påsköl - Eriksberg Påsköl, Falcon Påskbrygd och Carlsberg Sort Guld - varav den sista inte riktigt känns som en påsköl, men enligt pressreleasen "har kommit att bli något av ett inofficiellt påsköl bland konsumenterna då försäljningen ökar i samband med svenska högtider. Detta tack vare dess medelstora, balanserade och markerade beska vilket gör Carlsberg Sort Guld till ett öl som harmonierar perfekt med den traditionella påskmaten." Ja, kanske det. Sort Guld är ju lite av en gammal favvis som kanske skall dammas av lagom till äggbuffén?

Galatea hörde av sig om bad oss smaka av deras april-släpp till Systemet - några av dem som passar till påsken, några som kanske bara passar till det mesta än just påskmat....

- Björne Bryg, en klassisk "handla billigt i Danmark"-öl från Harboe. Ljus öl som kanske lite oförtjänt förpassas till krököl. Dels pga. sitt låga pris (8,50 för 33 burk) och dels för att det är en vanlig enkel ljus öl. Till påsk kan den vara ganska skön att balansera mot tuffa snapsar och tyngre mat som mättar. Ja, eller bara för att ha nån att hålla i handen när man står vid grillen...

- Carling Premier, en ljus lager som är "som fatöl på burk" tack vare en kvävepatron i burken som utvecklar snyggt, gräddigt skum. Mjuk, rund smak men fylligare än t.ex. ovanstående. Klar favorit till de saltare inslagen på buffén - hello strömmingslåda!

- St Peter's Gluten Free. Namnet kanske avslöjar en av detta ale's största fördelar - glutenfritt. För oss glutentoleranta så hänger man kanske mer upp sig på att det är ganska mycket frukt i smaken, sötaktigt utan att bli sliskigt. Passar tydligen till lamm. Gott.

- En lite annorlunda dryck som kanske inte alls passar in till påskmat eller nån annan mat heller för den delen är "Hannas Peach Melba" - en cider med smak av vanlj och persika. Noterar följande:
1) jag är inte i målgruppen men bejakar min inre tjej och låter mig väl smaka
2) Hannas Peach Melba är fuckin' far från orginalets perisko- och hallondessert
3) dock fruktigt fräsch med lite mer känsla av melba än av peach.
4) den eviga frågan - "funkar den med sprit"(mest om läsk/juice) kan besvaras med ett "ja" - istället för en fruktsoda som avrundning i en vårdrink så kan man säkert toppa av lite med den här.


Så, nu står ni väl rustade inför påskens vedermödor, frestelser och förlustelser.

2 kommentarer:

Dubbelmackan sa...

Med tanke på att Melba är ett margarin så känns smaken av melba så där. Kommer inte testa.

Xtian sa...

Dubbelmackan: med tanke på att jag skrev melba med gement -m och inte versalt så borde det försvåra sammanblandning med margarin.
Tanken var kanske mer att associera lite onomatopoetiskt, dvs att "melba" är ett mjukt och skönt ord vs. "peach" som har en hårdare känsla, om än med skönt "tjch"-ljud på slutet - att drycken var sötaktigt skönt len.

Men det var väl otydligt det också. Får nog ta en skrivarkurs snart, sitter ju mer och klargör mig än skriver inlägg....

Men tack för att du läser. Och kommenterar.