12 juli 2008

I will Grill!


..eller är det BBQ nu?

När det går på tomgång litegrann här på FFL så kommer vi snart att dra ner igen eftersom det vankas semestertider och internet-skugga (österlen, världens Internet-ände). Men tills dess så ska vi se om vi kan skaka igång smaklökarna hos de trogna läsare som finns kvar....

Vad man lägger märke till när man läser om mat är att trenden BBQ börjar sakta men säkert få fotfäste i den svenska grillmyllan. Indirekt värme under lång tid med stora köttstycken snarare än hastigt slängda bitar på direkt värme.
(indirekt värme är årets modeord att slänga sig med vid klotgrillen med ölen i handen).

Om man nu inte är styckmästare eller ordförande i Svenska Grillakademien (japp, den finns) så har Scan lösningen. Visst, de som är matnördar extraordinaire eller köttkungar börjar nu oja sig över att man minsann kan hitta bättre kött själv hos lokala leverantörer.
Men betänk att Scan är ganska duktiga på det här med instegs-produkter, dvs saker som var och varannan vill men kanske inte riktigt har fått kläm på. Och då har Scan lösningen.

Så även i BBQ-fallet. På årets grill vill man att du som grillare slänger på Ädelfilé East, Tendersteak BBQ och Traktörsteak Apple.
Dessa tre köttbitar är redan kryddat med en rubbing (torr kryddblandning, bara så ni vet) och dessutom följer det med en glaze, en sås att pensla på köttet under själva grillningen.
(glaze var förra årets buzzword vid klotgrillen med ölen i handen).

På så sätt har du en allt-i-ett-lösning att komma igång med. Skulle du sen tröttna på Scans weekendpaket så kan du ju börja experimentera själv.
Men starten är fixad, no need to worry!
Vi smakade alla tre och föll för Tendersteak BBQ, ett nötinnanlår med rökig smak.


Men sås då?


Ja, med en glaze kommer du ju långt i och för sig. Men fetar du sen på med en härlig potatissallad så blir ju sås...hmmm..helt onödigt faktiskt.... Men, nu vet jag. Om du bara har kött och lite grillade grönsaker så kanske det behövs lite kladdigt smaskig sås. Är du inte proffs och gör såsen själv så finns det även här en räddare i nöden. Heinz.

Och nej, här menas inte ketchup. Nä, Heinz har lanserat 5 såser för användning på grillat. Och vi körde en helkväll där vi bara satt och såsade...

Barbecue- för nötkött men är en allround-sås som funkar på allt. Möjligtvis liiite för sockrig
Vitlök - för fisk. Bra. Varken mer eller mindre.
Tomat och Oliv - en lamköttsrekomendation på den här. Härlig sälta från oliverna, len tomat som bas
Curry Mango - kycklingköttets choice. Men går lika bra som kladd i en matevete-sallad med kryddig korv/paprika/vitlöksfrästa primörer/äpple. Trust us!
Hot chili - well, kanske lite drag av den vanliga Heinz Chili sauce, men fortfarande god.

Kan nämna ett ord om deras sprutvänliga flaskor - bra!

Så nu är det bara en grill och en flaska öl som saknas. Ja, och nån som gör resten.....


(bilden på Heinz lånade vi från Kryddburken, en bra blogg om mat. Läs den. Och tack för att vi fick låna. Hoppas att det var okej...)

3 kommentarer:

Marcus sa...

Jag köpte den där BBQ-såsen för några veckor sedan. Den är snart slut. Jag använder den till det mesta; kött, fisk, you name it. Smaken är LÄTT rökig, vilket förmodligen är anledningen till att den passar till så mycket. Den tar inte över utan håller sig lite på sin kant.

BBQ-såsen står långt fram i mitt kylskåp och jag har märkt att det blir något slags system automatiskt i mitt kylskåp där saker jag använder sällan hamnar långt bak (Åländsk senap står långt bak och precis framför den står någon burk med Sambal Oelek med bästföredatum 2005 eller nått sånt) och dom saker jag använder ofta står långt fram. BBQ-såsen står långt fram och det är ett bra tecken. Kan faktiskt rekommendera den.

Filippa sa...

Jag har provat den där Äpple-grill-biten-med -glaze, det var faktiskt riktigt gott. Men äpple vete 17 ?

Kinna sa...

Tjing, vi är på Österlen från lördag. Kom gärna förbi. =)