23 aug. 2007

Sandys Sucks. Definitely!Lång läsning om kass service och en fet dissning. För er skull


En varm sommardag i Humlegården. Delar av Redaktionen slår sig ned för att njuta en bit mat i gröngräset. En av oss(läs: Xtian) styr stegen mot Sandy's Sturegatan för ett par fräscha sallader även om vi på vägen kände ett gnagande tvivel... Den här Sandy's är ju inte känd för att vara fantastisk precis...

Väl där, en lokal som får en finsk bastu att framstå som en igloo ("du kanske borde strunta i det här?").
3 personer framför mig. Fem bakom disken.
- 1 lägger över senap från en burk till en klämflaska och ser helt apatisk ut.
- 1 fyller på muggar vid läskmaskinen(iförd jazzhatt och funky brillor, men det hör inte hit..) lite sådär förvirrat slött.
- 1 står vid kassan och stirrar.
- 1 tar paus
- 1 servar kunder - hon som troligtvis är ägare eller chef. Det ser inte ut att gå snabbt
("Okej, du vet ju hur det är, gå härifrån!").

Räknar med att det löser sig, tjuvlyssnar på dom framför, dom skall ha varsin latte och en cookie (snabb order=nemas problemas). Jag står kvar.

När klockan slår 100 år senare är det min tur ("då du minsann skall säga att det här var apdåligt och gå därifrån!"). Muggarna är nu påfyllda och killen med jazzhatten gör mest ingenting men ser ändå upptagen ut, tjejen med paus har fortfarande paus och snackar lite med senapskvinnan, ja som fortfarande inte är klar alltså....

"- hej, 2 caesarsallader tack, dressingen vid sidan av"
"- Javisst", chefen sätter full fräs med salladstallrikarna. Lägger i isbergssallad och.....
"Ööööh..... vänta nu, ska det inte vara romansallad i (från Sandy's hemsida: kyckling, romansallad, krutonger och Caesardressing)?
"Nä, det har vi inte här." (det smarta svaret hade varit "Nä, tyvärr den är slut". Eller att helt enkelt ha romansallad hemma.)
("Okej, säg nu: "Då får det vara" och gå DÄRIFRÅN!!")

"- hmm..okej"

När man har stått en stund och sett folk göra mackor och sen skrapa ner salladsrester från skärbrädan i salladsbehållaren igen så är det kanske inte med sann glädje vi ser henne sleva på ett gäng med isbergssallad. Ej heller när hon börjar vant slajsa i tomat i salladen...
"- Hey, heey,heeey...tomat????
"- Ja, vill du inte ha mer?"(efter att ha lagt i en tomat i varje sallad och var redo med en tredje...)
"- Nä, det ska ju inte vara tomat i alls, men nä, ta inget mer nu
("Herregud människa, hur svårt kan det vara - GÅ! LÄMNA STÄLLET!").

"- Ingen gurka heller?" säger hon lite irriterad/förvånad och håller upp en vanlig helsvensk gurka
"- Öööö, nä. Det skall det ju inte vara i! Så det är bra. Kyckling. Krutonger. Och dressing. Blir bra, tack ("Men bara gå, släpp det där nu. Ge upp. GÅ!).

Sen är hon på väg att hälla på dressingen på salladen, men det var ju hyfsat väntat så jag är redan beredd
"- Dressingen vill jag gärna ha sidan av, tack"
"- Ska jag hälla den här på sidan?" och pekar på en hörna på plasttråget.
Och det är ju inte alltid självklart hur man vill ha det så det är ingen fara.
"- Nä i en liten sån där behållare så jag kan hälla på själv sen"

Hon tittar på mej som om jag kom in och bad henne att springa upp på rum 113 och hämta mina röka.."- jaha..." och börjar sen gå för att leta upp en tom liten behållare. Som hon har 100tals av. Under läskmaskinen. Jättejobbigt att ta fram tydligen("men hur dum är du. Säg till. Gå därifrån. NU!!").

Väl klart så är det dags för tjejen vid kassan att ta betalt.
"- Jag skulle vilja ha två vatten också tack"
"- Det får du ta själv i kylen därborta"(självklart....på ett sånt här ställe med ont om personal och fullt upp så förstår jag att man måste ställa upp som kund..)
"- Jahaaa, du ska betala med kort..." följt av en bedjande blick mot chefen som får komma och hjälpa till (Be nu om ditt kort. GÅ.DÄRIFRÅN.NU och kom aldrig tillbaks!!!)
"- Det blir 176 kronor"
"- 176? Det lät lite väl...det blir ju typ över 20 spänn för vattnet..eller..(lägg av nu, du hade knappt trea i särskild matte på högstadiet, ge dig inte på nån snabb huvudräkning nu din jäkla tomte!)
"- Ja, den kostar 19"
"- Okej.."
Väl ute kontrollräknar jag, 2 sallader á 65 pix=130+läsk 19+läsk 19=168. Jag blev stiffad på 8 kronor.
Nu får det fanimej vara nog.
Nu går jag därifrån!!!
("Ja, med knuten näve i fickan din sablans mespropp!!")

