20 aug. 2008

Fun from Fontana


Vi testar och ni tävlar.

Samma dag som vi körde "Meze-test"av Fontana på lunchen så dimper det ner ett brev från just Fontana. Men mer om det lite senare.

Två små förpackningar(egeninköpta) ställdes upp på Redaktionsbordet - Tzatziki och Hoummus, en klassisk vitlöksdipp/sås plus en kikärtsröra.

Tzatzikin
, denna yoghurtsås som svenskar stod och blandade redan för 10-15 år sen, då med en skrytfaktor på hur mycket vitlök man hade i just sitt specialrecept ("jaadu, jag fick ju i en 8 vitlökar i den här decilitern yoghurt, ska ju vara lite tryck" "-Oj, 8 vitlöksklyftor..." "Nä, åtta vitlökar!").
Den här är långt ifrån de svenska 90-talsavarterna. En syrlighet och lenhet som är god. Det som drar ned betyget lite är att de har stabiliseringsmedel i - vilket gör att den blir lite mindre yoghurt-ig och liiite mer gelé-ig. Inte så att det blir äckligt, mer att det stör lite.

Hoummus - klassisk röra på kikärter som kallas både Arabisk, från Mellanöstern och sägs tillhöra Medelhavsköket. Fontana har en hoummus som är fast, nåt som vi gillar. Efter att ha smakat Egyptisk hoummus som man kunde hälla direkt ur en saftbringare så har den fasta konsistensen favoriserats. I den här varianten finns inte den klassiska sesampastan Tahini, men det gör egentligen ingenting. Den har en skön syra från citron med fadd känsla i munnen från kikärtorna - precis som det ska vara.

När det gäller Hoummus så finns det en annan spelare på den Svenska marknaden - Maxos - som leverar en mycket bra färdig hoummus(snäppet bättre?). Deras förpackningar är dock lite större än Fontanas - och frågan är om inte den mindre förpackningen tilltalar oss lite mer. Ja, om man nu inte har Meze-kväll med grannarna eller bjuder in till Abba-date(2 par), då kanske det krävs en hel burk Maxos.

Nä, vi slår ett slag för Fontanas Hoummus men sätter ett litet minus på tzatzikin - inte äckligt men det går att göra bättre.

Och just det - vi lovade ju en tävling.
Fontana har släppt en kokbok. Maro Papadoupoulu - gift med ägaren av Fontana och deras provkökskock (alltså, hon är deras provkökskock, hon är inte gift med både VD och en provkökskock...) har samlat på sig både klassiska grekiska recept samt några sällan skådade på en grekisk taverna i en svensk mellanstor stad.

För att vinna denna fina receptbok maila oss på: redaktionen@fastfoodlovers.com
I ämnesraden vill vi ha "Kali Orexi" (betyder smaklig måltid på grekiska) och svaret på följande fråga: Vilket är ditt bästa grekiska matminne? (här är vi extremt flexibla - om du har käkat en slafsig keftedes sent en kväll på malmöfestivalen eller varit i en liten bergsby i den grekiska övärlden och blivit serverad färska vindolmar av en gammal tant klädd i svart, så är båda lika bra på sitt sätt. Så fundera och tävla!). Vi stänger tävlingen den 24 augusti.

1 kommentar:

dubbelmackan sa...

Personligen tycker jag att en hommous utan tahini är som cheeseburgare utan ost. Men man får väl prova Fontanas. Eller nej förresten. Maxos är så god så jag kan inte se något argument att prova någon annan. Så openminded är jag.