10 mars 2009

Plopp and Center sittin' in a tree...


..K-I-S-S-I-N-G!

Två såta sötsaker, så lika men ändå olika. Är de ett par eller är de fundamentalt olika?
Frågan har ställts och vi har inte orkat svara. Men se det har vår vän Bark på Ofiltrerat. En finölsbloggare som skriver om östgöta-snask? Japp, den gode Barken ville agera gästprofessor i snaskologi här hos oss. Och det tackar man ju inte nej till även om vi kanske inte så ofta släpper in 1000-tals gästtyckare. Men nu gör vi det.

Här kommer svaret på gåtan.

"Cloetta i Ljungsbro tillverkar några fyllda chokladbitar. Två av dem är Plopp och Center. De ser likadana ut, många förpackningar är lika stora för produkterna och de smakar... likadant, tycker vissa i alla fall. Innehållsförteckningarna är identiska och beskrivningarna består av samma ord: Center är "mjölkchoklad med tofféfyllning", Plopp "tofféfylld mjölkchoklad".

Hur kan en godistillverkare ha två närmast identiska produkter. Eller
är de rentav identiska?
Nyfiken som jag är försökte jag ta reda på
mer. Det var inte helt lätt, men det här är i alla fall vad jag tror:

Det finns flera anledningar till att Cloetta har två så liknande produkter i sitt sortiment. Det främsta är väl rent krasst att båda måste bära sig ekonomiskt. Och då finns det få anledningar att lägga ner något av dem. En annan är historien.

Center uppfanns av Cloetta själva år 1941. Redan från början som
cylindriska bitar förpackade i en rulle.

Plopp däremot skapades av Choklad-Thule AB 1946 som den lilla
chokladbiten med två rutor förpackad i röd papp med vita kantiga bokstäver. När Cloetta köpte Thule 1969 var båda produkterna etablerade, men de var inte identiska vad gäller marknadsföring och förpackning.

Center såldes som sagt i rullar med bitar. Det riktades till en mer
vuxen publik. Till damer med handväska som gick på bio eller herrar som hade den i rockfickan när de kollade sport. Namnet var ju dessutom lätt att koppla till idrottsstjärnor. Marabou hade under lång tid faktiskt en snarlik produkt - Tosca.

Plopp var yngre. Det var Plopp som låg i Cloettas Lördagspåse (nostalgi för de som var unga på 70- och 80-talen). I serietidningar från sent sjuttiotal fanns annonser med en grabb i hockeymundering (blekt röd givetvis) med sloganen "Stopp! Dags för en Plopp!". En Center i samma sammanhang hade varit svårt att tänka sig.

De såldes som sagt på olika sätt. Fram till 1994 fanns bara Center i
rullen medan Plopp fanns som stor och liten chokladkaka redan från början. Detta kom att ändras i mitten av nittiotalet, samtidigt som Cloetta relanserade andra, äldre produkter som Guldnougat och Strong. Under de senaste åren har såväl Plopp som Center blivit allt mer lika i förpackningar - båda finns nu som cylinderbitar i lösvikt har de också kommit med varierande smaksättningar. Plopp var först ut, redan under 1980-talet fanns Plopp i smakerna Cola samt Lakrits - godis som man antingen älskade eller hatade. Numera finns båda sorterna i föränderliga säsongssmaker. Just nu är det Center med mintsmak och Plopp med saltlakrits som gäller.

Smakerna ja. De vanliga, är de identiska? Mja, ingredienserna verkar
ju så men flera källor på Cloetta har berättat att Center-fyllningen kokas under längre tid vilket gör den något segare, lite tyngre och med en mjukare smak. Plopp däremot får en aning karamell/kola-essens och är aningen vassare. Nyanser, men ändå skillnader.

Men trots att bitarna numera ser likadana ut och har kampanjsmaker som
kunde bytas mot varandra marknadsförs de på olika vis: Plopps senaste reklamfilmer är animerade, och känns som barnfilmer. Center däremot marknadsförs fortfarande som "biogodiset" med reklam som ska få oss att tänka på gamla tiders påkostade storfimer.

Under senaste månaderna har alla Cloettas chokladbitar fått ny design
och nya storlekar och det verkar som det satsas mer på dem än tidigare - kanske beroende på bolagets nyliga avsked till partnern Fazer. Men det är intressant att ett företag lyckas ha två så snarlika produkter under så lång tid."

Ja, så nu vet ni. Vi tackar Bark och du som är sugen på kvalificerad rådgivning om riktig öl - läs
Ofiltrerat!!!


7 kommentarer:

Anne sa...

Största mysteriet är ändå varför rullarna med "Spesial Nougador" (ja, med s!) inte säljs i sverige. Bästa godiset E*V*E*R. Det är liksom mjuk hasselnötsnouogat, helt otroligt god. Den finns tack och lov i fabriksbutiken, och mina svärisar bor i Motala.. tur. :)

Xtian sa...

bara namnet "Spesial Nougador" låter ju som en anledning till att köpa...

bark sa...

Nougador säljs i lösvikt på ställen som har stort Cloetta-sortiment.

Stellan sa...

Det här är synnerligen intressant. Vi har varit på bollen förut, så jag var tvungen att gräva fram ett gammalt inlägg om Centerploppen…
Det kan man läsa mer om på salt.se idag.

Anonym sa...

Fel, fel, fel om Tosca. Den var inte fylld med toffee utan var mer snarlik den största chokladbiten i Aladdinasken. Vad är det nu den heter? Ja, just det, gräddnougat! Så smakade Tosca också och rullen var om jag minns rätt svart, grå och vit eller möjligtvis lite silver på...
Angående skillnaden mellan Plopp och Center så är ju Centerfyllningen grynigare i konsistensen än Plopp som är helt len. Nån som håller med?

Kraxpelax sa...

JAG SKITER I MELODIFESTIVALEN & HÖR SEN

:o(

*heterosexuell!*

Liv sa...

Anledningen till att jag väljer Plopp framför Center, åtminstone i tub- och lösgodisform är för att Ploppen, enligt min smak och bedömning, har ett tunnare skal av choklad än Center. Mer fyllning med andra ord. Center har tjockare skal och mindre toffee.

Svaret på gåtan kanske? ;-)

Och ang. Nougador så kan jag inte heller förstå varför de inte finns i närmsta livsmedelsbutik. Skandal på nåt så gott.