15 mars 2007

Snälla, snälla - testa Gyrella!!


Så nära Grekland man kan komma.

För länge sen så fick vi en propå från kära Mathimlen att testa en ny liten -hål-i-väggen-snabbmats-grek på Götgatan.

Och eftersom vi försöker vara våra läsare till lags så långt det nu bara går - och samtidigt ha örat mot marken vad folk gillar och bör spridas vidare så tog vi oss en titt.

Och nu har vi varit där 2 gånger. Och det är nästan så att vi inte vill berätta, vi vill ha det för oss själva. Ett eget smultronställe, fast med gyros istället för smultron...

Redan när du stiger in slås du av hur fräscht det ser ut. Och Grekiskt. Klara fräscha färger på ett modernt oortodoxt sätt (nästan så man säger "så härligt osvenskt"). Digitala menyer ger en 2000tals-känsla. Och i taket hänger lysrör.

Lysrör som för en tillbaks till Kreta, sena nätter(läs:tidiga morgnar) och en avslutning på ett lokalt hak där man tryckte en Gyros innan man drog vidare (läs:hem. själv). Det är nästan så att man förväntar sig en typisk svettfull rödbrunbränd svennekille med kortärmad JC-skjorta och ett snäckhalsband tight kring halsen sittandes på en av barstolarna. Men bara nästan...

Och i högtalarna grekisk radio. Inte bara musik, radio. Mycket stämningshöjande om ni frågar oss.

Alla som vi har hört av och läst om som varit där höjer deras Gyros till skyarna. Och de hör himmelen till!

Salta, saftiga köttbitar blandat med fräscha grönsaker i ett frasigt bröd med en mjuk tzatziki och med fräscha kraftiga pommes frites inrullade i härligheten. En fest för mun och mage.
Och plånboken skrattar hela vägen till banken eftersom det bara kostar 39 kronor.

Vi har prövat både kyckling och fläsk. Och fläsk är snäppet godare(ett sånt där snäpp som är i kassaskåp på filmer, alltså ett litet litet "knäpp".) De har en dressing som heter "Chef" som är god men kanske en aning lite för majonnäsig för Redaktionens smak.
(Notera också att deras rullar som de skär köttet från är fina köttbitar varvat och ganska små, inte pressad köttråvara på 150kgs-rulle som bara får en att klökas)

Så för en smak av Grekland, så nära man egentligen kan komma - med både smak, pris, stämning och smak(igen, för det är så gott) - för er egen skull - gå till Gyrella på Götgatan 93, typ snett emot Ringen köpcentrum.

(Bilden hittade vi här, hoppas vi fick låna den. Tack på förhand)

10 kommentarer:

Max sa...

Åh, jag har inte vågat gå in där än med risk för att bli besviken. Men om redaktionen säger att det är bra så tror jag er! Imorgon bär det av!

MrArboc sa...

Va taskiga ni är! Klockan är inte ens 7 och jag längtar efter kött och pommes. Nåväl, tillbaka till ostfrallorna nu...

Anne sa...

Ooh! En sån direkt uppmaning kan ju inte ignoreras. Ska pallra mig dit! :)

Stellan sa...

Hm. 39 spänn? På Götgatan i Stockholm?
Ekonomen i mig skriker att det bara kan gå på ett sätt. Antingen får ni bli storkunder hela gänget, eller ta ett snack med greken. Jag vill nämligen gärna att stället är kvar när jag kommer till Stockholm nästa gång. Å vem vet när det blir?

Anonym sa...

Jag var där i lördags. Och ni hade rätt. Tusan så gott! Och trevliga var dom också.

Maria sa...

Jag säger precis som Max, jag har inte vågat gå in där för att jag var rädd att bli besviken. Men det ligger ju strategiskt placerat i förhållande till kontoret så snart lär jag göra ett besök!

Linda sa...

Jag har inte vågat gå dit för att det ser så rent ut. Liksom oöppet. Men nu måste man ju testa förstås! Kvarteren runt ringen börjar bli värsta snabbmatshimlen.

Space babe sa...

Tusen tack, Xtian!!! Nu vet jag att det VAR gott på riktigt. Men jag tror att jag kanske inte åt fläsket utan nåt nötkött. Eller har jag fel?

Stellan, jag VET! Jag är också orolig för att det inte ska bära sig i längden pga priset. Ägaren är alltså en pappa till en skolkollega till min bonusson (medelev, med andra ord). Jag har aldrig träffat honom tidigare, men såg honom där på Gyrella, spänd av förväntan och utom sig av välvilja till sina kunder. Sprickfärdig av stolthet över det nya stället. Smickrandes den lilla temperamentsfulla kocken som är äkta butter importerad grek och inte snackar ett ord svenska. Och jag bara önskade att det skulle gå honom väl.

Den allra godaste souvlakin eller dylikt har jag dock ätit på ett hål i väggen på typ Zwei(?) Liliestraat i stadsdelen Jordaan i Amsterdam. Nä, nu har jag rådfrågat min kompis i Amsterdam och hon säger att det var Eerste Bloemdwarsstraat.

martina sa...

jag gick o pröva det här om dan. oj oj oj va ni hade rätt. väldigt god mat med trevliga personal. god service. rent o fint inne i lokalen . men skön stämming . grekisk radio som kryddar på den extra. jag e helt såld i den . när jag e inne så känner jag mig i grekland för stunder . åh så härligt att det finns såna ställe. ni måste måste testa den bara.

Anonym sa...

Verkar vara nya ägare där, den underbara maten, låga priset och vänliga servicen är borta. Allt var precis tvärtom nu - dyrt, äckligt, sur och dryg personal. Snyft.