11 okt. 2007

"Visst katten, Apotekarnes Vatten"*


Det gamla hederliga läskeblasket kliver in i ett nytt millennium.

Alla som har växt upp innan typ 1995 känner sig väl bekväma med Sockerdricka, Hallonsoda och Fruktsoda. Alla från Apotekarnes.

Nu har man kanske sett på Carlsberg, som äger varumärket, att läsk inte ligger på topp 5 över "saker som inte har mycket socker i sig" (den listan finns, den också!). Och bestämt sig för att revitalisera sitt läskande erbjudande. Sen i somras så finns den tillgänglig. Vi har smakat först nu...

En läsk med hela 10% fruktjuice och inga tillsatser av artificiella sötningsmedel utan man beskriver hur söt man är så här:
"Naturlig sötma från frukt eller Natural Fruit Sweetener (NFS) används istället för socker och är 100 % naturligt utan artificiell sötning. Sötningsextraktet består av olika fruktkoncentrat och sockerarter (glykos, fruktos, sackaros) beroende på behov och användningsområde. Den naturliga sötma från frukt som Carlsberg använder har ett lågt glykemiskt index (GI). I framställningen av naturlig sötma från frukt används endast en mekanisk process utan kemiska tillsatser."

Jaha, men vad finns den i för smaker och hur smakar dom då?

Apelsin/Passionsfrukt: klassiska smaker i en och samma flarra. Smakar som utländsk frukostbufféjuice som tog vägen via en kolsyreapparat. Bra, djup smak men helt klart en kolsyrad-juice-smak. Kan gillas, kan också inte falla er på läppen.

Hallonsoda: jahaja, klassikern av alla läskeblasksklassiker. Hmm, en definitiv känsla av hallonsaft som är blandat ett uns för tunt och sen springa förbi samma kolsyreapparat som ovan. Inte helt tokig men just den där sista skvätten man droppar i saftglaset för att få lite mer smak, den glömde dom minsann.

Päron: här har vi Redaktionens favvis. Vi gillar ju allt med päron(till och med våra egna...) så det var lite givet på förhand. Även här kan man kanske prata om lite tunn smak, men då håller vi inte med. Tänk er ett smaksatt vatten fast tvärtom. Här har man en päronläsk som har tunnats ut "litta granna" men med välbehållen päronfräschör. Testvinnare om ni frågar oss.

Så fastän det inte är så många varma dagar kvar på året och bersån stängdes igen redan för ett par veckor sen så tycker vi ändå att ni ska ta fram en utestol, det vita lilla cafébordet och duka upp en päronläsk och en liten kakslarver och toklåtsas och smånjuta.* klassisk slogan för Apotekarnes, från 50-talet. Källa: Carlsbergs hemsida. Där tog vi bilden ifrån också

1 kommentar:

Maria sa...

Hatar att vara den droppe ättika som får läsken att smaka illa, men fruktos är att akta sig för ordentligt! Fantastiskt fettbildande, diabetesframkallande och höjande av blodfetter.

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10240007.asp

Det är ganska läskigt :-) hur fabrikanterna drar nytta av vår naivitet och vår benägenhet att tycka att fruktsocker låter friskt och hälsosamt. Artikeln ovan är över två år gammal och en del vet redan om det här men försäljningen kan nog dra in en del pengar på dem som ännu inte vet om att de kan bli sjuka. Och sen när det inte längre säljer för de ut något annat skit som också det låter hälsosammare än socker men som lik förbannat är sådant som inte funkar med kroppen.

Drick vanlig läsk i stället till dina kakor. Men inte så ofta. Och baka kakorna själv för att slippa transfetter.

Och bosätt dig i ett syretält... äh, men i alla fall.