27 juni 2007

Hamburger-SM, finalen


A small step for mankind, a giant leap for Fast Food Lovers. Och vi var där

Max Hamburgare, "hamburgare på svenska", snappade åt sig möjligheten att arrangera Svenska Mästerskapen i hamburgare. Kanske nån som tycker det är ett PR-jippo? Vi tycker det är jättejättekul. Och ett lovvärt initiativ.

Årets kock körs på Grand Hotel, proffskök, läktare, assistenter och en massa krusiduller och krimskrams. Hamburger-SM körs på en prunkande gräsmatta, i hällande regn och partytält, grillos och det känns folkligt, festligt, fullsatt. Känslan som infinner sig är "genuint" och "svensk sommar".

5 finalister fick själva sammanställa sina bidrag framför en jury som sedan avsmakade och bedömde. En liten skojig detalj var skillnaden mellan Bröderna Bergfors och övriga jurymedlemmar. De tog 2, max 3 tuggor. Sen visste de om det var en vinnare eller inte, en beslutsamhet och "tungtoppskänsla" för vad som funkar eller inte. Imponerande.

Vi i publiken hade svårt att peka ut nån riktig vinnarkandidat från början. Den orientaliska varianten såg läcker ut, den med Västerbotten härligt smetig och den med sparris kändes lyxigt läcker. Och den vann.

Jakob Hellström, en bartender från Södermalm i Stockholm hade komponerat en "Jolinare", döpt efter sin dotter. En lyxburgare som föll juryn på läppen: en nötfärsburgare som avslutar sina sista minuter på grillen med en skiva Gruyére. In i ugn för att hålla värmen. Snabbstek några sparrisar som, när de är krispigt klara, läggs ovanpå osten så att de kladdar fast. På med en klick pepparrotscréme (gräddfil o riven färsk pepparrot). Lägg på toppbröd.

"Smaken gav utslaget. Gruyéreosten fungerade mycket bra med pepparroten och sparrisen gav ett krispigt intryck" kommenterade Richard Bergfors (VD Max hamburgerrestauranger).

På frågan (från oss skjutjärnsjournalister på FastFoodLovers) hur kommersiellt gångbar den egentligen är så var det lite tveksamt. "Den är ju lite svårare att göra än en vanlig hamburgare. Och det är lite dyrare ingredienser" men å andra sidan var det "inte omöjligt att den dyker upp som en kampanjburgare".

Och då skall ni fantanemej passa på. Den är god som attan. Vi stod envist kvar och väntade tills det serverades munsbitar av vinnarbidraget. En mjuk sälta, krispighet och rinnighet. Lite bett av pepparroten. Gudagott!

Årets kock kan ta sina primörer och sautépannor och ge sig längre ut på landet. För oss snabbmatsälskare är Jakob Hellström Årets kock och Hamburger-SM, årets händelse. Allt annat är blaha-blaha.

(bilden ovan är alltså på Jakob mitt i allt lagande av sin vinnarburgare)

4 kommentarer:

bengt sa...

Jag kan inte komma ifrån att det ser ut som de svenska flaggorna sitter i hans öron.
Men är det SM i hamburgare så är det.

Kinna sa...

Hallå där! Det ligger ett lite angeläget inlägg på min blogg om Österlen. Ha en skön semester.

Christina W sa...

Det lät faktiskt väldigt gott - måste nog provas på här hemma

Anonym sa...

Är den här bloggen död?