28 jan. 2007

7-ups and downs


Billiga Burkar Betygssätts bryskt

Våra Vänner på Fontana ville att vi skulle kolla läget på deras sortiment av smaksatta oliver. Och vi är ju inte sämre än att vi hjälper folk vi gillar. Även om dessa inte är några nyheter på snackshimmelen så är de väl värda att diskuteras. Vi har alla sett dem, smakat dem och vi är säkra på att alla har en åsikt

Oliverna är av typen "Manzanilla" och man kan ju lugnt säga att av olivkännare och connaisseurer så smäller inte dessa rackare så högt. Det glunkas till och med om "fuloliver". Men var sak har sin smak och tillfälle. Så vi är så ojektiva det går, struntar i petimetrar och kör för fulla muggar.

Totalt sju smaker. Efter test av alla så tycker vi följande:


Pimiento: klassikern. Den som är urtypen för fyllda oliver och den man såg i pappas drajja titt som tätt. Enkel men god. Skäms inte för sig. Funkar alltid.

Chili: Den hetlevrade systern till ovanstående. Inte bara biter ifrån utan river o klöser hela vägen ner. Lite av en "Pimpad Pimiento". Se till att servera tillsammans med dryck ("drinks anyone?")

Ost: Nånstans känns den här kombinationen inte helt okej. På papperet. Men det är inte. Det här smakar bra. Kanske kunde osten bita ifrån lite mer. Känns lite "la vache qui rit" över den. Inget ont i det, men ändå.. Håller i kombination med andra av vännerna i familjen.

Vitlök: Nja. Känns lite soggig vitlök. Ingen höjdare hos Redaktionen.

Citron: Kan vara lite fräsch i sin syrlighet. I typ en oliv. Sen blir det bara konstigt och lite för mycket skalsmak.

Apelsin: Den här är sämre än Citronvarianten. Nuff said

Ansjovis: En riktig slamkrypare. Inte ansjovisen alltså... En sälta, mjukhet och en positiv fadd efterkänsla gör denna till något av en favvis. En outsider som kom in från vänster och gjorde succé hos Redaktionen.


En liten konklusion: Ingen av ovanstående kommer nånsin att vinna oliv-VM för sin exklusivitet. Men det är helt okej. För en skön afton med lite öl, vin och/eller drinkar så kan dessa ge lite snygg dekoration åt ett annars chipsbeklätt snacksbord. Rekommendation ligger på en burk ansjovis, en pimiento och en chili. Lite blandat gott som ger lite mer krydda åt kvällen.
Eller varför inte förgylla en vardagskväll med nåt annat än en kopp te och en riskaka...
Burkarna ligger nånstans kring en 12-13 spänn, så snackar inte förmögenheter här inte.

Gott så.

(vill du veta mer - kolla in Fontanas hemsida o se deras övriga sortiment.)

12 kommentarer:

bengt sa...

Jag är inte klagtypen. Men fick ni betalt för att skriva detta?
Hade väl varit bättre med ett test mellan olika fabrikat?

Förövrigt menar jag att oliven är bäst med kärnan kvar.

Xtian sa...

bengt:Vi ser det inte som "klag", bra fråga! Nej vi fick inte betalt. Däremot fick vi provburkarna helt gratis, precis som med en del andra produkter som företag vill att vi skall testa.

Och hur positivt var det egentligen? 3 av 7 blev positiva, en medel o 3 negativa. Har svårt att se att vi skulle kunna ta betalt för det. Jag skulle då inte betala för det...

Kärnan kvar? Kanske det.

Hur eller hur, tack för att du läser!

Max sa...

Åh, ser man på. Oliverna kom till användning! :D

Helena SP sa...

Jag tycker nog att citron förtjänar ett bättre betyg! enormt mycket bättre än äckliga ansjovis.

citronoliver=sommar

tycjker jag iaf :-)

Dubbelmackan sa...

Slamkrypare låter inte direkt som en vinnare, men jag håller med om att ansjovisen är klart bäst av Fontanas fyllda budgetoliver.

Oskar sa...

Synd att ni inte testade Fontanas svarta "fuloliver" som, till skillnad från vissa av de mera obskyra varianter ni provade, är bäst i klassen!

Lisa sa...

Jag är beredd att hålla med Bengt en smula. Men mest för att det nästan inte går att testa oliver utan att ha flera sorter att jämföra med.
Jag tycker att det var föredömligt att hu berättade att du var ombedd att testa dem och att du fått dem gratis.
Det finns ett spanskt märke med till utseendet mycket lika burkar som är lite dyrare och mycket bättre. Tyvärr har dessa konkurrerats ut av Fontanas billiga burkar.
Fontanas fetaostar (i synnerhet den ekologiska) håller jag däremot högt. Och några av olivoljorna är fina.

Stellan sa...

En sak undrar jag (riktar mig nog mest till Max, i och för sig): Varför har inte Fontana, som utmärkt leverantör av fetaost, en olivvariant som är fylld med feta?
Jag har köpt Druvans fetafyllda oliver varje gång jag fått tag på dem, vilket inte är särskilt ofta. Men det är faktiskt en riktig höjdare, dock inte kanske heller denna gång något för konnässörerna.

Oskar sa...

-> Stellan: Det har dom. Fetafyllda och i en marinad med soltorkade tomat.

Max sa...

Stellan... men det har vi ju. Dock inte i "fuloliv"-sortimentet. Våra "riktiga" oliver från Grekland finns i alla möjliga och omöjliga smaker. Se här: http://www.fontana.se/other/page.asp?ID=11

Max sa...

Oj, oskar hann före :)

Lagers tabberas sa...

Det är väl Okey med de där olivrarna (gotländsk böjning) ungarna gillar dem och de är förhoppningsvis nyttigare än godis. Skräpoliver köper vi annars urkärnade på villys, svarta urkärnade, och det enda positiva man kan säga om dem är att de får en glänsande vacker färg när man kör dem i mixern och laddar med massor av vitlök och sardeller och lite basilika.
Man behöver inte ha de stora upplevelserna ständigt och jämt, lite skit rensar magen.