21 maj 2007

Galler-skvaller


Sommarens snabba mat kommer från grillen. Och här kommer lite tips.

Ja, vi blev alltså inbjudna till infoafton om danskt fläskkött och varför det får allt annat fläskkött att blekna i jämförelse. Värdskapet stod DMO för.
Intressant info bjöds det på, bl.a. om kvalitet på dansk fläskkött, om fläskkött generellt och om konsumtionsvanor hos oss svenskar.

Dessutom bjöds det på grilltips utan dess like. och det är där "fast" kommer in i den annars kanske lite svårkopplade Fläskkött och FastFoodLovers.

För nu när sommaren nalkas så är ju grillen vår bästa vän när det skall lagas snabbt och gott. Visst, det behövs lite förarbete med kol, glöd, yada, yada, yada. Men sen är det bara att "fläska på" så har man middag på ett kick.


Från allas grillkille Jonas Borssén fick vi följande tips(som vi har saxat rakt av, bara så att ni vet):


- Om man är ute efter äkta grillsmak ska man satsa på en vanlig klotgrill. Då kan du både grilla vanligt och göra barbecue på svag värme under lock.

- Barbecue innebär att du lagar maten i en mjukare och behagligare värme som ger råvaran extra fin och mör konsistens. Värmen tillförs med indirekt glödvärme till skillnad mot vanlig grillning, där man tillagar över direkt glödvärme. Barbecue tar längre tid, men köttet blir det saftigaste och möraste du någonsin smakat.

- Kol är rätt val när du ska tillaga små filé- och portionsbitar med mycket stark värme under kort tid. Vid barbecue är briketter bättre, eftersom de glöder i en dryg timme. Det finns särskilda briketter som glöder ända upp till fyra timmar.

- Låt kol och briketter brinna ut ordentligt innan du börjar grilla. Glödbädden är redo när den har fått en askgrå färg.

- Det är viktigt att undvika tändvätska eftersom den lämnar ifrån sig ohälsosamma ämnen när den brinner. Om du ändå måste ha tändvätska, se till att den brinner ut ordentligt så att inga spår finns kvar i briketterna eller kolet. Annars fungerar det utmärkt med både tändkuber, eltändare, tändrör eller Loftlighter, som både tänder bränslet och blåser luft, som en blåsbälg.


- Krydda alltid råvaran en halvtimme innan du börjar grilla. Då smälter kryddor och salt in i köttet bättre. Visst, salt drar ut vätska ur köttet, men inte så att det spelar någon roll.
När du tror att du kryddat klart, då kryddar du lika mycket till men var försiktig med saltet

- Glaze och Barbecuesås ska alltid penslas på ett par omgångar mot slutet av grilltiden. Då ger det en vacker glansig yta och god smakkontrast mot köttet. Glaze och Barbecuesås kan också serveras som bordssås.


-
Undvik torrt kött på grillen genom att ta bort det från grillen innan det är helt färdigt. Köttet innehåller ackumulerad värme som fortsätter att tillaga köttet även om det inte ligger på grillen. Så ta bort köttet, lägg det i aluminiumfolie och låt vila i minst 4-5 minuter, mer om det är en större bit. Den lilla stunden gör köttet mycket saftigare, mörare och smakrikare. Det här gäller allt kött, fågel och fisk. Och har du problem med mat som fastnar, se till att grillgallret är lika rent som stekpannan. Då fastnar ingenting. Eller köp ett klämhalster.

Grill away!

2 kommentarer:

Lisa sa...

Jag bleknar definitivt när jag läser om danskt griskött.
Tills EU:s regler slagit igenom och övergångsperioden är över är det etiskt otrevligt. Ja, de arbetar med att få ner antibiotikaanvändningen som ligger högt över den svenska (mellan 2 och 3 gånger så mycket). Ja, de har lovat att sluta surra suggorna vid grisning. Fatta alltså; det är fortfarande tillåtet att binda fast suggan så att hon inte kan röra sig, inte ens vända sig. Men tills det faktiskt är genomfört säger min mentala smaklökar NIX till dansk gris. Oavsett om favvo-kocken Jonas Borssén lagar den eller inte.
Svenska grisar kostar ca 15% mer att producera än de danska på grund av hårdare regelverk vad gäller t ex utrymme för grisarna. Det är vårt ansvar att tuta i luren för den. jag har en hel del synpunkter på svensk gisuppfödning också, men det är ju inget incitament för förbättring att konsumenter och bloggare hellre prioriterar plånboken än hjärtat.
Kan inte den kompetetnta redaktionen på Fast Food Lovers använda sitt monumentala inflytande för att åstadkomma lite förbättringar?

vad sägs om att lobba för svenskt kött på McD? Matälskarna är med er!

Xtian sa...

Lisa: ja vi upplåter gärna vårt kommentarsfält till dej för att utbilda oss som ett led i förbättringsprocessen.

Och ingen av oss tänker bestrida dina fakta(nån annan som vet mer och tror sig ha mer kött på benen får däremot gärna uppta vårt kommentarsfält oxå). Däremot fann vi siffror på en lägre mortalitet under transport bland danska grisar, än för svenska (svenska jordbruksverkets hemsida).

Och ja, vi äter hellre svenskt kött. Men vi äter också hellre danskt än franskt, holländskt eller amerikanskt fläskkött som ligger ännu högre i antibiotikaanvändning.

Och Lisa, tack för intresse och inlägg.