11 okt. 2007

Back to the FastFoodFuture


Har vi sett den snabba matens framtid? Häng med på en kort resa.

Närmare bestämt till Sturegatan i Stockholm. Där öppnar imorgon(fredag) Vapiano, en italiensk restaurang med ett snabbt koncept som gör att du kan ta det lugnt(Hence "Vapiano" - ta det lugnt på Italienska).

Konceptet bygger på matochdryckes-stationer samt din egen förmåga att röra dig runt i lokalen. Maten plockar du från kocken direkt, vid en pastadisk, pizzadisk eller en antipastidisk. Allt görs a la minute framför dig och med fräscha färska råvaror till ett rimligt pris. Och snabbt.

Dryck kan man köpa i barerna, hyfsade priser på vin och bra utbud, dessutom finns allt på glas, inte bara flaska.

Inredningen är ren, trä, rött och lite kontinentalt avskalat. Snyggt och propert. Varje bord har färska kryddor stående i krukor som ett litet skönt inslag. Olika avdelningar ger möjlighet till olika upplevelser, lounge och matplatser varvas i lokalen(med risk för att det blir stökigt däremellan).

Men tillbaks till det snabba. Det som upplevs som nytt är betalningssystemet. När du kommer dit får du ett kort som man debiterar allt man köper på, sen när man går därifrån så pyntar man helt enkelt vad man har konsumerat. Låter kanske dingt och/eller jobbigt så här på papperet, men i den kalla krassa verkligheten så funkar det perfekt.

Är det här framtiden? Nja, kanske. Det är ett otroligt enkelt sätt att få i sig nåt gott och fräscht - dessutom för en rimlig summa pengar. Och utan nån segdragen process för att få äta. Ett mellanläge mellan restaurang och snabbmat (kom ihåg - serveringssätt, inte viss sorts mat/skräpmat..). Du kan gå dit på en lunch och äta motsvarande en dagens(men mycket roligare) för en slant men ändå ha snabbmatens effektivitet.
Vilka går hit då? Kanske afterwork-gänget som vill hålla tempot uppe på väg till nästa drinkställe - men ta en bit mat utan att behöva sitta o slöa vid vita dukar. Eller efter en dag i stan kanske man vill ha nåt mer än en cheese på Donken (inget fel i det, men ändå) och ett glas vin/öl. Eller varför inte.... alla andra?

Tröskeln att komma över för dig som gäst är att inse att du får hämta själv. Och betalningssystemet som är tippentoppen när man väl testat

Utmaningen för Vapiano är att hålla allt fräscht och snabbt. I den hyfsat stora lokalen krävs det att man ser till att hålla efter på alla bord och se till att det håller restaurangstandard. Annars blir det bara ett i raden av snabbmatsrestauranger - the bad kind.

För oss var det som en teaterupplevelse, en ständig föreställning av kockar, servitriser och gäster i en härlig dekor. Och det känns spontant som att vi skall köpa årsabonnemang på första parkett!

För en kanske mer nyanserad bild, läs mer på Ragazze

(tilläggas bör att det var en pressvisning, vi måste ju testa en vanlig dag också)

1 kommentar:

Björn sa...

Intressant och lovande. Hoppas att konceptet fungerar... casual dining är ju annars notoriskt svårt att få ekonomi i.

Oftast för dyrt och inte tillräckligt snabbt för snabbmatsätarna, samtidigt inte tillräckligt hög nivå för att konkurrera med 'riktiga' restauranger.

Hoppas att det här stället har löst gåtan, för visst är det behövligt med ett bra, billigt ställe man kan slinka in på för en pasta och ett glas vin...