19 sep. 2007

The Three Must-eteers


We lust for must. Och Julen blir aldrig sig lik igen.

Vi känner ju alla till den klassiska striden. Varje jul ser Coca-Cola sig omsprungen av den svenska julmusten. Tidningarna skriver om det, alla pratar om det och Coca-Cola satsar allt mer på tomtar, tävlingar och priserbjudanden.

Lik förbannat står den där. Pallen med pet-flaskor fulla med must. Och går åt som smör i solsken.
Nästintill lika given på julen som ägget på påsken.

Men vad sker nu? Spendrups lanserar julmust med smaker. Ja, andra än must-smaken alltså.
Julmust Julkola, Julmust Julnougat och Julmust Julkryddor.

Rent principiellt vill man ju bara säga nej, nej, nej. Men vi är i er tjänst och slänger oss över julens senaste frestelse redan i september.
Och man kan ju ställa sig frågan: Skall man ge sig in och experimentera med traditioner? Ja, det tycker vi att man kan. Sen om det är gott, det är en annan grej.

Av de tre smakerna så kan man lätt hoppa över Julkryddorna, det smakar som om man tagit en skål potpurri och låtit den dra i kass must och sen buteljerat. Konstigt, parfymerat och inget vidare. I och för sig den som smakar mest som egen läsk och inte har så mycket touch av must.

Julkolan smakar verkligen kola. Inslagen i papper-kola med smak och doft av fudge. Fast med en smak av must långt bak på tungan. Inte julig. Söt. Lite sliskig.

Julnougat är den mest juliga. Ta en noisette från jul-Aladdinasken, smält den och häll den på petflaska och kyl. Låtsas sen att chokladen inte stelnar utan blandas med lite must. Där! har du smaken av Julmust med smak av Julnougat. Den godaste av de tre. Lite sötsliskig även denna

Den generella slutsatsen blir nog att till Redaktions-julbordet så kommer vi att dricka vanlig julmust. Däremot kanske en och annan av oss kommer att smutta lite på en julnougat-julmust på annadagen när resten av släkten sitter o drar i sig Kahlua till kaffet...

Nånstans så kan vi inte annat än säga att ni måste testa - hur många gånger i livet kommer chansen att smaka flytande nötcréme, floating fudge eller torkade blommor i must?
Och vi har ju inte alltid rätt...


(spendrups stod för bilder o smakprov)

11 kommentarer:

bark sa...

Asch, och jag som trodde att det handlade om en återlansering av sjuttiotalsvavoriten 3 Musketeers, en chokladbit lik Milky Way fast med god smak av choklad och inte vaniljarom.

Anne sa...

Tänk så olika det kan vara :) Jag gillade julkryddor mest, och julnougat minst. Helt klart. :)

Jeppe sa...

Är det Robertson i Örebro som utvecklat sina mustessenser, eller har Spendrups tagit fram något eget?

Mamma Mat sa...

Usch! Varför måste man experimentera med en klassiker. Nej, jag gillade ingen av dem!

Maria sa...

Själv är jag bara sur för att jag inte kunde gå på provsmakningen. :-|

Frukostflingan sa...

Och jag ser fram emot att verkligen få smaka dessa julnyheter...

Christina W sa...

Jag delar Annes uppfattning till viss del. Julkryddorna tilltalade mig mest. Julchokladen var inte så god men med något i munnen så ändrades uppfattningen - dock var det den som tilltalade mig minst.

Anonym sa...

mig lurar ni inte. Julmust och enbart must.

Kola äter men eller kanske tar sig en Dumle eller en Dooleys shot om så skall vara.

YoYo sa...

Jag vill också smaka!

Jörgen sa...

Spännande, men spontant skulle jag satsat på andra kryddblandningar, varför inte kvanne eller stjärnanis?

Nu till en fråga som kanske någon av alla er läsare kan besvara: finns det någonstans någon butik som säljer alla julmust-märken?

Anonym sa...

Men blir verkligen Coca-Cola omsprungen? Enligt statistik från Nielsen som registrerar alla köp i kassan, dvs det som konsumenten köper, så säljer annan läsk mer än must. Hela november och december. Två veckor innan julen så accelererar mustförsäljningen men är ändå inte marknadsledare. Så blir Coca-Cola omsprungna då om de ändå är marknadsledare? Det är alltså några veckor per år vi talar om. Ta gärna rapporter från Nielsen. De visar svart på vitt vad vi ute i butik väljer. Det vi handlar. Dessa siffror kan inte manipuleras. Kan det vara så att man inte kan lita på journalister? Ja det verkar inte bättre.