24 dec. 2008

Julens mat


Nu till finalen - maten


Bara för att Kinna ska få sitt lystmäte och för att vi inte ska klassa in oss som ensamma människor som sitter och äter sorgliga Findus Jultallrik eller äter julpizza bara för att "prove a point".


Hela Redaktionen är ganska traditionella och "går på gatan som en vanlig man" när det gäller julmat. Vi till och med lägger egen sill.... (och är ganska bra på det om vi får skriva det själv!).

Julen 2008 kommer att innehålla 3 julbord varav det första intogs på Bockholmen redan förra lördagen. Rekommenderas varmt, dels för den otroliga stämningen med sin underbara personal, dels för den helstekta spädgrisen som kocken karvar loss på - mycket gott.

Men, de senare två julborden är hemmalagade och i Skåne - en av matvärldens bästa kombinationer. Idag kommer det att ätas gårdsköpt skinka från en Scanbonde så det blir Scans skinka men ändå inte, typ. Och sen serveras det en gudomlig stekt sill i ättika som får tungan att rulla ihop sig som den där sista retliga snutten på julklappspapperet. Lägg därtill löksill och matjes så har vi klarat lägstanivån och allt över det är bonusar.

På det andra julbordet står att vänta grisfötter som vi hoppar över, en av Skånes fräschaste sillsallater (utan sill i, som ett tillbehör till sillen istället - jättesmart!) , en inlagd sill utan dess like och Sveriges bästa gravade lax (och kom nu inte med att "det gör min mamma" - för det gör hon inte. Kanske god men inte som den här, trust me on this one!). Dessutom hemkokt brunkål, nåt som ingen ovanför Ängelholm har sett storheten i.


Bland våra "köpefavoriter" så dyker faktiskt Scans julleverpastej upp, även om jag inte har sett den i år... Len och lite söt smak som är som en smekning på din kind(se ni bilden av nån som drar en kniv leverpastej mot sin kind? Ser kul ut va? Men det är skönt, testa själv!). Lutfisk är det ingen som gör själv i Skåne så den köps - och man kanske skulle testa Bockholmens variant med baconbitar för det var jättegott. Sen är det alltid gott med Södervidinges kavring till sillen.


Vad klara vi oss utan? Köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och gröt. Gott men inget man jul-längtar efter.


En kort men förhoppningsvis informativ och inspirerande sammanfattning av vårt julätande. Sitt nu inte här och läs, det är ju jul. Have a good one!


/Redaktionen

2 kommentarer:

Kinna sa...

God Jul!!
Härligt att höra om dina skånska traditioner. De har jag introducerat i Stockholm men hoppas få fira jul i Skåne någongång framöver. =)

Gott Nytt År!

Fina flickan sa...

Hej hej!

Jag gillar din blogg :)

Håller på att göra en undersökning inom området mat och hälsa och skulle verkligen vilja att du besvarade några frågor? Det skulle betyda massor för mig!

* 5 saker du alltid har i kylskåpet
* 5 saker du alltid har i skafferiet
* Dina 5 bästa hälsotips
* Detta anser du om dieter (gärna exempel)
* Detta är min hälsoteori
* Top 5 hälsosamma livmedel

Svara gärna i mitt sista inlägg på min blogg! :)

Kram
Fanny

http://viktigmanniska.blogspot.com/