4 apr. 2007

lite om LiteLäskande lättsam lätt öl-lansering lockade till lycka.


Det amerikanska bryggeriet Miller lanserade sin Lite-öl 1975. Och 32 år senare blir Sverige det första landet i Europa där Miller Lite lanseras. Och vi fick möjligheten att testa det innan det släpptes på Systemet den 2 april.Lite står i det här fallet för mindre kalorier och kolhydrater(96 kalorier och 3,2 g kolhydrater/flarra). I övrigt räknas det som en stark öl (4,2 volym%). Så för den som jagar kalorier eller går på GI-diet så öppnas här ett "window of beer opportunity"...Ja, sen är det ju det här med smaken. Redan nu kan vi på Redaktionen förutspå alla "ölkännare" och "proffs" som gärna kommer att berätta i kommentarerna om hur kasst amerikanskt öl är. Och gärna illustrerar detta med den otroligt fyndiga och målande jämförelsen med öl från USA och att kopulera i en kanot(snälla, det skämtet är precis 2 sekunder yngre än "det var 2 tomater som var ute o gick"-skämtet. Och ungefär 1 promille så kul).


Ja. Smaken är lätt ("blaskig" för "ölkännaren"). Och den lätta smaken är perfekt. Vid.Rätt.Tillfälle.

För oss kan rätt tillfälle vara:


- 25 grader eller mer i skuggan, ett gäng med glada människor,(inga "ölproffs") sommarlekar och en lust att dricka öl. En masse! (vi kan tänka oss att hoppa över sommarlekarna oxå)

- Nattklubb. Hett som i H. Dansat i timmar. Vill läska sig men inte suga på en cider eller drink.

- Grillkväll. Stark kryddning. Långsittning

- Extremt omogna pojkar som vill spela ölspel en hel natt (har aldrig hänt nån av oss, men ändå..)


Fel tillfälle för oss kan vara till exempel:

- Mulen höstkväll på en pub, lätt hungrig (Förslag: en Guinness)
- Julbord och snaps (Förslag: Nils Oscar Julöl)
- Öl efter jobbet. Bara en. (Förslag: Staropramen)

Så, alla "ökännare", go about your business elsewhere. Miller Lite är en riktigt bra och god öl vid rätt tillfälle. Kanske inte passande för andra.

Vi kommer absolut dricka Miller Lite i sommar. Om vi inte ser till att sörpla på MGD's [emm'dji'diis] istället (Miller Genuine Draft). Den är sedan tidigare en favorit.Not: Ja, det ligger en ton av sarkasm över "ölkännare". Inte för att vi inte gillar folk som dricker öl och skaffar sig extraordinär kunskap kring det. Men när det blir vad vi kallar för "fackidioti", dvs en oförmåga att se utanför sina egna skygglappar av expertis och tyckande, så blir vi trötta. Detta ger sig ofta till känna vid just öl, maltwhiskey och köksknivar. Men på senare år även kring olivolja, champagne och kaffe. Kul med intressen men vaf*n. Däremot så har vi full förståelse om man inte gillar smaken av en viss öl, t.ex. Miller Lite.

Not 2: Våra förslag ovan till öl vid andra tillfällen är inget annat än just förslag. Ta inte det på fullt allvar, det är mer för att illustrera när man inte kanske skall dricka Miller Lite.

7 kommentarer:

BeRKA sa...

Vad gäller öl för övriga tillfällen, så är era förslag utmärkta. :-)

Ett bra site där man kan ta reda på vad andra tycker om olika ölsorter är på ratebeer.

På ratebeer kan man se att Miller Lite inte var speciellt uppskattad. Istället har den ett medelbetyg liknande Pripps Blå Lättöl, och hamnar liksom denna i lägsta percentilen.

Självklart så respekterar jag vad ni tycker och stöder er rätt att dricka denna öl i sommar. Jag kanske även själv provar den.

Elin sa...

Harligt inlagg! Sjalv blev jag forbjuden av min olsnobb till sambo att tacka ja till varuprover som light-ol. Jag vagade inte provocera honom :)

moster mjölgumpa sa...

Jag föredrar slabböl före andra icke-blaskiga sorter!

Laura sa...

Intressant, den där måste helt klart testas! Gärna i solskenet på balkongen efter en lång dag på jobbet, eller som inledning på helgen. Mm, det kan jag helt klart tänka mig :).

Mikael sa...

Miller Lite är inte nu och kommer aldrig att vara en riktigt bra öl. Det är massproducerad dynga tillverkad utan ett enda uns kärlek.
Är det kalorier man jagar så ska man hålla sig borta från alkohol, drick en Jever Fun istället, det är nog den bästa alkoholfria öl som finns på den svenska marknaden.

Xtian sa...

berka: tack för tips. och som vanligt ett bra svar. We like you berka!

Elin: vi förstår och respekterar.

Moster Mjölgumpa: då är det här perfa!

Laura. nu när solen börjar komma tillbaks är det bara att vrida "tvwist cap":en coh börja njuta!

Mikael: ja, det är massproducerat. Till skillnad från ?. Även om tex Nils Oscar "bara" producerar en promille av vad Miller Lite gör så är det ingalunda några signerade ex... men hey, each to his own. Och vi gillar att du tycker. Däremot gillar vi Kaliber lite mer än Jever Fun när det gäller alkoholfriöl.

Mikael sa...

xtian - du missade nycklefrasen "dynga tillverkad utan ett enda uns kärlek". Även om, t.ex., Nynäshamns Ångbryggeri numera massproducerar så ligger det väldigt mycket kärlek och genuint intresse bakom deras produkter - det är ett företag styrt av folk som är bra på öl. Miller Brewing Co., Anheuser-Busch etc styrs av folk som är bra på pengar.

Kalibern har inte samma bett som Jever Fun, men Kalibern är definitivt mycket godare än "Carlsberg Non-Alcoholic"