Och nu är det klart. Aldrig mer skall jag eller nån annan på Redaktionen sätta sin fot på Sandy's Sturegatan i Stockholm. Och hoppas att ni inte gör det heller. Inte för att ge igen, bara för att det inte är nåt bra där. Alls.
Vi har återberättat den här upplevelsen för lite folk och det är faktiskt ett flertal som säger samma sak: Sandy's på Sturegatan är totalt klapp-j*vla-kass.

Seriöst, det är ett under att de får behålla sin franchise-rätt från Sandy's. Men de drar troligvis in en hel del stålars tack var sitt läge invid Humlegården.

Testa inte själv. Ni blir bara besvikna

Och sorry om det blev långt. Vi vill bara att ni skall se vidden av upplevelsen. och hålla er från att jobba, FaceBook:a eller läsa en god bok eller nåt.

(bild lånad härifrån)

16 kommentarer:

[SH] sa...

Sandys vid Hötorget är inte alltid så bra de heller:
http://essha.blogg.se/1186778319_konkurrentens_strateg.html

...och jag mailade Sandys en länk samt hela inlägget men jag har inte fått något svar. De bryr sig nog inte...

Anonym sa...

Var inne en sväng på Sandys Stureplan
tidigare i sommar.
Inte den bästa av upplevelser, tämligen slö personal allmänt likgiltiga.

Millan sa...

Tack för varningen! Bra inlägg!

E l i n sa...

Åhå, kan bara hålla med, man handlar där för man ska in i Humlegården med kidsen och inte har något fika med sig, men servicen är kass!

Helena Söderlind Paues sa...

Den enda Sandys som egentligen är nåt att ha är den som ligger rätt högt upp på Drottninggatan. Den är lite mer som ett café. de har liksom gjort något mer än bara köpt standard-kittet när det gäller prylar, inredning o inställning...

Anonym sa...

Jag undviker Sandys ganska helt och hållet när det gäller subs.. Är ganska glad att Subway har börjat hitta tillbaka. Även om min sub-konsumtion har sjunkit drastiskt så är det Subway som får mina pengar när det gäller just.. Subs.

big O sa...

härlig story!
då vet man var man inte ska gå åtminstonde när man drar upp till storstan.

/big O

Lisa sa...

Sanslöst dålig service på McD vid Gallerian också!

Hanna sa...

Jag håller helt med dig, har inte satt en fot på Sandys Stureplan sedan förra sommaren.

MatVaruGajden sa...

hHar aldrig varit där själv men tycker man bör fundera över om personalen kanske var ny? Har själv jobbat på en snabbmatsrestaurang och då var det otroligt mycket nytt som man skulle komma ihåg t ex: hur man tacklar situationer som den där med romansalladen, komma ihåg alla hundratals olika ingredienser till sallader/baugetter/hamburgare, vart man hittar alla produkter & material, etc

Dessutom är det vanligt att folk tvingas ta jobb som de egentligen saknar kompetens för enbart för att få ihop pengar... då är det väldigt lätt att klaga på personalen då den förmodligen upplevs som slö och oengagerad (=dålig service?).... Visst vore det väl bäst om alla gjorde sitt bästa ALLTID? Men har man hamnat på fel ställe och inte vet hur man ska hantera den sitationen så kan jag tycka att det är betydligt bättre att tycka synd om personen och konstatera att "hit går jag inte igen på ett bra tag" än att hänga ut hela kedjan här på bloggen.

Men men, får väl hoppas att Sandy rycker upp sin personal och kommer med klara direktiv för hur man bäst lyckas med konststycket att förmdela bästa servicen till sina gäster.

Xtian sa...

Matvarugajden: kul att ni läser, ännu roligare med ett kritiskt öga. Men det känns lite som om det är ogjort ärende.

