12 juni 2008

Hamburger-SM 2008


En fantastisk tävling där alla är vinnare!

För andra året i rad (är det en tradition då?) arrangerar MAX Hamburgerrestauranger den utomordentligt trevliga tävlingen Svensk Mästare i Hamburgare.

Och vi vågar hävda att det bara är MAX som klarar av att dra igenom en sån här grej, far from corporate strategies and policies, så kan de sno ihop en tävling med ett hundratal bidrag, sätta ihop en namnkunnig jury (artisterna Karl Martindahl och Petter samt bröderna Bergfors MAX VD samt vVD) och dra ihop lite löst pressfolk och grilla på i gemytliga environger.

5 stycken utvalda gastronomiska genier fick möjligheten att live presentera sin alster. Det var grekisk burgare, ädelostburgare med äppelskivor, hälsoburgare med provencalsk sallad, Salamiburgare och en italiensk Don Vito-burgare som tampades om juryns gunst.

2 gick vidare till en omsmakning (en ursäkt för t vVd Christoffer skulle få äta lite mer burgare, sas det. En smart drag tycker vi...) och en av dessa gick vinnande ur kampen.

Årets vinnare i Hamburger-SM blev:
(trumvirvel...)

Salami Green & Fresh
Ingredienser:
Max Hamburgerkött
Friscobröd
2 skivor salami
3 ringar rödlök
1 tomatskiva
2 hackade salladsblad
2 msk gräslöksdressing (hackad gräslök, salt o peppar, citronsaft, pressad vitlök, lättmajo, krasse)
Dressa burgaren med dressing på bottenbrödet, sen sallad tomat, kött, salamiskivor, rödlök o slutligen på med toppbröd.

Så ska en vinnarslipsten dras!

Mannen eller ska vi säja hamburgerartisten bakom heter Mattias Palhammar och kommer från Vällingby.

När vi pratar med Mattias så är han snabb att påpeka att det är han och hans flickvän som har skapar burgaren - ära den som äras bör, typ.
I vanliga fall jobbar Mattias på restaurang och brukar äta hamburgare på väg från sena kvällspass och när han var inne på MAX Vasagatan i Stockholm såg han annons för tävlingen och tänkte "Hey, det här kanske man skulle skicka in nåt på". Eftersom både han och hans flickvän är matlagningsintresserade så var det ju givet att delta.
Tanken bakom var väl att salami är gott och finns inte så ofta på hamburgare, det och en sval gräslöksdressing som ackompanjerar sältan gav en helhet som är svår att inte gilla.

Vi smakade på en lite bit av vinnaren(inte Mattias, burgaren...) och blev om inte förälskade, så iallafall överförtjusta. Sälta och fräschör i ett. Salamin var inte lika dominant som t.ex. bacon kan bli i en burgare utan en mer mjuk sälta som är mycket behaglig.

När vi pratar med Christoffer Bregfors så är han inte helt oäven på att lansera vinnarburgaren som kampanjburgare. Man måste ju ta hänsyn till huruvida den är kommersiellt gångbar och dessutom går att överföra till ett snabbmatskök och klara hygien och allergikrav. Men den här kan man mycket väl tänka sig.
(vi fick också ett halvt löfte att få ta del av några mer spektakulära recepten som inte gick till final. Får se om vi kan dela med oss av dem till er...)

Vi får se. Men nu njuter vi ikapp med Mattias och önskar honom en trevlig resa till Berlin(1:a priset) med sin flickvän.

Stort Grattis från hela Redaktionen.
Och tack till MAX för att ni ser till att det utses en mästare varje år. En tävling som i alla fall vi på Redaktionen har svårt att klara oss utan

(Bilden på Mattias är tagen av Redaktionen och får användas om källa anges)

4 kommentarer:

Stellan sa...

Salami! Good Lord, varför har man inte tänkt på det?

Anonym sa...

Är du typ tjock? Det verkar som om du älskar skräpmat...?

Xtian sa...

Anonym: hej, tror att du dubbelpostade, så jag tog bort ett. Om det var så att det var 2 st. Anonym som postade exakt samma fråga så ber jag om ursäkt.

Ja, vi på Redaktionen älskar snabbmat. Och det är ju här som vi jämnt och ständigt springer in i problematiken "snabbmat" och "skräpmat". All snabbmat är inte skräpmat och all skräpmat är inte snabbmat.
"Typ tjock", nja skulle svaret vara. Ingen på Redaktionen kommer väl att vinna spinkighets-SM men å andra sidan är det ingen som behöver lyftas med kran från sitt sovrum...

Anonym sa...

Inte helt säkert att man kommer ha möjlighet att prova den vinnande burgaren...
Mitt lokala Max, i Solna, har dragit på sig ovanan att ha en leveranstid ("från insteg genom dörrar till mat på brickan") på 40min - 1,5 tim, härlig toppnotering by the way(!). Därefter får man på eget bevåg bereda sig plats vid bord överfulla med skräprester. Bara det borde diskvalicera Max från tävlingar som denna. Blir falsk marknadsföring om man kampanjar för en burgare som ingen kommer ha möjlighet att köa för.
Bitter? nja, lite, blev ju trots allt sugen burgarrackaren.