3 mars 2007

And the Emmi goes to....


Ett schweiziskt ostföretag på väg in i Sverige. Vi fick möjlighet att kolla förutsättningarna.

Kort om Emmi: Schweiziskt mejeriföretag. 1000-tals anställda. Producerar ett gäng med mejeriprodukter, däribland ostar. Äger en 1-kilometer lång ostgrotta i Kaltbach där man lagrar ca 4000 emmentaler och 2000 gruyère (ostgrotta = FastFoodLoverFantasi! Reds. anm.) Och man bad oss kolla av sortimentet.

Om ostarna: vi fick smaka ett flertal olika sorter och varianter. Och väljer att nämna 3 hårdostar speciellt.

Kaltbach Emmentaler: nötig, len. god

Kaltbach Le Gruyère: bitig, salt men inte jobbigt stark. Jättegod

Tète de moine Pirouette: skojig - en rund ost med en liten "skrapa" i mitten som när man snurrar runt den ovanpå osten så karvas det fram små "ostblommor" (En bukett ost= Ännu en FastFoodLoversFantasi! Reds. Anm.). Smakar lite lent skarp, typ... Mer en rolig grej för den större festen än nåt man kanske skrapar i sig själv på en kväll(?)

Och. Innan ni börjar ostsnobba er o kommentarerna: visst, bor man i en större stad där det finns en ostleverantör utöver plockdisken på [insert valfri livsmedelkedja] som t.ex. Hötorgshallen i Stockholm, NK's ostdisk, Möllans ost i Malmö eller Hugo Ericson i Saluhallen i Götelaborg så kan man säkert hitta ostar som vida överstiger exklusivitet och smakupplevelse och exentricitet.

Men. Vi tänker lite bredare än så. På gemene man som äntligen kan njuta av hårdostar med god smak och kvalité och inte är hänvisade till endast Höng och risiga brietårtor och ostkuber på hushållsost.
För Emmis ovanstående ostar är en säker väg till en trevlig afton. Tycker vi i alla fall.
Så håll utkik i ostdiskarna

(Emmi har oxå lite racletteost men det tycker vi är lite "mycket skrik för lite ull" om man inte sitter i ett Schweiziskt Chalet med ett helt raclettehjul...)

8 kommentarer:

busett1 sa...

Nu sjönk ni i aktning i mina ögon. Ni måste ha missat något i ostdisken. Har ni aldrig lagt märke till att Kvibille finns där? Blåmögelostens kung, ja, även vitmögelkung på den tiden det begav sig! Finns inga varken danskar eller schweizare som slår en Kvibille.

Xtian sa...

busett1: okej, nu är det kanske du som har missat nåt. Om du kollar lite så se du att vi inte nånstans påstår oss gå igenom ostdisken och dissekera den i alla dess beståndsdelar... Vi recenserar ostar som vi fick testa.

Vi älskar Kvibille. Men vi testade hårdostar från Emmi (även om vi exemplifierade den vanliga ostdisken med Brie...). Och blå- och vitmögelosten från Kvibille kan väl inte klassas in som hårdost(här får den som är 100% säker gärna rätta oss...).

Och. Kvibille i all ära. Men att kasta sig in i en diskussion om vilken ost som är bäst av alla ostar - ja det känns lite som att svara på frågan "hur långt är ett snöre"...

Kul att du läser, tråkigt om du ser ner på oss nu - men testa att läsa igen. Så hoppas vi att du kommer tillbaks.

/Redaktionen

Kinna sa...

Kul med er provning. Jag läser gärna mera sån´t.

busett1 sa...

Xtian,
självklart fortsätter jag läsa er ytterst utmärkta blogg (säkert som amen i kyrkan kommer jag också att kommentera igen :-) ).
Men jag tror, nej, jag vet, att Höng inte heller har några hårdostar att jämföra med.

Och Kvibille varken har eller har haft blå- och vitmögelost utan har endast blåmögel och har haft vitmögel. Däremot finns det hårdostar under namnet Kvibille.

Och på tal om Hushållsost tycker jag att ni ska prova kuber av denna med champange. Det finns ingen ost, inte ens fransk, som passar bättre till denna ädla dryck.

Synd att jag inte kan bidraga med några nyheter för praktiska prov. De som är på mitt bord är inte nyheter förrän långt fram i tiden. Men ett och annat tips kanske kan komma när det är dags. :-)

Snöret är långt, längre än det finns ostar i världen.

/ B

Lisa sa...

Glöm inte Danablu!
Mycket underskattad mainstream-ost. Jag hålller med om att Emmis ostar kanske är ett litet steg framåt för mänskligheten. Men det är kanske den totala sträckan som räknas. Inte att en enstaka nörd springer en mil för att köpa en fins ekologisk grottlagraf getost.

All heder grabbar!

Jespeer sa...

Är det riktigt Schweizisk Gruyereost, det vill säga gjort av schweiziska kossar som springer runt med koklockor i alperna, eller var det en svensk underleverantörs tolkning av gruyereost, gjort av svenska kossor instängda i en ladugård?

Målarn sa...

OST !!!!
Vill dom ha fler provsmakare så be dom höra av sig !!!

(Lyckans ostar är vad ni är)

:-)

"Målarn"

Hanna sa...

Love ya, men NI MÅSTE UPPDATERA MEEEER!!!