1) "ny personal"?
Kanske, men då kan man säga "-jag är ny här, sorry" och det hade varit okej. Eller som på andra ställen, ha en knapp där det står "Ny på jobbet" eller "Håller på att lära mej" (eller vad det brukar stå)

2) "tacklar situationer..."? Ja, nu är det ju så att det var den ansvariga chefen som expedierade (ägare spekulerar vi i, men låter det vara osagt)och borde nog kunna lösa problematiken istället för att bli irriterad. Plus det faktum att ingen runt henne verkade lyfta ett finger för att hjälpa när det började bli mycket folk.

3) Vi har varit där ett flertal ggr och endast skrivit om ett besök(som ni ser i den andra länken i texten) innan detta slutliga. Just därför att vi inte vill "hänga ut hela kedjan här på bloggen" (vilket vi inte heller gör eftersom vi endast pratar om Sandys Sturegatan, första länken höjer dessutom Sandy's rent generellt för deras underbara Caesar-sallad.) och hoppas på bättring, men nu är det så att de förtjänar inget bättre oavsett om det är fel folk på fel plats.

Vi tycker att man på en snabbmatskedja kan förvänta sig en viss nivå på service, inte superduper, men gärna inte irritation över en sallad som inte håller måttet enligt uppsatta regler(och dessutom står på menyn).

Vi har även frågat runt bland frilansare och bekanta för att kolla så att det inte är "bara vi" som är kinkiga. Och har fått feedback att vår reflektion stämmer. Som också det står i texten

Och ja, vi håller fullständigt med - hoppas att Sandys tar tag i ett problem som detta för att inte skada sitt eget varumärke samt även att hjälpa en franchisetagare att tjäna (än mer) pengar och kunna behålla sin personal.

MatVaruGajden sa...

Inget ont om era åsikter angående blogginlägget, alla får självklart tycka och skriva precis vad de vill.

Men kunde ändå inte låta bli att tänka på personalen trots att de uppenbarligen gjorde ett skitjobb... själv önskade jag mig många gånger just en sån där knapp med "ny på jobbet" men tyvärr var de förbjudna eftersom restaurangägarna trodde att de skulle öka risken för att folk skulle vilja lura de som var nya.

Och tvingas erkänna stup i kvarten att man var ny kändes också rätt sopigt när man redan berättat det för x antal personer den dagen, även om det såklart är det bästa man kan göra... =)

Oavsett så tycker jag att snabbmatskedjorna är extremt sumpiga på att utbilda men framförallt att MOTIVERA sin personal till att vilja göra ett bra jobb. Bättre utbildning (måååånga är alldeles för korta!) och en dunk i ryggen eller ett par uppmuntrande ord när man går hem för dagen underlättar otroligt mycket för personen i fråga att vilja komma tillbaka igen nästa dag. Det är inte så svårt och man slipper gå och ha ont i magen för kommande dag.

Oj, kanske istället skulle rikta hela den här kommentaren till några av de som sitter i ledningen inom de många snabbmatskedjorna... jaja, de läser kanske det här ändå och känner säkerligen till problemet. Några kronor extra i utbildningskostnader hade inte försatt företaget i konkurs utan snarare tvärtom, betydligt nöjdare kunder skulle det bli och personal som trivs och mår bra när de vet vad dem sysslar med!

J sa...

Tekniken att slänga ihop en macka eller en sallad från förpreparerade råvaror fulländar du på en förmiddag. Resten handlar enbart om inställning.

Sandy kan uppenbarligen inte förmedla en bra sådan. Misslyckas de på ett ställe har de misslyckats på alla ställen, det är det som är filosofin med en kedja. Fortsätt att hänga ut de dåliga tack!

Emma sa...

Ragatorna som jobbar på Sandys Sturegatan är galna! Jag fick en rejält översaltad soppa och en sax i ryggen senast jag var där. Gå dit på egen risk!

Anonym sa...

Jag var med om EXAKT samma sak i fjol.

Sämsta servicen jag fått i hela mitt liv då det kommer till snabbmat.

Jag bojkottar Sandys på Sturegatan till 100 %

kent sa...

Ja verkligen!! fastän min totala besatthet av tonfiskmackan har jag inte vågat att ta del av den hemska stämningen som råder på den hemska kedjan, tills sandys på drottningatan öppnade och startade en ny era av mackberedning, deras koncept verkar gå ut på att ha kunnig och trevlig personal som KAN göra den goda maten. Att gå dit och bara fråga om en näraliggande gata verkar vara en upplevelse i sig! De som jobbar är alla leende, unga och förmodligen alla studerande ungdomar, som inte än tagit stryk av branchen och bemöter varje kund med en charmande blick, wow, vem är den lyckliga ägaren är min sista kommentar..