31 jan. 2008

Släng händerna i taket - SOLKLART!


Ska vi riva hela haket - SOLKLART!

Ja, helt skamlöst lånade vi Petters "såklart!" för att hitta nån öppning till Skogaholms nya bröd "Solklart".

Och efter den inledningen, över till nyheten. Ett bröd som är "är stenugnsbakat med hela solroskärnor och 50 procent fullkorn" och "tillhör den nya generationen bröd och är det solklara valet för alla som vill ha ett smakrikt, saftigt och mättande bröd med hälsosamma egenskaper".

Det är vad man tycker själv iallafall. Vi på Redaktionen satte oss ner med en förpackning, smör, ett gäng med pålägg och en brödrost. Och mumsade macka.

Okej, nånstans ligger man ju rätt med solrosfröna som är det nya svart bland kärnor, frön och nötter. Brödet i sig drar åt "limpmacka" men tunnare och lite fräschare och lite mer känsla av nyttigt. Men ändå lite sötaktig (Stellan "först på allt" på Salt tycker att det var lite "sötdegigt" om ni vill ha en "second opinion") soft smak.

Rostar man det(som rekommenderas i pressrealasen men inte på förpackningen) så framträder lite mer nötig smak av solroskärnorna. Inget fyrvrkeri av nötighet i munnen, mer en svepande arm av nöt som drar chevalereskt genom munhålan.

Den enda flaggan vi vill hissa är risken för att det blir torrt. Inte för att peka finger åt nåt speciellt håll - men några av Soklart!'s vänner i brödhyllan är tokfräscha i ett par dar och blir sen lite träiga i kanterna. Så ät snabbt för att vara på den säkra sidan...

Vi äter gärna Solklart! (glöm inte utropstecknet när ni frågar efter det i butiken) men inte varje dag. Det här passar för en slö söndag med en tidning, skramlat ägg, en brödrost och lite sjysst ost. Eller som utflyktsmacka med ost och en termos med varm choklad.

En limpmacka för 2000-talet kan man nästan våga påstå.

5 kommentarer:

Kinna sa...

Sol verkar vara modeordet nu. Wasaknäcke kör med toppengoda solrutor...

Anonym sa...

Lägg dem i kylen så håller de sig finfint.

Kinna sa...

Lägg inte bröd i kylskåp. Något ämne i brödet gör att det inte smakar så gott sen.

Anonym sa...

Bröd förvaras bäst i sin påse i rumstemperatur, i kylen torkar det ut, precis som annan mat t ex överbliven pasta etc. Dvs det är inget speciellt ämne som gör att det smakar illa, utan en helt naturlig uttorkningsprocess som spannmål i kyla genomgår.

MVH från Bageriet!

Anonym sa...

Lustigt, farsgubben förvarar sitt bröd i kylen och det är ätbart och mögelfritt en vecka efter bäst-före-dag. Själv använder jag brödskrin där jag lägger brödet i sin ursprungliga förpackning, i rumstemperatur, och brödet möglar alltid senast på bäst-före-dagen. Vem gör rätt?
/Undrande