11 apr. 2007

Sibylla i din kylskåpshyllaDet tog bara 75 år av en tillvaro i en låda på magen. Nu snart i en kyldisk nära dig.

Sibylla. Ett kärt namn i mångas ögon. En källa till outsinnligt glädje, tradition och korv.
Huttrandes utanför korvmojar i hela Sverige har man testat kokt, grillad. Med bröd, med mos, med strips. Bostongurka, räksallad och rostad lök. Alla har sin egen favorit och sina egna minnen.

Sibylla har insett styrkan i sitt varumärke och ser nu till att du kan handla hem korvarna från tjollan och bli din egen korvgubbe hemma i köket.

Vi blev inbjudna att kolla på förpackningar, prata med Sibyllafolk och naturligtvis smaka.(EDIT: tack vare Stellan på Salt, tack för det. Sorry att vi glömde nämna det..)

Frågan är ju om man skadar varumärket genom att ta något så heligt som Sibyllakorven ur sitt sammahang och vattnar ur dess laddning genom att låta folk sitta hemma o leka korvmoj?
Sibylla tror inte det. Vi är inte riktigt lika säkra.

Grejen är ju den att korvmarknaden växer explosionsartat. Och har man ett av Sveriges starkaste varumärken, som bara skriker "KORV, Hallåå...K-O-R-V.." så missar man en massa om man låter alla "va hettere.."-korvar ligga ohotade i kyldiskarna. Och, vi konsumenter börjar alltmer bli intresserad av kryddiga korvar.

Därför lanserar man 2 linjer.

Klassiker - Kokkorv(kylkonserv), Grillkorv och Bamse. Något som alla känner igen.
Det underfundiga med kylkonserven är att man då kan använda ett annat skinn än i vanliga konserver(läs: som Bullens t.ex.) som då ger det karakteristiska "knäppet" när man biter av korven. Vi fattar inte riktigt hur, men å andra sidan är inte vi "kylkonservs- och varmkorvsskinnsspecialister", vi bara skriver vad de sa...

Grillkorv - Cayenne & Paprika(Chorizo), Ost & Bacon samt Vitlök & Örter( Kabanoss). Det lustiga här är att man har valt att tydliggöra kryddningen istället för namnet på 2 av korvarna. Tydligen är det så att folk kanske inte alltid har koll på vad det är i de nya exotiskt kryddade korvarna och heller inte känner sig helt bekväma med namnen, varför man hellre pratar om Vitlök & Örter med undertiteln "Kabanoss". Inte helt dumt utfunderat där kanske...

Vi smakade ju naturligtvis. Och..ja, det var ju gott. Vi gillar ju korv. Och det var bra tryck i de kryddiga korvarna, vi gillade definitivt. Tror dock på att alla får göra sin egna bedömning av det här.
Gavs inte tillfälle för oss att smaka Klassikerna men det är samma sak där - korv lämnas bäst till den enskilde att tycka om.

Däremot bjöds det på alternativa tillbehör. Och vi bjuder gärna på ett recept på den som föll oss mest på läppen:
Senaps och Dill-kesella (serverades till Grillkorv Ost & Bacon)
2 dl kesella 10%
2 dl lätt creme fraiche
3 msk sötstark senap
2 dl kokta röda linser
2 msk dill
salt
peppar

Blanda allt. Smaka av med salt o peppar.

Den här gör sig bra med lite kryddigt bett och dill som rund o fräsch smak. Kanske något för grillen i sommar(för på korv med bröd så har man kanske mer klassiska tillbehör?)?

Undersökning om din korv!

Medans ni sitter och visualiserar er framför grillen med en korvgubbemössa på svaj så kan ni samtidigt läsa lite om hur vi äter korv i Sverige. För det har Sibylla undersökt(tillsammans med Synovate TEMO). Här kommer ett litet smakprov, kolla hur det stämmer på dej.

Hur vill du helst ha din varmkorv?
I bröd 62% (FFL 100% i bröd)
Med mos 15% (..och 100% med mos om klockan är över 24.00 och man är på väg hem)
Med pommes 6%
Tunnbröd 5%
I papper 3%

Favorittillbehör?
Bostongurka 23% (FFL 50%)
Rostad lök 21% (och resterande 50% FFL:are här)
Räksallad 14%
Gurkmajjo 6%
Dressing 3%
Lökketchup 1%

Att notera är att i Norrland är Bostongurka by far poppistillbehöret (39%) medan man i Skåne diggar den rostade löken (35%)(inte så konstigt eftersom man knappt kommer över gränsen till Danmark så regnar det som de kallar "Risted lög" över en. Och det betyder...just det - rostad lök).
Och att vänsterpartister gärna väljer rostad lök(33%) men skippar räksallad (4%). Moderater däremot gillar räksallad mest (ingen siffra, bara muntlig uppgift..).
(Sorry om vi lät det gå partipolitik i korven, vi försöker ju vara partipolitiskt obundna...).

Det blev en massa om korv nu....

12 kommentarer:

MrArboc sa...

Lökketchup? Det har jag aldrig hört talas om, jag vill ha mos, räksallad och rostad lök till min grillade. Ingen typisk norrlänning kanske?

Maria sa...

Självklart ska korven vara i bröd, och så ketchup&senap och mycket rostad lök!

Stellan sa...

Jag är ärkekonservativ på detta område: Halv Special, kokt, utan ketchup och senap och annat klet. Avnjutes med Pucko. (Halv special=korv med bröd och mos ovanpå). Fast detta funkar bara i utvalda korvmojar som har tillräckligt gott mos. Gött mos, som vi säger här vid Atlantkusten.

Och förresten är det jag som ska tacka! Det kanske är intressant att göra om nån gång? Satt precis med nån inbjudan till Grillmingel med Scan den 25 april, t ex.

Kinna sa...

Har du sett att det är snabbmatsmässa i sollentuna den 17-18 april? Visserligen konkurrent till mig men ändå...=)

soffan sa...

Rostad lök innehåller tonvis med trasfetter. Tyvärr för det är galet gott.

Helena sa...

En mostbricka ska det vara! Med kokt korv, senap, ketchup, ketchup på moset och skivad ättiksgurka. Gott!

Ondskan sa...

Rave on. Hehe.

Space babe sa...

Ännu ett önskemål från min sida. Har kommit till min kännedom att det finns en riktigt hyfsad wok-kiosk i Vasastan. Hur är den egentligen? Tack så mkt på förhand!

Fia sa...

Japp - här kommer stöd till teorin om räksalladshögern. Jag är moderat och gillar räksallad bäst. Men inte korv.:)

Anonym sa...

soffan: Men eftersom man tar kanske 1g röstad lök på en korv så kanske det inte gör så mycket...

MrArboc sa...

Vad är det som händer på redaktionen? McDonalds har ju lanserat en jätteburgare, och jag hittar inget test på FFL!

Anonym sa...

I enjoyed reading your blog. Keep it that way. xtliunpanvokhyra