29 okt. 2007

Skilda Världar


En resa med både gott och flott...

Häromdan fick vi gå på en pressvisning av den nya snabbmatens senaste utpost - Streetfood. Ett koncept framtaget å ena sidan restaurangkolossen SSP och andra sidan den svenske kocken i NY, Marcus Samuelsson.

Här pratar vi "genuin gatumat från ett antal länder" och det stämmer. Sen att formaten är desamma som man är van vid, pizza, hotdog, hamburgare och diverse sallader och side orders, ger kanske inte en "wow"-känsla när man kollar menyn. Det är snarare priserna som ger en känsla av "oj" och "wow". För smakar det så kostar det kan man lugnt konstatera. Och det gör det, smakar alltså. Konceptet innebär ju att det är råvaror som kanske inte annars dansar runt i ett snabbmatskök - hamburgerbröd och pizzadeg framtaget av Riddarbageriet i Stockholm till exempel. Och det gör skillnad som gör det värt att betala lite extra för.

Typ, som ett skönt break från annan mat som erbjuds på Centralstationen, för det är där det ligger.

Vi tycker att du skall testa. Speciellt ett par saker: pizzorna som är otroligt smakrika, tunna och fräscha. Och deras lammspett som var köttigt skönt goda. Men, det finaste i kråksången är deras "flavour-box"... Det vill säga, de röror, såser och kryddor som står på bord och vid sidan av serveringen - ett gäng med grejer som man har gjort själva(wasabimayo, chilimayo etc.) och egenimporterade grejer som man gillar starkt(örtsenap från Tyskland tex).
Så tipset är att välja nåt gött, ta det som en "meny" och välj till en side order - vår favorit är cole slawen som både är kladdig och lite syrlig(från lime och cilantro bl.a.). Då får du mest "bang for the buck".

Nu till en annan del av världen. Matvärlden alltså. Vi fick möjlighet till en inblick i den värld som vi sällan beträder - den fina krogvärlden, mat som serveras vid sittande bord och där man tar tid på sig att njuta av vad som bärs fram. Vi gick på Le Rouge.
Le Rouge är en i raden av krogar som lanserats av Melker Andersson och Danyel Couet. Och en krog som inte går av för hackor både i design, atmosfär och matambitioner. Klassiska smaker utan att bli traditionellt tråkigt (Läs: inte Tournedos Rossini). En gammal klassisk krog, Källaren Diana, som har rustats för kommande stordåd.
Le Rouge (rött på franska, duh!) är extremt...röd. Även om man från deras sida vill undvika uttrycket "bordell" så är det svårt att inte börja titta efter damer i enorma hårkreationer och voluptuösa klänningar. I skiftande variationer av rött hänger tygstycken från tak till golv. Lampetter i skiftande utföranden lyser upp den dolska lokalen på ett sätt som ger en "tête-a-tête"-känsla bland borden. Mycket annorlunda och härligt befriat från Skandinaviska rena linjer, minimalism och ljusa träslag. "Fuck rådande heminredningstrender!" sa dom säkert och smällde till med den fetaste plyschen i sofforna. Och det blir skönt utan att det blir för mycket eller överspänt designat trendigt. Blandning av tradition och nytänk.
Och det är där maten tar sitt avstamp också - "franska kökets trygghet", "italienska kökets enkelhet" med "svenska råvaror" är saker som man beskriver "kökets signum" med.

Till skillnad från snabbmaten så får du däremot fläska på lite mer för att äta här. Billigare men lika spännande blir baren "LeBarRouge" som ligger i anslutning till restaurangen.


Men kära läsare, känn ingen rädsla - nu överger vi den Mörka Sidan för den snabba matens trygga famn....

(bilder från SSP och fotograf Åke E-son Lindman)

Inga kommentarer: